Kamilla termesztés Kamilla tea - Matricaria chamomilla

  • 2023-09-23  
kamilla virágok

Kamilla virág

Házikertben a család tea szükségletét néhány négyzetméteren megtermelhetjük.

Mindenekelőtt jól kell ismerni a kamillát, hogy össze ne keverjük a gyógyászatilag értéktelen pipitér fajokkal.

A pipitér fészkes virágzata lapos és tömör, a kamilláé viszont kúpos, belül üreges és jellegzetesen kamilla illatú.

Kamilla termesztés

Kamilla termesztés

A kamilla vetőmagot júliusban gyüjtsük be.

Az érett kamillát szárastól vágjuk le, szárítsuk meg, majd morzsoljuk szét a fejeket.

A morzsalékot apró lyukú szitán szitáljuk át és a magot is tartalmazó lisztet használjuk fel vetésre. A kamilla szinte minden kerti talajban, napos helyen jól terem.

Mélyen felásott, simára gereblyézett és tömör felszínű talajba vessük. A kamilla magja fényen csírázik, ezért takarni nem szabad.

A talaj felszínére kiszórt kamilla magokat a gereblye fogaival 0,5-1 cm mélyre nyomkodjuk be a talajba, az így létrehozott mélyedésekben indul meg hamarabb a magvak csírázása.

A vetés ideje augusztus vége-szeptember eleje. A szeptember végén kikelt kis kamilla növények tőlevélrózsás állapotban telelnek át, majd tavasszal, májusban kezdenek virágozni.

Kamilla virág szedése

A kamilla virágát akkor kezdjük gyüjteni, amikor a fehér nyelves virágok délelőtt vízszintesen állnak. Szedhető kézzel vagy speciális szedőfésűvel.

A rövid szárral levágott kamilla virágokat a padláson, vagy meleg fészerben kiterítve szárítsuk és törődésmentesen tároljuk.

Kamilla tea

Kamilla tea - A kamilla virágából a hatóanyagok megörzése végett ne főzéssel, hanem forrázással készítsünk teát.

Két evőkanálnyi kamilla virágra 2-3 dl zubogó vízet öntsünk, fedjük le és 10 percig hagyjuk állni. A csecsemőkortól idős korig használhatjuk fogyaszthatjuk.

Gyomor, bél, hólyagbetegségek, gyomoridegesség, fekély esetén tea formájában igyuk. A tea mellett légúti megbetegedések ellen kakukkfű vel, mentával keverve inhalálásra kitűnő.




  Fűszernövény vásárlás