Majoránna Majoranna hortensis

  • 2020-02-23

Kerti majoránna

Kerti majoranna - Majoranna hortensis
Majoranna hortensis - Kerti majoránna

A majoránna a magyar konyha legrégibb fűszere 30-40 cm magas, dúsan elágazó egyéves növény. Meleg és fényigényes évelő, de nálunk egyévesként termesztett fűszernövény. 30-40 cm magas szárú.Virágzó hajtását használják. Tápanyagdús, öntözött területen ad nagy termést. Palántaneveléssel és helybevetéssel szaporíthatjuk.

Majoránna vetése, nevelése

A majoránna magot szabadágyba márciusban kell vetni. Az egyenletes szórás miatt apró magjait homokkal keverhetjük. A majoránna palántákat fólia alatt, lakásban cserépben is nevelhetjük. A vetésidő ekkor is március.

A majoránna palántákat május elején ültethetjük ki 50*20 cm-re. A palánták és a kiültetett növények gondozása a folyamatos gyomlálásból és öntözésből áll.

A fűszernek való növényeket virágzás kezdetén, júniusban vágjuk, 5 cm magas tarlót hagyjunk, hogy a növény sarjadni tudjon és szeptemberben ismét vágható legyen. A majoranna zamata frissen a legjobb. Lakásban nevelve egy cserép novemberig friss fűszert szolgáltat.

Felhasználható levesek, főzelékek, burgonya bab mártások, különböző húsételek, húskészítmények, kolbász, májas és véres hurka, szárnyas és vadhúsok fűszerezésére.

Majoránna gyógyhatása

A majoránna tea szélhajtó, köhögéscsillapító idegnyugtató étvágygerjesztő hatású. Csillapítja a köhögést és a menstruációs görcsöket.
Cserépben is nevelhető.
Nedvesebb talajokat kedvel.