Leander, Nerium oleander

Leander, Nerium oleander
Leander virág

Leander leírás

A leander örökzöld bokor, vagy kisebb fa. Magassága 1,8-4 méter. Illatos több színben pompázó virágait egész nyáron át hozza. Lándzsa alakú, bőrszerű leveleinek hossza 10-20 cm.

Észak-Afrikából származik, az egész mediterrán térségben elterjedt. A száraz, meleg éghajlatot kedveli, teljes napos helyen érzi jól magát.

A leandernek mélyre hatoló gyökérzete van, ezért viszonylag jól tűri a szárazságot. Az enyhén meszes kémhatású, kissé kötötteb talajokat szereti.

A leander minden része rendkívűl mérgező, ugyanakkor az Ókortól ismerik dísznövényként alkalmazzák és termesztik.

Leander teleltetése

Fagyérzékeny, csak mínusz 3-6 fokos hideget visel el.
A hazánkban dézsában nevelt leandert télen hűvös, világos helyre kell vinni a fagyok elől. Un. hidegházi teleltetést kedvel, ez 3-8 C fok körüli hőmérsékletet jelent.

Ilyenkor földjét tartsuk csak földnedves állapotban, majdnem szárazon.
Mielőtt a teleltető helyiségbe vinnénk a növényeket nyugodtan visszavághatjuk az erősebb ágait.

A leander minden része mérgező. Ez csak azt jelenti, hogy hajtását és egyéb részeit nem szabad szájba venni és megenni, tapintásától semmi baj nem történhet.

Tavasszal, amikor kikerülnek a növények a teleltetőből ültessük át friss, tápdús földkeverékbe. A kiemelt földlabdát és a gyökerek végeit morzsoljuk, vágjuk le, így nem kell sokkal nagyobb edény számára.

Nyáron is csak földnedves állapotot kell fenntartani vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl a növényeket.
A klf. tápoldatok, műtrágyák használatát se vigyük túlzásba, évente kb. kettő, három alkalomnál többször ne alkalmazuk.

  • A leander
  • Júniustól októberig virágzik.
  • Nyáron teljes napfényt igényel
  • Télen 5-8 Fokos helyiségben teleltessük

Leander
Leander

Egyéb oldalaink

  • Pándy üvegmeggy - Pándy üvegmeggy külföldi elnevezései: Griotte de Pándy, Pándy's Glas-weichsel, Köröser Weichsel. Hasonnevei: Pándy meggy, Kőrösi meggy, Kecskeméti-, Szentesi meggy, Spanyol meggy, Oltott meggy stb.
  • Csirke vörösborban Hozzávalók: 1 csirke, 10 dkg angolszalonna, 20 dkg gomba, 1 liter vörös bor (kékfrankos), 1 fej vöröshagyma, 1 dl konyak, babérlevél, kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma