Metszés időpontok, Gyümölcsfák metszése

Mivel a téli metszést már november közepétől meg lehet kezdeni, a gyenge fejlődésű, idős alma- és körtefák már ősz végén metszhetők, de legkésöbb február elejéig.

Idősebb almafélék fáinak ritkító metszését decembertől februárig időszerű elvégezni.


Erős hajtást, amely nem hozna virágot, március-áprilisban közvetlenül a virágzás megindulása elött egy mérsékelt metszésben kell részesíteni.

Február végétől minden olyan fa metszhető, amelyek legalább 4-5 éve telepítettünk.

A diófánál (csak korona kialakítása céljából metszük) ez az időszak kedvezőbb, mint a nyár. A munkákat száraz és fagymentes időben végezzük. A sebek kezeléséhez sebkezelő anyagot használjunk.

A csonthéjas gyümölcsfákat lehetőleg lombos állapotban metszük: cseresznyét júliusban, meggyet, szilvát, őszibarackot augusztustól szeptember közepéig.

Ha a nyári metszés elmaradt , február-márciusban pótolható.

Ha a hajtásnövekedés nagyon gyenge, szintén korán februárban kell a metszést elvégezni.

Fiatalabb fákon a legjobb márciustól áprilisig, tél végén, a rügyfakadás elött és a talaj felengedése után elvégezni a metszést.

A gyümölcsfa metszés fő célja a növekedés és a terméshozás közötti egyensúly biztosítása.

A legjobb termőkorban jön el annak az ideje, hogy a fiziológiai egyensúlyt - ellenörző és ritkító metszésekkel - ameddig csak lehet, fenntartsuk.

Idős fák, amelyek már csak termő hajtást produkálnak, gyorsan elöregszenek. Ilyen állapotban a fát intenzívebb metszéssel (fiatalító metszés) erőteljesebb hajtórügyképzésre lehet serkenteni.

A helyes metszés a gyümölcsfa teljesítőképességét növeli és meghosszabbítja. A fa termése legyen inkább közepes, de minden évben rendszeres.

Hátrányos, ha nagyon magasra nő a gyümölcsfa, és a termés egy része elérhetetlen magasságban van.

Ha a korona belső részébe bőséges fény és levegő jut be, növekszik a fa ellenálló képessége, egészségi állapota és hozama. Minden metszés élénkíti a fejlődést.

Gyenge vagy hosszúra metszés után gyenge a hajtásnövekedés.

Erős vagy rövidre metszés erős hajtásnövekedést eredményez. Gyengébben fejlődő fákat erőteljesebben, erősebb fejlődésűt gyengébben kell metszeni, hogy bekövetkezzék.

Idézet: A Kertészet dendrológia c. tankönyvből