Cseresznyefa metszése - Tavaszi és fiatalító metszés

Metszéssel alakított kis cseresznyfa koronaCseresznyefa metszés. Egy nagy gyakran óriás cseresznyefáról a seregélyek gyakran több gyümölcsöt fogyasztanak, mint a tulajdonos, mert a biztos védelem itt lehetetlen.
A rendkívüli növekedési erély nemcsak az alanytól függ, hanem oka lehet a metszés elmaradása. Az a nézet, hogy a metszési beavatkozások után mézgásodás következik be, nem olyan veszélyes.

Ha rendszeresen metszünk, akkor a korona kicsi és alacsony marad és a cseresznyét madárhálóval könnyen le lehet takarni.

A metszés, ami fiatalítólag is hat - hosszabb fiatal hajtások fejlődését teszi lehetővé, amellyekről jobb termésminőség várható, mint a gyorsan elöregedő csoportos rügyekből.

Metszés ideje

Metszés ideje Koronaalakítás. Az 5. évtől a termés után lehet metszeni. Tavasszal ezzel szemben csak későn, közvetlenűl a vegetáció megindulásának kezdetén metszünk, amikor a rügyek duzzadni kezdenek. A sebeket kenjük be sebkenőccsel.

A felnevelési időszak után, tehát a koronakialakítás 5-6. éve után ajánlatos a középső ág csúcshajtását egy gyengébb oldalhajtás felett eltávolítni, hogy a hosszanti növekedést korlátozzuk és a fényellátást javítsuk.

A 10. évig a vázágak csúcshajtását kissé visszakurtítjuk. A konkurrens és az erős felső oldalon lévő hajtásokat rendszeresen eltávolítjuk.

A 10-12. évtől minden további koronanövekedést meg kell akadályozni. Ezt a vezérágaknak egy oldalágig történő megrövidítésével lehet elérni.

Az ágakon fejlődő erős hajtásokat el kell távolítani. Rendszeres metszések következtében hosszú fiatal hajtások állnak rendelkezésre, így az idősebb csüngő termőíveket vissza lehet vágni, és az idős rügycsoportokat iőről időre el lehet távolítani. Egyébként a ritkító metszés szabályai érvényesek.

Fiatalító metszés

Az idős magas cseresznyefa esetében fiatalító metszés -t kell végezni.
Az első évben a korona méretét kb. 2 méterrel, a következő évben ugyanennyivel csökkentjük.

Minden alkalommal a megmaradt koronarész erős felső ágait eltávplítjuk egy 50 cm hosszú csonk meghagyásával, és ezt ritkítjuk. Egy évvel késöbb kezdődhet az idősebb ágak levágása,
évenként egy - egy harmada." - idézet a Tizenkét hónap a kertben c. kiadványból.