Így áll ellen a pázsit a nagy hőségnek

Frissítve: 2018-04-08

Pázsit gondozása - gyomosodás fűnyírás kaszálás

Wiandt Kertészet cikk Pázsit gondozása

"Aki a pázsitot júliustól 3-4 cm-nél rövidebbre vágja, kopasz foltokra, mohásodásra és gyomosodásra számíthat.
Ha nagy hőség és szárazság uralkodik, akkor a 8-10 cm-es füvet 6-7 cm-re ajánlatos vágni. A nyesedéket fekve hagyjuk.
Mérsékelt szárazság előny is lehet, mert azután a füvek jól elágazódnak (bokrosodnak).
Tartós szárazság esetén a felületet öntözni kell.

A felületes öntözés nem kedvez a gyökérzetnek, a fű kénytelen éhezni, mert a tápanyagokat csak vízben oldava képes felvenni. Ilyen esetben a pázsit fakó és szürke lesz. Idősebb füvek gyökerei gyakran filcesednek, ami addig az ideig tart, míg a víz elég mélyen a talajba szivárog.
Hetenként kb. 20-30 liter/nm vízre van szükség.
Ha a pázsit nyáron elveszíti zöld színét, a levelek csúcsuktól kiindulva elszíneződnek, tápanyag-, főleg nitrogénhiányra lehet következtetni.
A trágyázási program szerint áprilisban egyszerű, vagy összetett trágyát lehet kiszórni. Tápanyaggal jól ellátott talaj esetében csökken a vízigény.

A pázsitban nyáron néha megjelennek kicsi kalapos gombák, amelyek gyűrű formájában terjednek. Előfordul az ehető szegfűgomba, de számos részben mérgező faj tölcsérgomba is.

Füvek, levelek vagy fa korhadékával táplálkoznak, ha túl nedves a talaj. A nedvesség mellett a túl sok humusz is segíti ezeknek a gombáknak a fejlődését. Gondos eltávolításuk fontos feladat, hogy a spórák kihullását, s ezzel elterjedésüket megakadályozzuk.
Mielött a gombák kalapjai megjelennek, a talajban már hosszabb idő óta fejlődnek a gombafonalak, a hím és a nőivarú micéliumszálak.
Amikor a talajban a gombafonalak jól összeszövődnek, azután fejlesztik ki a gombatestet (spórahordozót).

Fontos a mechanikai védekezés. Előszőr minden gombakalapot el kell távolítani és meg kell semmisíteni. Semmi esetre se terjesszük el a felületen nyírással, mert az egész pázsitot megfertőzzük.
Ajánlatos a körgyűrű külső kerületét- ahol a fű sotétebb zöld - ásóval ismételten körbeszúrni, hogy a gombafonadékot elvágjuk, levegőztessük a talajt, a főnyesedéket gereblyázzük le, trágyázzunk bőségesen nitrogénnel és humuszt ne pótoljunk.

Pázsit Gyep, füvesítés

A gyep
Fűmagvetés ideje és módja
Gyepszőnyeg telepítés
Igy áll ellen a pázsit a nagy hőségnek
Új pázsit létesítése

vissza >> Kerti tanácsok ötletek kertészkedés Metszés Szaporítás listához