Öntözés - Növények öntözése - Öntözési módok tippek

  • 2020-02-12
Öntözés

Növények öntözése - A nedvességpótlás az öntözés leggyakoribb feladata. Általános szabály minden öntözéskor, hogy maximális vízadagot adjunk és utána hosszabb szünettel hagyjuk a talajt fölmelegedni, felső rétegét kiszáradni.

Az öntözés lényege, hogy a gyökerek szintjében legyen elegendő nedvesség.

Ezt még vízigényes növények számára is talajlazítással, a talaj árnyékolásával (mulcsozás) igyekezzünk optimális szinten tartani és csak végső esetben gyakoribb öntözéssel.

A sűrű locsolgatás s talaj szerkezetét elrontja, levegőtlenné teszi, a gyökereket a felszín közelébe csalogatja, a tápanyagot viszont kilúgozza a talajból.

A kórokozóknak is kedvez az állandó nedves levegő, nem beszélve arról, hogy magunknak is több munkát ad a sűrű öntözés.

Az öntözés nem mindig nedvességpótlás céljából végezhető.

Gyakran a meleg nyári napokon elegendő víz van a talajban, de a hőség és a párahiány miatt a növények élettevékenysége annyira csökken, hogy nem tudják a talajban meglévő vizet felvenni.

Ilyenkor kevés vízzel a permetszerű frissítő öntözés lehűti a növények felületét és az életfolyamatok újra normálissá válnak.

Elterjedt tévhit az is, hogy a déli melegben, napsütésben az öntözővíz a növényt perzseli, leforrázza.

Az esti öntözés azért célszerűbb mert az este kijuttatott öntözővíz reggelig beszívódik a talajba, így csak igen kevés párolog el.

Öntözési módok

Öntözési módok - Az esőztető öntözés során valamilyen szórófejjel a vizet a levegőben elporlasztjuk és az az esőhöz hasonlóan hullik a talajra.

A módszer előnye, hogy a víz a természetes csapadékhoz hasonlóan hullik a talajra, mennyisége jól szabályozható. Hátránya a módszernek, ha a szórófej nem porlaszt kellőképpen, a talaj összetömörödése.

Esőztető öntözésnek felel meg a gumitömlővel való kézi öntözés is, hátránya a munkaigényesség. Valószínűleg kevesen számolták ki, hogy egy normál 1/2 colos gumitömlővel mennyi ideig kell öntözni, hogy pl. 25 mm-es beöntözést eredményezzen.

A 1/2 colos cső percenkénti hozama 25 liter, ez 1 nm-re elegendő mennyiség. Egy 200 négyszögöles, 720 nm-es kert megöntözéséhez 12 órára lenne szükség.

Kannás öntözés

Az öntözőkannával való öntözés is elterjedt házikertekben. Nagy munkaerő igénye miatt igyekezzünk valamilyen berendezéssel helyettesíteni.

Csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés újabban elterjedt módszer és a házikertben is ajánlható.

Lényege, hogy minden egyes növény tövéhez vékony csövek vezetnek, melyekből állandóan csepeg, vagy szivárog a víz. Igy a növény föld fölötti része száraz marad, a levegő páratartalma csekély és ez nem kedvez a betegségek elterjedéséhez. A csöpögtető öntözőberendezés házilag is elkészíthető.

Az aranyszabály

Elenőrizze a föld nedvességét, mielőtt locsolna.

Ültetés után, amíg a gyökérrendszer kialakul, ami általában egy egész év, ajánlott ellenőrizni a föld nedvességét, meg kell határoznunk, hogy milyen nedves vagy száraz a talaj. Ez megtehetjük esetleg egy nedvesség-mérővel, vagy a mulcsot férehúzva a saját kezünkkel a földlabda körül 10 cm mélyen.

Tavasszal és ősszel 3-5 naponta ellenőrizzük a talaj nedvességét.

A meleg és száraz nyári hónapok alatt a kisebb növényeknél 2-3 naponta, a nagyobb növényeknél és fáknál 3-5 naponta.

Ha a talaj száraz akkor nagyobb vízadaggal addig locsoljunk amíg a földlabda és az ezt körülvevő talaj nedves nem lesz. Ha a talaj nedves, ne öntözzünk, de pár napon belül ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát.

Az öntözés célja, hogy megtaláljuk az arany középutat - nem túl száraz nem túl nedves.

Figyelje meg mennyi idő alatt szárad ki a talaj az öntözések után. Ne locsoljuk a növényt csak ha szüksége van vízre! A túl kevés víz és a túl sok víz is okozhat problémákat.

Ha gondosan van elültetve és törődnek vele a növényei gyarapodnak, fejlődnek. Kártevők és növénybetegségek ritkán okoznak nagy problémát egy jó állapotba lévő növényen.

Öntözési tippek

  • Nagyon fontos, hogy alaposan öntözze a fákat, sövényeket nyáron és ősszel (szeptember, október) a tél beállta előtt.
  • Nyári záporok megnedvesíthetik ugyan a földet, de nem helyettesíthetik a mély öntözést.
  • A nagy fáknak néhány évre van szükségük, hogy begyökeresedjenek. Extra öntözés szükségeltetik a száraz időszakokban. Ez különlegesen fontos az első néhány évben, hogy egészségesek és életerősek maradjanak.
  • Azok a növények, amelyek árnyékos helyen nőnek hamarabb kiszáradhatnak a nagy fák miatt.
  • Elhervadt levelek lehetnek a túl nedves vagy a túl száraz talajtól. Mindíg ellenőrizze a nedvességet locsolás előtt.
  • A cserepes, kosárban, cserépben lévő növének igénylik a locsolást minden nap a nyári hónapokban. Ebben segítségére lehnek a víztartó polimerek, amik csökkenthetik a növény öntözés rendszerességét.
    Ezek a polimerek felfogják a felesleges vizet és akkor engedik a gyökerekhez, amikor szükség van rá.