Őszibarackfa metszés - korona alakítás

A metszett őszibarackfa hosszabb életű.

Őszibarackfa metszés - A metszett őszibarackfa hosszabb életű.
Az alacsonyabb hőmérséklet, rövidebb vegetációs időtartam miatt kevesebb tápanyag tárolódik fel, mint a Földközi-tenger vidékén.

Ezért a fa koronáját kis méretűen kell tartani. Ha erősés szakszerű a metszés az őszibarackfa 20 évig is teremhet.
Mérsékelten, vagy egyáltalán nem metszett őszibarackfa alig éri meg a 8 évet, és a kértevők és kórokozók könnyen megtámadják.

Metszés

Az őszibarack oltvány egy főhajtásból és számtalan, hegyesszögben elhelyezkedő oldalhajtásból áll. Ezek nem alkalmasak vezérágaknak, ezért ültetéskor el kell távolítani. A főhajtást 10-20 cm-rel kurtítsuk vissza. A metszési felületeket fasebkenőccsel kenjük be.

Az ültetés utáni 1. évben már sok erős, laposabban elhelyezkedő oldalhajtás fejlődött, melyekből a legerősebbet választjuk leendő oldalvezérágnak. Ezek lehetőleg nagy szögben és különböző égtáj felé álljanak. A többi oldalhajtást szorosan a törzs mellett le kell vágni.

Korona alakítás

Korona alakítás az első évében a legalsó vezérhajtás 1/3-át vágjuk vissza. A többi vezérhajtást is azonos magasságban, a külső rügy felett metszük le.

Ha a metszés két rügy között történik, akkor csap marad vissza. Ezeket gondosan távolítsuk el, mert gátolják a gyógyulást. A hosszú hajtások egyidejű elágazásait is távolítsuk el.

A Korona alakítás, metszés a 2. évben levél, hajtásrügyek és virágrügyek képződnek, melyek a 3. évben termést hoznak. Ahhoz, hogy a nevelő metszést helyesen végezzük, ismerjük meg a különböző hajtásokat.

Az ugarhajtás erős, és rajta hegyes levél és hajtórügyek vannak, amelyek egy év alatt életképes virágrüggyé nem tudnak alakulni. Mint oldalhajtást 2 rügy felett visszavágjuk, és ezzel termőhajtás képzésére serkentjük.

A valódi termőhajtás hasonlóképpen erős, rajta levél és virágrügyek vannak.

Majdnem az egész hajtáson végig minden levélrügyet virágrügy fog közre. A valódi termőhajtáson fejlődik a legtöbb termés. Csak az erősen metszett őszibarackfa fejleszt elégséges valódi termőhajtást.

A fiatal kétéves koronát a következőképpen kell ritkítani metszeni: el kell távolítani a vázágakon levő vízhajtásokat, áltermőhajtásokat és az idő elötti hajtásokat.

A valódi termőhajtásokat védjük meg. Az ugarhajtásokat 2 szem felett, tehát erősen metszük le, az öreg csapokat teljesen vágjuk le.

Végül az oldalvezérágak csúcshajtásainak felét- egyharmadát vágjuk vissza. A visszametszés a kompakt növekedés és a valódi termőhajtások fejlődése miatt fontos művelet.- idézet a Tizenkét hónap a kertben c. kiadványból.

Kertészkedés kategória