Így áll ellen a pázsit a nagy hőségnek

Pázsit gondozása - gyomosodás fűnyírás kaszálás

Így áll ellen a pázsit a nagy hőségnek

Aki a pázsitot júliustól 3-4 cm-nél rövidebbre vágja, kopasz foltokra, mohásodásra és gyomosodásra számíthat.

Ha nagy hőség és szárazság uralkodik, akkor a 8-10 cm-es füvet 6-7 cm-re ajánlatos vágni. A nyesedéket fekve hagyjuk.

Mérsékelt szárazság előny is lehet, mert azután a füvek jól elágazódnak (bokrosodnak). Tartós szárazság esetén a felületet öntözni kell.

A felületes öntözés nem kedvez a gyökérzetnek, a fű kénytelen éhezni, mert a tápanyagokat csak vízben oldava képes felvenni. Ilyen esetben a pázsit fakó és szürke lesz. Idősebb füvek gyökerei gyakran filcesednek, ami addig az ideig tart, míg a víz elég mélyen a talajba szivárog.

Hetenként kb. 20-30 liter/nm vízre van szükség.

Ha a pázsit nyáron elveszíti zöld színét, a levelek csúcsuktól kiindulva elszíneződnek, tápanyag-, főleg nitrogénhiányra lehet következtetni.

A trágyázási program szerint áprilisban egyszerű, vagy összetett trágyát lehet kiszórni. Tápanyaggal jól ellátott talaj esetében csökken a vízigény.

A pázsitban nyáron néha megjelennek kicsi kalapos gombák, amelyek gyűrű formájában terjednek. Előfordul az ehető szegfűgomba, de számos részben mérgező faj tölcsérgomba is.

A füvek, levelek vagy fa korhadékával táplálkoznak, ha túl nedves a talaj. A nedvesség mellett a túl sok humusz is segíti ezeknek a gombáknak a fejlődésében. Gondos eltávolításuk fontos feladat, hogy a spórák kihullását, s ezzel elterjedésüket megakadályozzuk.

Mielött a gombák kalapjai megjelennek, a talajban már hosszabb idő óta fejlődnek a gombafonalak, a hím és a nőivarú micéliumszálak.

Amikor a talajban a gombafonalak jól összeszövődnek, azután fejlesztik ki a gombatestet (spórahordozót).

Fontos a mechanikai védekezés. Előszőr minden gombakalapot el kell távolítani és meg kell semmisíteni. Semmi esetre se terjesszük el a felületen nyírással, mert az egész pázsitot megfertőzzük.

Ajánlatos a körgyűrű külső kerületét- ahol a fű sotétebb zöld - ásóval ismételten körbeszúrni, hogy a gombafonadékot elvágjuk, levegőztessük a talajt, a főnyesedéket gereblyázzük le, trágyázzunk bőségesen nitrogénnel és humuszt ne pótoljunk.