Lestyán - Levisticum officinalis

Lestyán - Levisticum officinalis

A lestyán 1 méter magas és 50 cm széles növény. Leveleinek erős íze van, ezért keveset használunk belőle. Száraz termőhelyen a nyár végére behúzódik.

Az évelőágy közepén is állhat.

Leveleinek erős íze van, ezért keveset használunk belőle.

Száraz termőhelyen a nyár végére behúzódik. A gyökereket a második, harmadik év végén ássuk ki. A lestyán zellerre emlékeztető ízű. Leveleivel sülteket, leveseket ízesítenek.

Lereszelt nyers gyökerét salátákba teszik, savanyítják. Magját péksüteményekre szórják.

A gyökereket a második, harmadik év végén ássuk ki.

A megtiszított gyökereket arasznyi nagyságúra vagdaljuk és hosszában két, három részre hasítjuk. Leveleivel sülteket, leveseket ízesítenek.

Már az ókorban és a középkorban is kedvelt fűszer volt.

Gyökere jellemzően erős, zellerre emlékeztető, fűszeres illatú.
Teája nagyon jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vízelhajtó.

Lestyán hatóanyagai

apiol, benzoesav, benzol, cukor, ecetsav, eugenol, fehérje, furokumarin, gumi, gyanta, illóolaj, izovaleriánsav, kámfor, karvon, keményítő, keserű extraktív anyag, keserűanyag, koffeinsav, kumarin, limonén, linalool, mentol, mirtenol, pszoralén, terpentinolaj, terpineol, zsír

Alkalmazása

bélhurut, bronchitis, diaforetikum, dyspepsia, gastritis, húgyhólyag betegsége, karcsúsítószer, kiütések, köptető, köszvény, vese rendellenesség, vesekövesség, vízkór


vissza >> Fűszernövények listához