Pándy üvegmeggy

Pándy üvegmeggy külföldi elnevezései: Griotte de Pándy, Pándy's Glas-weichsel, Köröser Weichsel. Hasonnevei: Pándy meggy, Kőrösi meggy, Kecskeméti-, Szentesi meggy, Spanyol meggy, Oltott meggy stb.

Eredeti magyar meggy fajta.
Szerte az országban számtalan változatban van elterjedve. Fő termőhelyei: Nagykőrös, Cegléd, Kecskemét és környéke, Apostag, Újfehértó, Debrecen.

Talajban nem válogat. Érési ideje június vége, július eleje. Gyümölcse nagy, sötétpiros, bőlevű, édes-savanykás ízű (110-200 szem/kg). I. osztályú asztali, piaci és ipari gyümölcs. Cukortartalma 9-16%, összes emészthető, szárazanyag-tartalma eléri a 24%-ot is.

Harmonikus sav- és cukoraránya, feszes, jól szállítható húsa a legnemesebb és legpiacosabb gyümölcsünkké tette.

Külföldön is a legnagyobb keresletnek örvend (1962), világhírnévre tett szert. Önmagában rosszul termékenyül, mert virágai önmeddők.

Jó virágport adó cseresznyékkel, Cigány-, Korai Veres meggyel kell keverten ültetni.
Fája edzett, erős növésű, idős vesszei csüngők. Sarjadzik.

Meggy fajták ismertetése >>>

Lexikon címszavak - P