Leyland ciprus ismertetés

Leyland ciprus Cupressocyparis leylandii sövényfenyő

X Cupressocyparis leylandii - Leyland ciprus sövény

Botanikai név: X Cupressocyparis leylandii
Család:Cupressaceae

Cupressocyparis leylandii vagy Leyland ciprus a leggyorsabb növekedésű fenyő Európában. Bármely más örökzöld növénynél gyorsabban lehet belőle sövényt kialakítani. Alakítható bármilyen magasságban vagy formában.

A Leyland ciprus két fajta növény kereszteződéséből a Monterey ciprus Cupressus macrocarpa és az alaszkai cédrus Chamaecyparis nootkatensis jött létre. 1800-as években került Angliába.

A leyland ciprus bármilyen talajban jól fejlődik, bírja a szárazságot, 65-90 cm-t is nőhet évente.
Átlagos magassága 18-21 méter, 20 éves korában magassága átlagosan 15 méter, szélessége 4,5 méter, - szabályos kúp alakú koronát nevel. Legnagyobb magassága maximum 30 méter.
Levelei mélyzöld színűek.

Frissen ültetett cserepes Leyland ciprus gondozása

Öntözés

A növények általában november és február között nem igényelnek öntözést.
Márciustól októberig ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Ha megvan a megfelelő nedvesség a gyökerek felvehetik a vizet és tápanyagot, növényeink fejlődni fognak.

Az első évben gyakran, 2-4 naponként ellenőrizzük a talaj nedvességét a gyökérlabda környékén. Általában az új ültetésű Leyland ciprusnak elegendő, ha egy héten egyszer vagy kétszer öntözünk, ha száraznak tartjuk a tövek környékét.

Soha ne feltételezze, hogy elegendő a víz mennyisége, mert esett az eső!

Amikor a Leyland ciprus túl száraz, vagy túl nedves a levelek sárgulni, majd barnulni kezdenek. Ez elkezdődik a törzs környékén, és folytatódik felfelé és kifelé. A szárazság tüneteit általában a víz hiánya okozza, de lehet oka a túl sok víz (belvíz).

Ha túl agyagos a talaj, akkor nem jó a vízelvezetés. Ilyenkor az ültetőgödör lehet nagyobb, amit maximum 30% tözeges, homokos földdel töltünk fel, hogy ne gyülhessen fel a víz a gyökérzet körül és elvezetődjön az. A gyökerek megrohadnak, ha mocsaras körülmények között vannak huzamosabb ideig. A száradás tünetei jelentkezhetnek, pedig vízben áll a növény.

Leylandi sövény ültetési tőtávolsága 70-95 cm.
A leyland ciprus sövény nyírását kora tavasszal márciusban végezzük. A sövény nyírása végezhető nyár közepén is a hajtásnövekedés leállásakor, de ekkor a napfényre kerülő levelei megéghetnek, ami esztétikai szempontból nem előnyös.
A növényeken semmiféle kártevő vagy kórokozó károsítását nem észlelték eddig.

Leyland ciprus sövény metszése

Az áruházas oldalunkon írunk részletesen az ültetés utáni, és a kész sövény metszéséről.

Leyland ciprus cserepes növények

Leyland ciprus, videó

A leyland ciprus bármilyen talajban jól fejlődik, bírja a szárazságot de a nedvesebb talajokat meghálálja gyors növekedéssel. Akár 65-90 cm-t is nőhet évente.