Tápkocka

Frissítve: 2019-09-10       Tarkalevelűség     Taxisok     Tájképi kert     Támfal     Tea     Terasz     Tereprendezés

Tápkocka földkocka, préselt földkocka, tápcserép. Préseléssel nedves földkeverékből készített kocka, henger, csonka kúp vagy hatszögletű csonka gúla.

Használata olcsóbb, mint az agyagcserépé, előnyei hasonlóak, a palánták gyökerei kiültetéskor nem sérülnek meg, gyorsabb az eredés, korábbi és bővebb a termés.

Anyaga tőzeg, komposzt, gyepszínföld, érett istállótrágya, műtrágya; ragasztóanyagként esetleg friss, szalma nélküli marhatrágya.

Fontos, hogy a palántanevelés és az ültetés ideje alatt ne essen szét, de elég levegős legyen és az öntözővizet jól beszívja. Jó keverék pl. 2 rész tőzeg, 1 rész trágyaföld, 1 rész gyepszínföld. 1 rész marhatrágya.

A túl nedvesen préselt föld kiszáradva megkeményedik, a szárazon préselt szétesik, a megfelelő nedvességi állapot tehát préseléskor igen fontos. 1 m3 földből kb. 6000 db 5 x 6 cm-es tápkocka készíthető.

Hasonló előnyökkel rendelkeznek a gyepkockák, Tápkockában nevelt palánta papírcserepek, a préselt tőzegcserepek Jiffypot.

Az utóbbi agyagcseréphez hasonló, tápanyagokkal és ragasztóanyagokkal preparált préselt cserép, melybe ültetéskor még földet tesznek, de a gyökerek magát a cserepet is átszövik és a növénnyel együtt ültetik ki. A tápkockába közvetlenül vetnek v. tűzdelnek. A tűzdelést minél korábban kell végezni. A fiatalon tűzdelt növények gyorsabban fejlődnek.

A tápkocka készítése legelőnyösebben géppel végezhető, amely a hengeres, négy- v. hatszögletes, esetleg más alakú mintázó keretbe rakott földkeveréket kézi v. gépi erővel a kívánalomnak megfelelően összesajtolja.