Shii take gomba termesztés farönkön - Gombacsíra faanyagra

Shii take gyógyhatású gomba faj - Shii take gomba termesztés farönkön

shii take gomba termesztés

Shii-take gomba

A shii take (shii-take) vagy shiitake ( Lentinula edodes ) gomba gyógyhatású gombafaj.
A shii take gomba a világon az egyik legkedveltebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gombafaj.

A gomba kalapjának átmérője 5-12 cm, színe a világostól a sötétbarnáig változhat. A kalap húsa fehér és puha, a rönkje kissé szívós.

A kalapja felhasználható frissen, mélyhűtve, ritkábban konzervként. Egészben vagy szeletelve kitűnő szárítmány is készíthető belőle.

Fokhagymára emlékeztető illata van, mely főzéskor eltűnik. Elkészítve különleges zamatú és igen jóízű. Bármely gombás ételek elkészítésére alkalmas.

A gomba különleges zamatanyagait és ízeit élvezhetjük ha olajon vagy vajon megdinszteljük és pirított kenyérre rákenjük.

A shii take fogyasztási értékét növeli a gyógyászati értéke. Érelmeszesedés elleni, vírus- és tumorgátló, valamint immunrendszert erősítő, koleszterincsökkentő hatását mutatták ki.
A kivágott farönköt beoltják gombacsírával, majd átszövetik.

Az első termőtestek 6-12 hónapra jelennek meg a farönkök oldalán.
A termőrefordult rönkök 3-6 évig teremnek. A rönköket a terméshullámok között pihentetni kell. Termesztési leírás a csomagban található !

Termesztés farönkön

A kivágott farönköt beoltják gombacsírával, majd átszövetik.
Az első termőtestek a csírázástól számítva 12 (18) hónapra jelennek meg a farönkök oldalán.
A termőre fordult rönkök 3-6 évig teremnek.

A rönköket a terméshullámok között pihentetni kell, majd áztatni és újra termőre fordítani.

A sii-take gomba minden gombás étel elkészítésére alkalmas, a legfinomabb azonban melegszendvicsnek. Fogyasztási értékét növeli gyógyászati értéke.

Érelmeszesedés elleni, vírus- és tumorgátló, valamint immunrendszer erősítő, koleszterint csökkento~ hatást mutattak ki a gombából.

shii-take gomba hatóanyagai

aminosav, arginin, aszparaginsav, B1-vitamin, B2-vitamin, C-vitamin, D-provitamin, fehérje, fenilalanin, glicin, glutaminsav, hisztidin, izoleucin, leucin, magnézium, metionin, nátrium, niacin, prolin, szénhidrát, szerin, tirozin, Treonin, valin, vas

Alkalmazás

antibakteriális, cukorbetegség, hepatitis, hipertónia, magas vérnyomás, vérkeringési zavarok, tumorgátló

   Ablaktálás, összenövesztés    Alany fajták tulajdonságai    Áthidaló oltás    Bujtás    Hajtószemzés    Héj alá oltás