Pseudotsuga, Duglászfenyő

  • 2019-02-07

Pseudotsuga (Abietaceae, duglászfenyő). Örökzöld, tűlevelű fák, tobozok hengeresek, az első évben érnek, nem hullanak szét, fedőpikkelyek háromágúak és hosszabbak, minta termőpikkelyek. A tűk hasonlók az Abieséhez, de rövid nyelecskében keskenyednek, nem kicsípettek.

Szaporításuk magvetéssel, a változatoké oltással, üvegházban becserepezett alanyokra.

Pseudotsuga menziesii Franco (Pseudotsuga douglasii). Hazája Kalifornia és Kolorádó, ahol nagy kiterjedésű erdőségeket alkot és 60-100 m magasságot is elér. Gyors növésű, a Piceánál szélesebb koronájú fenyő. Rügye hosszúkás, 1 cm hosszú, fénylő, barna, hegyes. Tűi egyesével állnak, alapjukon hirtelen nyélbe keskenyedők, a levélnyél csavart, az alsó oldalukon két fehér csík húzódik, szétdörzsölve kellemes illatúak.

Toboza 6-8 cm hosszú, a fedőpikkelyek a tobozra rásimulók. Az üdébb, inkább savanyú homok- és agyagtalajokon, párásabb környezetben érzi jól magát, de a száraz alföldi viszonyainkat is bírja. Nagyobb mennyiségben nálunk a DNy-Dunántúlon ültették. Igénytelensége szélesebb körű erdőgazdasági felhasználását teszi lehetővé.

A sérülést, vadkárosítást jól kiheveri. Elegyfának előhasználati állományként telepítik magasabb fekvésekben.

Lassabban növő, de a szárazságot jobban bírja a Pseudotsuga m. glauca Franco kékesszürke tűjű változata. A Pseudotsuga m. viridis Franco élénk zöld levelű változat.

Protoplazma