Áfonya bokor metszése

A metszés optimális mennyiségű és jó minőségű gyümölcsöt eredményez

Áfonya metszése

Szerző: Prof. Dr. Nagy GyörgyMetszés

A növények életében, fejlődésük során megfigyelhető egy testépítő, erősen vegetatív jellegű, majd egy terméshozó, generatív, s végül - mind a vegetatív, mind a generatív folyamat fokozatos csökkenése révén - egy öregedő időszak.

E fejlődésmenetre figyelemmel, a gyümölcstermesztőnek egyik érdeke, hogy a fejlődés vegetatív időszaka minél rövidebb ideig tartson és minél nagyobb termőfelület kialakulását eredményezze, a másik pedig, hogy a generatív időszak minél hamarabb következzék be, minél tovább tartson és évente sok és jó minőségű gyümölcsöt adjon.

A vegetatív és a generatív időszak között természetesen fokozatos az átmenet, sőt bizonyos párhuzamosság és ebből eredő átfedések is tapasztalhatók attól függően, hogy a külső körülmények (csapadék, öntözés, tápanyagellátás, növényvédelem, porzófajta hiánya stb.) mikor, melyik fejlődési irányra vannak inkább hatással.

Mindenesetre a gyümölcsök kifejlődéséhez nélkülözhetetlen a lombozat szervesanyag-termelő tevékenysége, ezért a vegetatív és generatív folyamatok olyan összhangját kell megvalósítani, ami optimális mennyiségű és jó minőségű gyümölcsöt eredményez.

Ezt az állapotot nevezzük termőegyensúlynak.
A termőegyensúly megteremtése tehát az áfonya termesztőnek is alapvető célja, amire a bokrok eltelepítésétől kezdve figyelemmel kell lennie.

Az áfonya bokrok kialakulásának aktív időszaka bár 6-8 év, mégis a telepítést közvetlenül követő esztendőkben már megjelenhetnek az első virágrügyek.

Ezeket a vesszők hegye részén elhelyezkedő, zömök, duzzadt - termőrügyeket az ültetvény első két évében távolítsuk el, hogy azok ne vonják el a hajtásnövekedéstől a táperöt, hanem a vegetatív folyamatot erősítve segítsék a bokrok mielőbbi erőteljes kialakulását.

A későbbiekben, amikor áfonya bokraink már kezdenek termőre fordulni, a hajtásrendszert igyekezzünk a kívánt termőegyensúlynak megfelelően alakítani.
Ennek módja a metszés, ami olyan termesztéstechnikai müvelet, aminek révén a gyümölcstermő növény hajtásrendszerét a termesztési cél - esetünkben a termőegyensúly fenntartása -érdekében módosítjuk.

Termőkori éves rendszeres metszés

Az áfonya bokrok fejlettségi állapotától függően a telepítést követő 3-4-ik évtől kezdve, az évi rendszeres metszés során:

- először távolítsuk el az elhalt, beteg, sérült vesszőket, gallyakat;
- azután messük le a túl vékony, illetve túl sűrűn képződött vagy lelógó vesszőket;
- majd messük ki tőben a 3-4 évesnél idősebb ágakat;
- végezetül a bokrok körül előtört tőhajtásokból csak 6-8 erőteljesebbet hagyjunk meg, a többit tőből távolítsuk el.

Áfonya metszése nyugalmi állapotban, metszés a virágzás kezdete előtt

Az áfonya bokrok metszését a nyugalmi időszakban bármikor végezhetjük, mégis inkább ajánlom erre - még a virágzás kezdete előtt - a télvégi időszakot. Előfordulhat ugyanis, hogy a vesszők hegye a tél folyamán kissé visszafagy, s ezt a télvégi metszés során már figyelembe tudjuk venni.

Több információ az áfonyáról

Szobanövények

Szobanövények szaporítás gondozás

Selyemmályva, Szépcsalán, Szerelemvirág, Rákvirág, Flamingóvirág, Kukoricalevél, Könnyezőpálma, Kafferliliom, Amarillisz

Bogyós gyümölcsök

Bogyós gyümölcsök

bogyós gyümölcsök ismertetése Csemegeszőlő. Málnatövek Szamóca igényei és ültetése Szamóca, Ribizli, Egres, Málna, Szeder, Szedermálna, Csemegeszőlő, Fekete berkenye, Homoktövis, Kökény, Josta

Gyümölcsfák

Gyümölcsfák

Gyümölcsfa ismertetések gyümölcs érési idő porzó fajták Szelídgesztenye Naspolya fa Kajszibarack Mandulafa Gyümölcstermő növények - Gyümölcsfa leírások. Almafa, Történelmi alma fajták, Körtefa, Cseresznyefa, Meggyfa, Szilvafa, Sárgabarack, Szelídgesztenye fa