Áfonya bokor metszése

  • 2022-02-12

A metszés optimális mennyiségű és jó minőségű gyümölcsöt eredményez

Áfonya metszése

Szerző: Prof. Dr. Nagy György

Metszés

A növények életében, fejlődésük során megfigyelhető egy testépítő, erősen vegetatív jellegű, majd egy terméshozó, generatív, s végül - mind a vegetatív, mind a generatív folyamat fokozatos csökkenése révén - egy öregedő időszak.

E fejlődésmenetre figyelemmel, a gyümölcstermesztőnek egyik érdeke, hogy a fejlődés vegetatív időszaka minél rövidebb ideig tartson és minél nagyobb termőfelület kialakulását eredményezze, a másik pedig, hogy a generatív időszak minél hamarabb következzék be, minél tovább tartson és évente sok és jó minőségű gyümölcsöt adjon.

A vegetatív és a generatív időszak között természetesen fokozatos az átmenet, sőt bizonyos párhuzamosság és ebből eredő átfedések is tapasztalhatók attól függően, hogy a külső körülmények (csapadék, öntözés, tápanyagellátás, növényvédelem, porzófajta hiánya stb.) mikor, melyik fejlődési irányra vannak inkább hatással.

Mindenesetre a gyümölcsök kifejlődéséhez nélkülözhetetlen a lombozat szervesanyag-termelő tevékenysége, ezért a vegetatív és generatív folyamatok olyan összhangját kell megvalósítani, ami optimális mennyiségű és jó minőségű gyümölcsöt eredményez.

Ezt az állapotot nevezzük termőegyensúlynak.
A termőegyensúly megteremtése tehát az áfonya termesztőnek is alapvető célja, amire a bokrok eltelepítésétől kezdve figyelemmel kell lennie.

Az áfonya bokrok kialakulásának aktív időszaka bár 6-8 év, mégis a telepítést közvetlenül követő esztendőkben már megjelenhetnek az első virágrügyek.

Ezeket a vesszők hegye részén elhelyezkedő, zömök, duzzadt - termőrügyeket az ültetvény első két évében távolítsuk el, hogy azok ne vonják el a hajtásnövekedéstől a táperöt, hanem a vegetatív folyamatot erősítve segítsék a bokrok mielőbbi erőteljes kialakulását.

A későbbiekben, amikor áfonya bokraink már kezdenek termőre fordulni, a hajtásrendszert igyekezzünk a kívánt termőegyensúlynak megfelelően alakítani.
Ennek módja a metszés, ami olyan termesztéstechnikai müvelet, aminek révén a gyümölcstermő növény hajtásrendszerét a termesztési cél - esetünkben a termőegyensúly fenntartása -érdekében módosítjuk.

Termőkori éves rendszeres metszés

Az áfonya bokrok fejlettségi állapotától függően a telepítést követő 3-4-ik évtől kezdve, az évi rendszeres metszés során:

- először távolítsuk el az elhalt, beteg, sérült vesszőket, gallyakat;
- azután messük le a túl vékony, illetve túl sűrűn képződött vagy lelógó vesszőket;
- majd messük ki tőben a 3-4 évesnél idősebb ágakat;
- végezetül a bokrok körül előtört tőhajtásokból csak 6-8 erőteljesebbet hagyjunk meg, a többit tőből távolítsuk el.

Áfonya metszése nyugalmi állapotban, metszés a virágzás kezdete előtt

Az áfonya bokrok metszését a nyugalmi időszakban bármikor végezhetjük, mégis inkább ajánlom erre - még a virágzás kezdete előtt - a télvégi időszakot. Előfordulhat ugyanis, hogy a vesszők hegye a tél folyamán kissé visszafagy, s ezt a télvégi metszés során már figyelembe tudjuk venni.

Több információ az áfonyáról