Díszcserjék bokrok metszése ápolása Metszés folyamata, ifjítás

Cserjék metszése

díszcserjék metszése

Díszcserjék bokrok metszése - A cserjék jellemzője, hogy több tengelyből nőnek. Növekedésük egy bizonyos kor és méret elérése után leáll, ezután az az idős szárrészek fokozatosan elhalnak, s a megifjulás ciklikusan újra és újra ismétlődik.

A díszcserjék metszésénél ezt az önifjulási folyamatot segítjük elő, tesszük zökkenőmentessé. Ezáltal azt is elérjük, hogy évről évre dúsan virágozzanak.

Egészséges, jó növekedésű, laza ágrendszerű, kellőképpen szellős bokor kialakítására törekedjünk, a bokor besűrűsödött részei a kártevők búvóhelyeivé válnak, és csak elcsúfítjáka növényt.

A tápanyagszállítás akkor a legkönnyebb, leggyorsabb, ha közvetlenüla tőből kinőtt fiatal részek közvetítésével, lehetőleg minél kevesebb elágazás közbeiktatásával történik.

Az elöregedett részek szállítóképessége csökken, minden egyes elágazási csomópont akadályozza a szállítást.

Metszés folyamata

Metszés folyamata - Ha a bokor méreteit is csökkenteni akarjuk, a munkát az általános viszavágással kezdjük.

Ezután távolítjuk el azokat részeket, amelyek mindenképpen feleslegesek vagy károsak: a sérült, a beteg, az egymást árnyékoló, valamint a földre szorult ágakat.

A következő lépés az ifjítás.

Az elvénült, legyengült növekedésű ágakat lehetőleg a tőhöz közeli fiatal vesszőkig, gallyakig vágjuk vissza. Ha a bokor még ezután is túlságosan sűrű a túlburjánzott sarjaktól, a metszést ezek óvatos és egyenletes ritkításával fejezzük be.

Díszcserjéknél a metszés gyakorisága a növekedés erélyétől és az élettartamtól függ.

A naggyá növő bokrokat, amelyek már átmenetet képeznek a fák felé, csak ritkán vagy egyáltalán nem szükséges ifjítani.

A 2-3 méter magas cserjék 3-5 évenkénti ifjítást igényelnek. Ennél gyakoribb, óvatos ifjítást buja növekedéssel és gazdag virágzással hálálják meg.

A félcserjék már a lágyszárú évelő növényekhez képeznek átmenetet, vesszőik őszre csak részben érnek be, és a tél folyamán nagy részük visszaszárad vagy visszafagy.

Tavasszal azután a földhöz közeli részekből vagy a föld alatti gyökérnyakból erős, új hajtásokat fejlesztenek.

Metszés ideje

Metszés ideje - A díszcserjéknél a metszés idpontját a virágzáshoz érdemes igazítani. Két nagy csoportot különböztetünk meg:

- Egyéves vesszők oldalrügyeiből közvetlenül, vagy az azokból fejlődő rövidhajtásokon tavasszal virágzó fajok: Metszeni tavasszal, közvetlenül a elvirágzás után a legjobb. Így a virágzásban gyönyörködhetünk.

Az elnyílás után meghagyott rügyekből fejlődő hajtások bíztosítják a következő évi virágzást.

- Az évi hajtások végén virágzó fajok: A később nyíló díszcserjék tartoznak ide. Metszeni mindig kora tavasszal kell, a rügyfakadás előtt.

A meghagyott rügyekből kevesebb, de erőteljes hajtás fejlődik, ezek dús, nagy virágokal-virágzatokkal zárnak.