Sáfrány - Krókusz Crocus Tavaszi virágok

Sáfrány élőhely

A krókusz, sáfrány az alhavasi, havavi rétek kedvelt és színpompás virága. Apró virágaik kora tavasszal sokszor már az olvadó hó alól előbújnak, majd hosszú fűszerű leveleket hajtva neveli a jövő év hagymagumóit és sarjait.

A hagymagumók miniatűr kardvirággumóra emlékeztetnek, laposak 1-2 cm átmérőjűekkívülről világosbarna hálósan erezett buroklevelekkel. A Krókusz, Sáfrány hazája Európa, Kis-Ázsia, Közép-Ázsia hegyvidékei.

Sáfrány virágzási idő

sáfrány virágok
Sáfrány virágok

Tavaszi virágok - Legkorábban, gyakran már február végén a Crocus chrysanthus - tarka sáfrány- virágzik. Virágai aprók, alapszínük vajsárga, de fehér, kék és cirmos színűek is lehetnek.

Nyílásban szorosan követi a tarka sáfrányt a Crocus sieberi - kék sáfrány - Virágai valamivel nagyobbak, mély ibolyás-kékek.

Legnagyobb virágú és talán a legszebb faj a Crocus vermus - tavaszi sáfrány - Hazájában, Közép és Dél-Európábanhavasi legelőkönóriási összefüggő virágszőnyeget alkot. Hasonló megjelenésű és nyílási idejű, a narancssárga virágú Crocus flavus - arany sárfány, mely hajtatásra is alkalmas. Kereken 100 különböző faj létezik, amely többnyire a Földközi-tenger vidékén és Kis-Ázsiában honosak.

Az ismert tavaszi kínálat mellett van még néhány kevésbé elterjedt és szép faj, amely ősszel virágzik. Egyik ezek közűl a fűszer sáfrány a Crocus sativus. Megszárított bibéjéből nyerték az úgynevezett séfrényt, amelynek gyógyszerként, fűszerként és színezőanyagként nagy értéke volt.

Sáfrány ültetés

A sáfrányokat a kertben mindig nagyobb csoportokban érdemes telepíteni.

A sáfrányok nem képesek elviselni a fűfélék konkurenciáját. Ezért jól gondozott pázsitos területen a sáfrány hamarosan visszahúzódik. Csak gyér füves területen és bokrok szélén marad meg tartósan. A hagymagumós növények sárga bibéje a feketerigók tömegét vonzza.

A sáfrány vízáteresztő, tápanyagban gazdag, humuszos talajt szeret. Hajtatott cserepes virágként is kedveltek. Sziklakertbe, évelőágyba ültessük kis csoportokba alacsony növekedésű növények mellé.
A krókusz hagymagumóit szeptemberben 5-10 cm mályre ültessük.

Krókusz szaporítása

Fiók hagymagumó leválasztásával.

Kerti sáfrány Crocus hibridek

sáfrány virág

Nagyon nagy virágú sáfrányok, amelyek eleinte csak kevéssé szaporodnak, és gyakran a rágcsálók áldozataivá válnak.
Virág: Fehér, sárga, világos vagy sötét ibolyakék, lila-fehér színű, nagy széles tölcsér alakú virágok.

Tenyészhely: Napos vagy félárnyékos, meleg. A konkurenciát rosszul tűri. Talaj: üde, nyáron száraz és jó vízelvezetésű. Az agyagtalajt nem tűri.

Felhasználás: Nagyobb, szabálytalan alakú csoportokban ritkás gyepekben, növényekkel kevésbé benőtt felületeken, szoliter fás növények elött és alatt.
Ültetésük szeptembertől-decemberig 8 cm mélyen és 8 cm távolságra egymástól.

Arany sáfrány - Crocus flavus

Konkurenciatűrő sáfrány szikla- és pusztai kertbe.
Virág: Világító narancssárga virágok rövid szárakon.

Tenyészhely: Napos, meleg. Talaj: mérsékelten száraz, köves, vagy homokos, jó vízelvezetésű.

A vizes helyeket nem tűri.
Legalkalmasabb partnerek: A sziklakert párnás növényei. A Crocus chrysanthus kék virágú fajtái. Alacsony sás-és fűfélék, mint a Carex montana vagy a Festuca glauca.

Pompás sáfrány - Crocus speciosus

Crocus speciosus
Pompás, ősszel nyíló sáfrány óriási virágokkal.
Virág: Ibolyakék, nagy, tölcsér alakú virágai sötét erezésűek, aranysárga portokkal.
Tenyészhely: Napos vagy félárnyékos. Ne ültessük erős növekedésű szomszédok mellé. Talaj: üde, jó vízelvezetésű. A nyáron nagyon meleg tenyészhelyeket nem tűri.
Felhasználás: Csoportosan sziklakertben alacsony párnás és szőnyeget képező növények alatt, ritkás gyepekben.

Botanikai sáfrány fajták

Botanikai krókusz

Botanikai sáfrány
Különlegesen szép színekkel díszlő tavaszi virágok, igen korai virágzású sáfrány fajok. Már télen, februárban virágozhatnak. Egy hagyma 2-4 virágot is hoz.
Ültetésük szeptembertől-decemberig 8 cm mélyen és 8 cm távolságra egymástól.