Kamilla virág termesztés Kamillatea - Matricaria chamomilla

Kamilla termesztés, kamilla virág, tea

kamilla virágok

Kamilla virágHázikertben a család tea szükségletét néhány négyzetméteren megtermelhetjük. Mindenekelőtt jól kell ismerni a kamillát, hogy össze ne keverjük a gyógyászatilag értéktelen pipitér fajokkal.

A pipitér fészkes virágzata lapos és tömör, a kamilláé viszont kúpos, belül üreges és jellegzetesen kamilla illatú.

Kamilla termesztés

Kamilla termesztés - A kamilla vetőmagot júliusban gyüjtsük be. Az érett kamillát szárastól vágjuk le, szárítsuk meg, majd morzsoljuk szét a fejeket. A morzsalékot apró lyukú szitán szitáljuk át és a magot is tartalmazó lisztet használjuk fel vetésre. A kamilla szinte minden kerti talajban, napos helyen jól terem.

Mélyen felásott, simára gereblyézett és tömör felszínű talajba vessük. A kamilla magja fényen csírázik, ezért takarni nem szabad. 
A talaj felszínére kiszórt kamilla magokat a gereblye fogaival 0,5-1 cm mélyre nyomkodjuk be a talajba, az így létrehozott mélyedésekben indul meg hamarabb a magvak csírázása. A vetés ideje augusztus vége-szeptember eleje. A szeptember végén kikelt kis kamilla növények tőlevélrózsás állapotban telelnek át, majd tavasszal, májusban kezdenek virágozni.

Kamilla virág szedése

A kamilla virágát akkor kezdjük gyüjteni, amikor a fehér nyelves virágok délelőtt vízszintesen állnak. Szedhető kézzel vagy speciális szedőfésűvel. A rövid szárral levágott kamilla virágokat a padláson, vagy meleg fészerben kiterítve szárítsuk és törődésmentesen tároljuk.

Kamilla tea

Kamilla tea - A kamilla virágából a hatóanyagok megörzése végett ne főzéssel, hanem forrázással készítsünk teát. Két evőkanálnyi kamilla virágra 2-3 dl zubogó vízet öntsünk, fedjük le és 10 percig hagyjuk állni. A csecsemőkortól idős korig használhatjuk fogyaszthatjuk.

Gyomor, bél, hólyagbetegségek, gyomoridegesség, fekély esetén tea formájában igyuk. A tea mellett légúti megbetegedések ellen kakukkfű vel, mentával keverve inhalálásra kitűnő.

  • A lestyán levelét és a gyökerét használják. A lestyán 1 méter magas és 50 cm széles növény. Az évelőágy közepén is állhat. Leveleinek erős íze van, ezért keveset használunk belőle. Száraz termőhelyen a nyár végére behúzódik.
  • A levendula már a középkorban népszerű növény volt. Leveleit tasakokban használták a molyok és más bogarak távoltartására a ruházatról, a leveleket elégették betegszobákban megakadályozva a betegség terjesztését, és használták a bőr illatosítás ára.
  • A rozmaring már az ókorban is nagyrabecsült fűszernövény és gyógynövény volt. Leginkább francia és olasz ételek ízesítője. Különösen jó zsájával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére, illatosítására.
  • A tárkony terjedő tövű évelő növény, 5-6 évig maradhat egy helyen. Jó vízgazdálkodású, tápdús talajon nagy lombtömeget fejleszt. Egy-két tárkony tő fedezi a család fűszer szükségletét. Édeskés, borsos, kissé ánizsos ízű.