Fák átültetése - Átültetési ideje

fák átültetése átültetés ideje

Fák átültetése kertépítéskor, utcafásításkor gyakori feladat.

Az öregebb korban átültetésre szánt fákat elő kell készíteni évenkénti átültetéssel vagy a fák gyökérzetések dús tápanyagú talajjal töltött, rozsdamentes dróthálóba való helyezésével, esetleg a gyökérzetnek évenkénti körülásásával amikor 20-30 cm vastag komposztburkolattal vesszük körül a meg nem bolygatott gyökérzetet.

Vélunk, hogy a gyökérzet zöme a törzshöz viszonylag közel fejlődjön és majd földlabdával átültetett fa vízháztartásában ne keletkezzék nagyobb zavar.

A földlabda szétesését zsaluzással lehet megakadályozni. Télen a körülásott labda felszínére öntözéssel jégréteget fagyaszthatunk.

Kis távolságra való szállítás görgőkkel, nagyobb távolságra portál-darukkal, télen szánokkal végezhető. Földlabda nálküli fákat lehetőleg éjjel kell szállítani és ültetni, mert a napfény nagyon árt a gyökérzetnek.

Lombhullató fák átültetési ideje

Lombhullató fák átültetési ideje a késő ősz vagy tél.

Fenyőket és örökzöld lomblevelűeket, amelyek télen is számottevően transpirálnak, tavasszal, rügyfakadás idején kell átültetni, mert a megcsonkított, esetleg átfagyott földű gyökérzetük télen nem tud vízet felvenni, s ezért elszáradnak.

Az átültetett idősebb fákat tavasszal árnyékolni, lombjukat öntözni kell mindaddig, amíg a gyökérzet a kellő mennyiségű vizet biztosítani nem tudja.

Növények ültetése Ültetési idő Mikor ültessünk?