Sövény ültetés - Lombhullató és örökzöld sövények

Gyakran ültetett sövények, sövény növények

Kerti sövények

A sövények a terek szabályos növényi határolását szolgálják. Akkor alakítsunk sövényt, ha hangsúlyozni akarjuk a kert vagy kertrészlet épített jellegét, vagy ha nincsen elég hely a szabadon növő, térhatároló cserjefoltok létesítésére.

A fenntartás módját tekintve beszélünk nyírott vagy nyíratlan sövény ről.

Nyírt sövény nek azok a fajok alkalmasak, amelyek levele kicsi, egyöntetű és ágrendszere a nyírás után jól regenerálódik.

Méretük szerint a sövények lehetnek magasak (1,5-2 méter), félmagasak (1 méter), vagy alacsony, úgynevezett jelzősövények.

Nyírás nélkül is kiváló jelzősövények az alacsony növekedésű, gömbölyded virágos cserjék: a Kerti gyöngyvesszőa , Santolina, Lavandula angustifolia, Caryopteris fajok stb. Szép jelzősövény nevelhető a törpe változatokból: Buxus sempervirens 'Suffruticosa', Ligustmm ovalifolium 'Nünü', Ligustrum vulgare 'Lodense', Viburnum opulus 'Nanum' stb.

Sövény metszése

Sövény ültetés lombhullató növényekből

Tavasszal, 25-40 cm-es tőtávolság-ra a sövény nyomvonalában kiásott 40 cm széles és mély árokba telepítsünk, majd a növényeket a talajfelszín felett 8-10 cm-rel vágjuk vissza.

A sövény visszavágását, sövény metszését a következő év tavaszán mindig az előző évi hajtás fölött 30-40 cm-rel ismételjük meg, hogy a tövek oldalágakkal sűrűn berakódjanak.

A kívánt magasság elérése után évente minél többször, de legalább két alkalommal (tavasszal és nyár elején), az előző nyírás felett 2-3 cm-rel vágjuk vissza a növényeket.

A sövény keresztmetszete téglalap vagy nyújtott trapéz alakú legyen. A felfelé szélesedő sövény nem jó, mert az alja felkopaszodik a túlzott beámyékolás miatt.

Alkalmas fajok: Acer campestre, Acer ginnala, Berberis fajok, Carpinus betulus, Cornus mas, C. sanguinea, Cotoneaster divaricatus, C. dielsianus, C. nitens, Crataegus monogyna, C. laevigata, Cytisus sessilifolius, Elaeagnus fajok ( fényigényes növények ! ), Ligustum fajok, Lonicera bokor termetű fajai, Morus alba, Prunus cerasifera, Rhodotypos scandens, Spiraea fajok, Syringa vulgaris, Tamarix fajok (fényigényes!).
Nyírott, de ún. virágos sövénynek alkalmasak egyes virágos díszcserjék ( díszfák ) is: Chaenomeles fajok, Cercis siliquastrum, Spiraea x vanhouttei, S. x cinerea, Forsythia x intermedia, Hibiscus syriacus.

Ha a belőlük nevelt sövényt csak egyszer nyírjuk (a nyáron hajtáson nyíló mályvacserjét a kihajtás előtt, a többi, tavasszal nyíló fajt az elnyílás után), kevésbé szabályos formát, de gazdagabb virágzást kapunk.

Gyors sövény nyírás videó

Sövények lombos örökzöld növényekből

60x60 cm-es árokba 50-80 cm tőállásra telepítsünk tavasszal.

A növények kezdetben szabadon nőjenek: nyírásuk felesleges, mert anélkül is jól bokrosodnak. Amint a kívánt szélességet és magasságot elérték, az elképzelt profilból kilógó vesszőket, hajtásokat visszakurtítva fokozatosan kezdjük meg a sövény kialakítását.

Később az örökzöld sövényt évente kétszer nyírjuk: tavasszal, közvetlenül a kihajtás előtt, és júliusban, a hajtásnövekedés csillapodásának idején.

Alkalmas fajok: Berberis julianae, Buxus sempervirens, Prunus laurocerasus, Ilex aquifolium és Pyracantha coccinea.

Tiszafa, tuja, hamisciprus, és leylandi ciprusból ültetett sövény

A lomblevelű örökzöldeknél leírt időpontban, de ritkábbra (80-120 cm) telepítsük a növényeket.

Ne metsszük, ne nyírjuk, csak azután, hogy elérték a kívánt magasságot, vagy összeborultak ágai és megnőttek a növények. Később évente kétszer: késő tavasszal és kora ősszel nyírjunk.

A nyírás során ügyeljünk arra, hogy ne menjünk a leveles zónánál beljebb, mert a levéltelen részükig visszacsonkolt ágak újrahajtása bizonytalan.

Az oszlopos fajtákból nyírás nélkül is szabályos sövényfal nevelhető.

Sövények örvös elágazású fenyőkből

Szép, csipkeszerű sövény nevelhető a lucfenyőből ( különösen a szerb luc fajtából Picea omorika, a vörösfenyőből ( Larix decidua ), valamint a duglászfenyőből Pseudotsuga menziesii.

A fenyőket 1-1,3 méter tőállásra ültessük, 60x60x60 cm-es gödrökbe.

Kezdetben szabadon hagyjuk őket fejlődni, majd ha a képzelt határvonalat elérték, új hajtásaikat május végén, június elején kurtítsák felére-harmadára.

A visszavágás hatására ezek az egyébként ritka ágállású fenyő fajok is besűrűsödnek. A sövényt nyírni a továbbiakban is évente egyszer kell: a tavaszi hajtásnövekedés végén.

Hasonló módon, meleg fekvésben cédrusból (Cédrus) is nevelhető sövény: rendkívül dekoratív, de meglehetősen költséges.