Laskagomba csíra faanyagra, Gombacsíra termesztés

  • 2020-02-12
laskagomba csíra

A laskagomba egy kagyló alakú, szürkés-kékes színű, csoportosan termő, jó ízű gomba faj.

Termesztés ismertetése

A kivágott fát felfűrészeljük és beültjuk a gombacsírával. Az Oltás t májustól szeptemberig végezhetjük. A beoltott rönköket a szabadban, veremben vagy pincében átszövetjük. Az átszövött rönköket árnyékos helyen a talajba süllyesztjük. A rönkök 3-5 évig maradnak ott. A termőtestek a rönkökön tavasszal és ősszel jelennek meg.

Termesztésre alkalmas faanyag

Fenyő és akácfán kívül minden fafaj számításba jöhet, ha egészséges, nem korhadt és kellő nedvességgel rendelkezik (nem repedezett).

Gombacsíra beoltás

Gombacsíra beoltás - Egy csomag pálcikás gombacsíra 1 - 2 db (30-50 cm hosszú, 25 - 30 cm átmérőjű) fa beoltásához elegendő.

Oltás elött fúrjunk a fába 9 mm-es fúróval 50 mm mély lyukakat a rönk oldalán és a vágási felületen. A beoltás elött a pálcikás gombacsírát 2 - 3 percre tegyük tiszta vízbe. Minden lyukba egy-egy pálcikát helyezzünk.

Oltást követően fűrészporral tömjük be a lyukat, majd fóliával, vagy ragasztószalaggal zárjuk le, hogy a pálcika ne essen ki és védve legyen a szannyeződésektől. A kivégést követően a gyökértuskókat is beolthatjuk.

Az átszövetés többféle módon történhet.

- 1 A beoltott rönköket egymásra is rakhatjuk ( két-három sor ) a veremben úgy, hogy az alsó farönk alá helyezzünk perforált fóliát, rakjunk rá 2-3 farönköt, majd a felső farönkre is tegyünk fóliát és földeljük le.

- 2 A beoltott rönköket pincében úgy helyezzük el, hogy a 2-3 rakatot perforált fóliával takarjuk le.
- 3 Májustól szeptemberig a beoltott faanyagot nedves, árnyékos helyen, lombbal betakarva a szabadban is átszövethetjük.

- 4 A beoltott gyökértuskóra tegyünk fóliát és arra földet és a földet tartsuk mindig nedvesen.

A laskagomba micélium a puha fát 3-6 hónap, a kemény fát 6-12 hónap alatt szövi át.

Átszövött rönkök letermesztése

Augusztus végén a micéliummal átszövetett rönköket helyezzük el árnyékos helyen a kertben úgy, hogy a rönkök egymástól 10-20 cm távolságra legyenek és 1/3 részük álljon ki a földből.

A termőtestek ősszel és tavasszal jelennek meg a törzseken. A tavasszal beoltott faanyagon az első termőtestek ősszel képződnek.

A laskagomba puha fán 3 évig kemény fán 5 évig terem. Száraz időben a rönköket és környékét locsoljuk meg. Három-öt év alatt 100 kg faanyagról 15-20 kg laskagomba termés várható. Laskagomba termesztés házikertben.