Cserjék metszése

díszcserjék metszése

Díszcserjék bokrok metszése - A cserjék jellemzője, hogy több tengelyből nőnek. Növekedésük egy bizonyos kor és méret elérése után leáll, ezután az az idős szárrészek fokozatosan elhalnak, s a megifjulás ciklikusan újra és újra ismétlődik.
A díszcserjék metszésénél ezt az önifjulási folyamatot segítjük elő, tesszük zökkenőmentessé. Ezáltal azt is elérjük, hogy évről évre dúsan virágozzanak.

Egészséges, jó növekedésű, laza ágrendszerű, kellőképpen szellős bokor kialakítására törekedjünk. bokor besűrűsödött részei a kártevők búvóhelyeivé válnak, és csak elcsúfítjáka növényt. A tápanyagszállítás akkor a legkönnyebb, leggyorsabb, ha közvetlenüla tőből kinőtt fiatal részek közvetítésével, lehetőleg minél kevesebb elágazás közbeiktatásával történik. Az elöregedett részek szállítóképessége csökken, minden egyes elágazási csomópont akadályozza a szállítást.

Metszés folyamata

Metszés folyamata - Ha a bokor méreteit is csökkenteni akarjuk, a munkát az általános viszavágással kezdjük. Ezután távolítjuk el azokat részeket, amelyek mindenképpen feleslegesek vagy károsak: a sérült, a beteg, az egymást árnyékoló, valamint a földre szorult ágakat. A következő lépés az ifjítás.

Az elvénült, legyengült növekedésű ágakat lehetőleg a tőhöz közeli fiatal vesszőkig, gallyakig vágjuk vissza. Ha a bokor még ezután is túlságosan sűrű a túlburjánzott sarjaktól, a metszést ezek óvatos és egyenletes ritkításával fejezzük be.

Díszcserjéknél a metszés gyakorisága a növekedés erélyétől és az élettartamtól függ.
A naggyá növő bokrokat, amelyek már átmenetet képeznek a fák felé, csak ritkán vagy egyáltalán nem szükséges ifjítani.

A 2-3 méter magas cserjék 3-5 évenkénti ifjítást igényelnek. Ennél gyakoribb, óvatos ifjítást buja növekedéssel és gazdag virágzással hálálják meg.

A félcserjék már a lágyszárú évelő növényekhez képeznek átmenetet, vesszőik őszre csak részben érnek be, és a tél folyamán nagy részük visszaszárad vagy visszafagy. Tavasszal azután a földhöz közeli részekből vagy a föld alatti gyökérnyakból erős, új hajtásokat fejlesztenek.

Metszés ideje

Metszés ideje - A díszcserjéknél a metszés idpontját a virágzáshoz érdemes igazítani. Két nagy csoportot különböztetünk meg:

- Egyéves vesszők oldalrügyeiből közvetlenül, vagy az azokból fejlődő rövidhajtásokon tavasszal virágzó fajok: Metszeni tavasszal, közvetlenül a elvirágzás után a legjobb. Így a virágzásban gyönyörködhetünk. Az elnyílás után meghagyott rügyekből fejlődő hajtások bíztosítják a következő évi virágzást.

- Az évi hajtások végén virágzó fajok: A később nyíló díszcserjék tartoznak ide. Metszeni mindig kora tavasszal kell, a rügyfakadás előtt. A meghagyott rügyekből kevesebb, de erőteljes hajtás fejlődik, ezek dús, nagy virágokal-virágzatokkal zárnak.


Növényvásárlás Tűztövis, Fagyal, Leyland ciprus, Gyertyán, Mogyoró fajták, Fekete berkenye, Sövények, Gyümölcsfa, Páfrányfenyő Ginkgo biloba Online vásárlás, csomagküldés, növényszállítás, Online kertészet.