A meggyfa nyári metszése - Gyümölcsfák gondozása - Meggyfa metszés

Meggyfa metszése

A meggyfa nagyon jól terem az elsőéves hajtásokon.
A termésen kívül csak egy csúcshajtást fejleszt, oldalhajtások nélkül, így a 2 éves ág meglehetősen kopasz. Ez a kissé idősebb nem metszett fák jellemzője.
A termékeny zóna a vezérágon mindig távolabbra tevődik, s így a tápanyagáramlás kedvezőtlenűl hosszú úton történik.
A csüngő, kopasz vesszők ( ostorhajtások ) hamar besűrítik a koronát és a fiatal részek mindig az ostorok végén fejlődnek.
Aránylag kicsi, de nagyon sok gyümölcsöt terem. Ez a fát nagyon legyengíti, és nedves, hideg talajon fogékony lesz a moniliára és a mézgásodásra.
Rendszeres metszéssel ezek a hátrányok elháríthatóak.
A fő termőkorban elegendő egy közepes mértékű ritkítás, hogy erős új hajtások fejlődjenek, és a gyümölcsnagyság és terméshozam között kedvező egyensúly alakuljon ki.
A metszett koronában egy termés felett 6 nagy levél, a metszetlenben 4 kisméretű levél fejlődik. Nagyon ritka azonban ne legyen a korona.
Míg a fiatal fák csak kismértékű metszést igényelnek, a korukkal arányosan azt fokozatosan növelni szükséges.

Metszés időpontja

A legjobb metszési időpont augusztus vége (szeptember közepéig).
A 8-10. évtől nem tanácsos a meggy koronáját hagyni nagyobbra nőni. A vezérágak csúcshajtását ezért minden évben az előző évi fás részig vágjuk vissza.
- Az erősebb vagy felső ágnál egy középerős vagy gyenge, lefelé irányuló hajtásig,
- a gyengébb vagy alsó ágnál egy középerős vagy gyenge, felfelé irányuló hajtásig metszük le.
A konkurens és az ágak felső részén növő ostorhajtásokat folyamatosan el kell távolítani.

Aki nagyméretű gyümölcsöt szeretne szedni, az rendszeresen ritkítson. Az ez évi hajtásokat kb. a feléig lehet visszavágni.
Elhanyagolt, metszetlen meggyfák, felkopaszodott ágakkal és elvadult ostorhajtásokkal, csak abban az esetben fiatalíthatók, ha a törzsük és ágaik egészségesek.

Metszés módja

A visszavágás az ágak hosszának 50%-át érinti (erős fiatalítás). Ezenkívül az elöregedett, kopasz ostorhajtások mérsékelt ritkítása is szükséges.
A kivágandó, csüngő vesszők eltávolítását 2-3 évre elosztjuk, hogy ne legyen túl nagy terméskiesés és hajtásnövekedés.

A bőven termő és érős metszést igénylő fákat augusztus közepén gyorsan ható, 20-30 g/nm Volldünger-trágyával szükséges ellátni.
Ebben az évszakban alkalmazott trágyázás a fák ellenálló képességét és télállóságát fokozza. A trágyát egyenletesen szórjuk ki -a fa tövéhez is-, munkáljuk a talajba és ezután öntözzünk bőven, bőségesen pár alkalommal.

vissza >> Kerti tanácsok ötletek kertészkedés Metszés Szaporítás listához

Sziklakerti évelő vásárlás