Duglászfenyő Pseudotsuga menziesii - fenyő fajták

  • 2022-01-12

A lucfenyőhöz hasonló megjelenésű és lombozatú fák. A tűik hosszúak, lágyak, laposak, fonákon két vékony fehér légzőnyíláscsíkkal.

Levelei megdörzsölve narancsos illatot árasztanak. Megnyúlt tojás alakú tobozok egy év alatt érnek be.
Pseudotsuga menziesii - Oregoni vagy közönséges duglászfenyő

Duglászfenyő

Duglászfenyő - Pseudotsuga menziesii

A világ legnagyobb fái közé tartozik. Hazájában, USA Csendesóceánhoz közeli részén akár a 100 métert is elérheti a magassága.

Magyarországon 20-40 méterre nő. Tűlevelei világoszöldek vagy szürkészöldek. A toboz fedőpikkelyei nem hajlanak vissza. Közepesen párás klímába, üde, mészmentes talajba való. Györs növekedésű fej, mely erdészetileg is fontos.

Pseudotsuga menziesii Viridis

Zöld duglászfenyő. Tűi hosszúak, lágyak, világos- vagy sárgászöldek. A toboz fedőpikkelyei nem hajlanak vissza. Kissé mészérzékeny, igényes.

Pseudotsuga menziesii Glauca

Duglászfenyő toboz
Duglászfenyő toboz

Levelei kékeszöldek, a toboz fedőpikkelyei visszahajlanak. Hazája Észak-Amerika Sziklás-hegység szárazföldi klímájú területei. Közepesen szárazságtűrő, hazai viszonylatokban a legmegfelelőbb dugászfenyő faj.

A lucfenyőhöz hasonló alakú és megjelenésű fenyő. Tűi azonban hosszabbak és lényegesen lágyabbak, laposabbak, alsó részükön két vékony fehér légzőnyílás csík látható.

A levelek megdörzsölve narancsillatúak. Hatalmasra növő, a szárazságot jól tűri. Hazájában, az USA Csendes-óceánhoz közeli területein a 100 méteres magasságot is eléri. Fiatalon szabályos kúp alakú, növekedési erélya az alapfajhoz képest kicsit lasabb.Tűi lágyak, kékeszöld színűek.