Áfonya gyümölcs felhasználása és értékei

Áfonya bokor

Szerző: Prof. Dr. Nagy György
Áfonya termesztés, Áfonya bokor - Elsőként érdemes a magas bokrú áfonya díszítő értékéről szólni, amivel minden évszakban felhívja magára a figyelmet.

Tavasszal a virágzásban lévő áfonya bokor - a fehértől a halványrózsaszínig színeződött virágai 3-4 héten át, gyümölcs érés idején pedig a kék, sötétkék vagy kékesfekete bogyói díszítik.

Áfonya gyümölcs

Áfonya gyümölcs

Az egész nyáron át világosabb vagy sötétebb zöld lombozata ősszel, vesszői pedig télen - fajtától függően - a sárgától a narancssárgán át a skarlátpirosig színeződve, csodálatos díszítő hatásúak.

Érthető hát, hogy a magas bokrú áfonya - annak idején Európába kerülése kezdetén - gyakran díszcserjeként fogadták és ültették a kert díszítésére.

Áfonya gyümölcs

Áfonya gyümölcs - Természetesen - mint gyümölcstermő növénynek - fő értékei gyümölcsében vannak, amelyek minőségét és sokféleségét számos vizsgálati eredmény igazolja.

Az érzékszervi vizsgálatok az áfonya gyümölcsének harmónikusan aromás ízletességéről tanuskodnak, amiben kisebb fokozatok legfeljebb az egyes fajták közötti eltérésekből adódnak.

A kémiai vizsgálatok eredményei számos - az emberi szervezet számára kívánatos vagy éppen szükséges - beltartalmi értékéről tájékoztatnak. Ezekkel az adatokkal kapcsolatban több külföldi vizsgálat néhány összefüggést is ismertet.

Általánosságban megállapították, hogy az áfonya gyümölcs beltartalmi értéke jelentős mértékben változik a földrajzi fekvéstől, a termesztés helyének éghajlatától, illetve az év időjárásának alakulásától függően, így meleg és napfényes évjáratban megnő a bogyók cukortartalma, a gyümölcs aromás és tartalmas ízü lesz, míg nedves, hűvös években az íz és a minőség kívánni valót hagy maga után.

Ugyanakkor feltűnő az összefüggés a gyümölcs cukor- és savtartalmának, illetve a bogyók méretének alakulása között. Ugyanis a nagyobb bogyók cukortartalma is nagyobb
- akár mitegy 40%-al - mint a kis bogyóké, viszont a savtartalom éppen a kis bogyókban
- esetenként 70%-al is - magasabb a nagy bogyókéhoz viszonyítva.

Lényeges, hogy a gyümölcs cukor- és savtartalmának ilyen alakulását a komplex NPK + nyomelemek műtrágyázás döntően nem befolyásolja, viszont a nitrogén és kén kombinációja jelentősen magasabb savtartalmat eredményez a bogyókban.

A kék áfonya gyümölcsében egyébként sokféle sav, alma-, citrom-, borostyánkő-, tej-, oxál-, hangya-, ecet-, kénasav található, szabad benzoesav azonban - szemben a pirosgyümölcsű áfonyafajokkal - nem.

A benzoesav hiánya sajnálatosan azt eredményezi, hogy a kékáfonya leve természetes módon nem tartósítható, mert az édes lé igen rövid idő alatt megkeseredik.

Áfonya felhasználása, értékei

Áfonya élelmezési értékei közül talán a legismertebb az áfonyadzsem, mint a vadhúsok régi - szinte elengedhetetlen - finom ízesítője.

Az áfonya frissen vagy hűtve (2-3 hétig is tárolható) elsőrendű asztali gyümölcs, ami azonban igen sokféle formában feldolgozható (szörp, ivólé, áfonyalekvár, áfonyadzsem, krémek, cukrozott gyümölcs, sütemények töltő vagy díszítő anyaga, bor stb.), de az egyik legkiválóbb gyümölcs gyorsfagyasztásra, ami után felengedtetve majdnem ízletesebb, mint friss gyümölcsként.

Természetesen ez függ a fajta tulajdonságaitól, mert erre a célra csak a puha héjú, nagy bogyójú, aromás ízű fajták alkalmasak.

Szárítással viszont egy évig is eltartható az áfonya gyümölcse, ha a bogyók súlyának 21%-át - a bogyók nagyságától függően általában 2 napig tartó eljárással
- kiszárítják.

Az áfonya értéke sokféle gyógyhatása is. így a nyers gyümölcs ásványianyag tartalma vérképző, fogyasztása általában kedvező étrendi, egyben étvágygerjesztő hatású. A gyümölcse főzve, lé, bor, pálinka formájában - esetleg borsmentával fűszerezve - gyógyital bélfunkciózavarok esetére.

Az áfonya lé fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezve, hidegen vagy melegen - akár öblögető, gargalizáló szerként alkalmazva - antibakteriális hatású krónikus légúti, illetve nyálkahártya bántalmak esetén.

Az áfonya bor a gyomorelválasztást és a belek működését serkenti. Végezetül - de nem elhanyagolhatóan - az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.

A magas bokrú kék áfonya termesztési értékéről szólva tisztában kell lenni azzal, hogy az áfonya a savanyú talajok növénye.

Ezért nagyon alkalmas lehet arra, hogy a más növénykultúrák számára alkalmatlan, de az áfonya termesztésre egyébként megfelelő területeink jelentős részét - a talaj javítását célzó, költséges meszezés helyett - áfonya termesztéssel hasznosítsuk.

Ez a megoldás amiatt is kedvező lehet, hogy az áfonya termesztése viszonylag nem túl munkaigényes, és különleges gondozást sem igényel, miértis az így hasznosított területen jövedelmező gazdálkodást folytathatnánk, ahol -házikertben, kiskertben, üzemben egyaránt - a kultúráfonya e tájak értékes, speciális bogyósgyümölcse lehetne.
Terméshozama a telepítést követő hatodik évtől kezdve 2,5-5,0 kg/bokor, illetve 5-10 t/ha.

Több információ az áfonyáról


Kertészeti lexikon cikkek

  • Nektár Nektár a növények nektármirigyei által kiválasztott édes, cukortartalmú folyadék, amelyet a mézelő méhek begyűjtenek és mézet készítenek belőle. A rovarporozta növények virágaiba rendszerint nektáriumokat (mézfejtő, mézválasztó, nektármirigy) is találunk