Kerti izsóp, Hyssopus officinalis

  • 2023-09-23  
Kerti izsóp Hyssopus officinalis
Kerti izsóp - Hyssopus officinalis

Ezt az igen dekoratív illatos évelő füvet széles körben ősi idők óta használják. Aki méheket szeretne kertjébe, ültessen izsópot.
Az izsóp minden része erősen aromás illatú.
Elmorzsolt leveleinek illata inkább a mentáéra hasonlít, kék virágai sűrű fürtökben lógnak.

Gyógyhatása a herpeszt okozó vírust gátolja, illó olaj tartalma miatt köhögés ellen kiválóan alkalmas. Talajban nem igényes, magról is szaporítható, de érdemesebb cserepes növényeket vásárolni.
A növény föld feletti részének levágása a virágzás kezdetén, júliusban és esetleg másodszor, szeptemberben történik. A fűszeres illatú levelek segítik a zsíros ételek emésztését.

Burgonya, zeller, petrezselyem, hús- és halsaláták, burgonyás ételek, pecsenyék és egyéb húsételek finom fűszere, ízesítője.
A növényt és illó olaját a konzerv- és likőripar is használja.

Magassága: 40-60 cm. Szárazságtűrő növény. Az érett magjait elszórja, így saját magát fönntarja a növény. Az izsóp hajtásait teljes virágzáskor vágjuk és szárítsuk. Alacsony sövényként is alkalmazható, mert szereti, igényli, hogy visszavágják. A magára hagyott, nem nyírt növények hamarosan degenerálódni fognak.
Teljes napfényben érzi jól magát.

Kerti izsóp hatóanyagai

almasav, antibiotikum, cineol, cserző anyagok, cukor, flavoglikozid, flavonoid, gumi, gyanta, illóolajok, inozitol, jód, kámfor, karotin, karvakrol, keserűanyag, keserűglikozid, keton, koffeinsav, kolin, limonén, linalool, olajak, pinén, rozmarinsav, tannin, terpineol, timol, ursolsav, xantofil

Izsóp alkalmazása

Kerti izsóp - Hyssopus officinalis
Hyssopus officinalis - Izsóp

antibiotikumok, asztma, bélhurut, bronchitis, éjszakai verejtékezés, gyomorbaj, gyulladás, influenza, köhögéscsillapító, köptető, köszvény, légzőszervi betegségek, megfázások, sebek kezelése

Izsóp felhasznált rész: föld feletti hajtás (herba). A Földközi-tenger vidékén honos, Közép- és Dél-Európában és nálunk is vadon termő és termesztett fűszernövény. Az elfelejtett fűszerek közé tartozik, pedig már az ókorban fűszer- és gyógynövényként egyaránt használták. Közép-Európába szerzetesek hozták be a X. században, Magyarországon a bencés kolostorkertek egyik kedvelt növénye volt.

A növény maga egy 50-80 cm magasra megnövő félcserje. Lándzsa alakú levelei 3-5 cm hosszúak. Kék, rózsaszín vagy fehér színű virágai vannak. Júniustól augusztusig virágzik. Termése makkocska.

Gyümölcsösök, szőlő környékén vadon is megterem. Talajjal szemben nem igényes, szárazságtűrő. Fél méter magas, fás szárú növény, keskeny lándzsa formájú levelekkel. Pergő magjával saját magát felújítja. Kiskertekben termesztik.

Az izsóp levelei kellemesen csípős ízűek, virága kék vagy sötét rózsaszínűek; illatuk miatt a méhek is igen kedvelik, jó méhlegelő. Levele C-vitamin- illóolaj-dús, aromás, kissé kesernyés ízű. Fogfájás csillapító, gyulladáscsökkentő, izzadás gátló.

Fűszernyerésre a növény föld feletti virágzó hajtásait vágják, a levágott hajtásokat szellős, száraz, árnyékos helyen szárítják. Az így előállított fűszer kissé kámforos illatú, kesernyés ízű, ami illóolaj-, cseranyag- és keserűanyag-tartalmának tudható be. Tartalmaz még gyantát és flavonoidokat is. Apróra vágva, lefagyasztva is tárolható.

Hús- és halsaláták, levesek, mártások, szárnyas pástétomok, pecsenyék, nyúlból, bárányból készült húsételek valamint burgonya- és zellersaláták kiváló ízesítője.

Elősegítik a zsírosabb ételek emésztését, ezért ezek ízesítéséhez ajánljuk. Gyümölcssalátában az ínyencek áfonyával együtt használják. Virága ehető, ezért frissen saláták díszítő és ízesítő eleme lehet. Fűszerkeverékek, eszenciák és páclevek alkotóeleme. Finom borok ízesítőjeként is ismertté vált. A Chartreuse likőr nyersanyaga, a törökök kedvelt italának, a sörbetnek is ez adja sajátos aromáját.

Gyógyászatban köhögéscsillapító, légcsőhurut elleni, étvágyjavító, vérnyomásemelő teakeverékek készítésénél is felhasználják. Külsőleg szájüreggyulladás esetén öblögető szerként alkalmazzák. A kozmetikaipar az illóolaját habfürdők, samponok és lábfrissítő borogató szerek készítéséhez használja fel.

Házilag is könnyen termeszthető, kiskertben és balkonládában egyaránt. Balkonládában és cserépben termesztés esetén számítsunk rá, hogy méretei arányosan kisebbek lesznek (kb. 20-40 cm). Szaporítása történhet magról, palántázással vagy tőosztással.

A talaj iránt nem igényes, de a meszes, napsütötte területeket kedveli. Márciusban vetik 50-60 cm sortávolságra, április végén palántázni is lehet, a tőtávolság 30 cm. A tőosztással történő szaporításra a legalkalmasabb idő az október. A fagyra nem érzékeny.
Virágos hajtásait teljes virágzáskor vágjuk, szárítsuk és morzsolva használjuk.

Idézet: Terebess.hu https://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/izsop.html