Füvesítés, Fűmag vetés, Első fűnyírás

  • 2020-04-20

Fűmag vetés, Füvesítés

Füvesítés, Fűmag vetés, Első fűnyírás

A füvesítés fagymentes időszakban elvileg bármikor elvégezhető.
Nem mindegy azonban, hogy utána mennyire lesz gyors és egyenletes a csírázás, valamint az sem, hogy a csírázás után mennyi ápolás kell a fiatal gyepnek ahhoz, hogy jól beálljon és megerősödjön.

Füvesítés időpontja

A parképítési gyakorlatban a füvesítés időpontja két vetési időszakra oszlik.

  • A fűmag vetés egyik időpont augusztus második felétől szeptember közepéig tart. Hazánkban ekkor jelentős csapadékra és harmat képződésre lehet számítani. Az éjszakák hűvösebbek, a melegigényes ruderális gyomok nem kapják meg a csírázáshoz szükséges hőt, így a fűmagvetés általában gyommentes marad.
  • A másik időpont füvesítés idejére a március végétől április közepéig tart. A talajban ilyenkor még kellő téli nedvesség van, és a talaj hőmérséklete már kedvező a fűmag csírázására. Ha ilyenkor hirtelen felmelegedés köszönt be, és a talaj kiszárad, akkor ez a csírázó növények pusztulásával járhat.

Az őszinél alacsonyabb talajhőmérséklet a csírázási időt megnyújthatja, ez nagyobb rizikót jelent, és a gyomosodás is megindulhat.

A nagy felületek és öntözés nélküli területek füvesítésének optimális ideje, a fentiek alapján, augusztus második felétől szeptember közepéig tart.

Az ekkor vetett fűmag nagy valószínűséggel kikel, a vetés gyommentes lesz, és a tél beálltáig a kellően megerősödhet.

Terület előkészítése fűmag vetés előtt

Füvesítés, fűmag vetés előtt. Tísztítsuk meg a területet és egy ásómélységig lazítsuk fel a talajt. A köveket, évelő gyomok gyökereit gondosan távolítsuk el.

A felásott, fellazított és durván elegyengetett területre kiszórhatunk Volldünger összetett műtrágyát nm-ként 300-500 grammot, vagy más pázsit műtrágyát a dobozon feltüntetett mennyiségben.

Ezt 10 cm mélyen munkáljuk a talajba és a közben a felszínre kerülő durvább rögöket törjük szét, a köveket, gyökereket stb. gyűjtsük össze.

A felületet gondosan hengerezzük le (tömörítsük) lehetőleg két különböző irányból. Ezután a talajegyenetlenségeket gereblyével simítsuk el.

Az előkészített talajt 1-2 hétig hagyjuk pihenni, hogy a csírázó gyomokat el tudjuk távolítani. (Száraz időben öntözzünk.)

Fűvetés elött a területet jól be kell öntözni - (20 liter/nm)

Fűmag vetés folyamata

Fűmagvetés folyamata. A dobozban lévő magokat vetés elött rázzuk jól össze. Négyzetméterenként 20-30 gramm fűmagot szórjunk a területre.
A széleken ennél több magot is szórhatunk.

A fűmag kiszórása után vagy vékony rétegben kiszórhatunk tőzeget (50 liter=50 négyzetméter), vagy gereblyébel beveregetjük a földbe.

Ezután hengerezzük, vagy tömörre tapossuk, majd finoman beöntözzük a területet.

Fűmag kelési ideje

A vetés után 2 hétig - ( 10-14 nap alatt kel ki )- a finom aljfüvek keléséig naponta 3-5 alkalommal finoman öntözzük meg, hogy a csírázás mielöbb meginduljon.
Amikor az aljfüvek növekedése megindult, naponta egyszer erősebben öntözzünk.

Mikor a fű 2-3 cm magasságot elért, gyengén hengerezzük le.
6 - 7 cm-es magasságnál kerüljön sor az első fűnyírásra, vágásra.

Füvesítés menete

Az igen apró magvakból álló fűkeveréket az elmunkált és előzőleg tömörített (hengerelt) magágyba kell vetni.

Kis felületeket (pl.: házikertben) többnyíre kézzel, nagy összefüggő területeket inkább géppel vessünk. Mindkettő előtt célszerű próbavetést végezni a helyes magmennyiség beállításához.

Fűmagot kézzel szélcsendes időben vessünk.
Kisebb területek füvesítésekor a tábla szélén, egy sekély barázdába bővebben szórjunk magot, így az a kelés után határozott élt kap.

Fűmag vetés után

Fű vetése - A fűmagot vasgereblye függőleges mozgatásával, egyenletes bekapálással, 4-5 centiméteres fogásokkal, vagy szöges hengerrel dolgozzuk bele a talajba.

Apró fűmagok sekély bedolgozására a sima henger is elegendő.

Nagy felületen kerti traktorral vontatott fűmag vető géppel vetünk és utána magtakaró borona, bordás vagy Cambridge-henger segítségével végezhetjük a magtakarást.

A magvetés után az első fűnyírás idejéig a földet folyamatosan nedvesen kell tartani

Különösen fontos az öntözés a csírázás időtartama alatt, mely kedvező körülmények között (14 °C fölötti hőmérséklet esetén) a vetés után 10 nap alatt megkezdődik és a növekedés idején, a csírázást követő 10-20. nap között.

Ezután az öntözést mérsékelni lehet.

Az első fűnyírás, kaszálás általában a vetéstől számított 30 napon belül válik szükségessé, amikor a fű magassága 8-10 cm.

Ezt a fűnyírást száraz talajon, 3-4 cm-es tarló hagyásával, éles késű géppel kell elvégezni, utána a lekaszált füvet le kell gyűjteni.

A fűnyírások száma a gyep teljesen kész állapotáig (műszaki átadásig) általában 1-3, ez idő alatt a pázsit sűrűvé és tömötté válik és a talaj fedettsége (dominanciája) legalább 75 %.

Fűnyírás gyakorisága, gondozás

Az ideális pázsit magasság általában 6-8 cm. Fűnyírás alkalmával a fű felső 1/3 részét vágjuk csak vissza.

A növénynek fotoszintézisen keresztül kell cukrokat gyártania a leveleikben azért hogy egy magas minőségi pázsittá fejlődjön.

Ha rendszeresen túl alacsonyan nyírjuk vissza gyepünket, akkor sekélyebb és ritkább gyökérrendszere lesz, az árnyékoló hatás is kisebb mértékű, így gyorsabb a párolgás is és a meleg időszakban feszültséget okoz a növénynek.

Ha igyekszünk megtartani a nyíráskori 1/3-os szabályt, akkor a levelek mennyisége, és ezáltal a gyökérzet fejlődése is megfelelő lesz a nyírás után is.

Fűnyírás utáni nap öntözzünk.

Gyep és pázsit

A pázsit a talajt szőnyegszerűen betakaró, finom levelű fűfajokból álló, rövidre nyírt növénytársulás, míg a gyep igénytelenebb, többnyire bokros füvekből, esetleg kétszikű növényekből áll.