Lekvár

lekvár

Lekvár. Besűrített gyümölcshús készítmény. Többnyire 40-50 % eredeti gyümölcscukor tartalmúra sűrítik be, répacukor hozzáadása nélkül.

Legismertebb ilyen készítmény a szilvalekvár, melyet magvazás után áttörés nélkül állítanak elő besűrítéssel, 50 % szárazanyagtartalmúra. Így kb 30-35 % lekvárt kapnak a nyers gyümölcsre számítva.

Az ún. cukrozott szilvalekvárhoz 10 % cukrot adnak, ennek szárazanyagtartalma 60 % lehet. Nagyüzemi előállításnál a cukornélkülihez 0,1-0,15 % benzoesavas nátriumot adnak és pasztőrözés nélkül tartósítják.

Lekvár - Pallas lexikon

Lekvár gyümölcsíz, mely a gyümölcsnek cukor nélkül vagy cukorral való sűrű péppé főzése által jön létre, cukor nélkül különösen a szilvát, szőllőt és a cseresznyét főzik, mig a többi gyümölcsöt többnyire oly arányban édesítik, hogy amennyi a magnélküli nyers gyümölcs súlya, annyi cukrot adnak hozzá.

A cukorral készítet gyümölcsízeknél a főzést kikerülhetjük, ha az áttört (passzirozott) gyümölcsöt a porrá törött cukorral 3 óra hosszat szakadatlanul keverjük s üvegbe téve és légmentesen lekötve 10-15 percig gőzöltetjük (dunsztba tesszük).

lekvár, gyümölcsíz,