Tápkocka

Frissítve: 2023-12-22       Tarkalevelűség

Tápkocka földkocka, préselt földkocka, tápcserép. Préseléssel nedves földkeverékből készített kocka, henger, csonka kúp vagy hatszögletű csonka gúla.

Használata olcsóbb, mint az agyagcserépé, előnyei hasonlóak, a palánták gyökerei kiültetéskor nem sérülnek meg, gyorsabb az eredés, korábbi és bővebb a termés.

A tápkocka anyaga tőzeg, komposzt, gyepszínföld, érett istállótrágya, műtrágya; ragasztóanyagként esetleg friss, szalma nélküli marhatrágya.

Fontos, hogy a palántanevelés és az ültetés ideje alatt ne essen szét, de elég levegős legyen és az öntözővizet jól beszívja. Jó keverék pl. 2 rész tőzeg, 1 rész trágyaföld, 1 rész gyepszínföld. 1 rész marhatrágya.

A túl nedvesen préselt föld kiszáradva megkeményedik, a szárazon préselt szétesik, a megfelelő nedvességi állapot tehát préseléskor igen fontos. 1 m3 földből kb. 6000 db 5 x 6 cm-es tápkocka készíthető.

Hasonló előnyökkel rendelkeznek a gyepkockák, Tápkockában nevelt palánta papírcserepek, a préselt tőzegcserepek Jiffypot.

Az utóbbi agyagcseréphez hasonló, tápanyagokkal és ragasztóanyagokkal preparált préselt cserép, melybe ültetéskor még földet tesznek, de a gyökerek magát a cserepet is átszövik és a növénnyel együtt ültetik ki. A tápkockába közvetlenül vetnek v. tűzdelnek. A tűzdelést minél korábban kell végezni. A fiatalon tűzdelt növények gyorsabban fejlődnek.

A tápkocka készítése legelőnyösebben géppel végezhető, amely a hengeres, négy- v. hatszögletes, esetleg más alakú mintázó keretbe rakott földkeveréket kézi v. gépi erővel a kívánalomnak megfelelően összesajtolja.