Tárkonyos leves

Tárkonyos leves hozzávalók:

1 kg hús,
1 kis fej hagyma,
4 dkg zsír,
3 dkg liszt,
1 tojássárgája,
2 dl tejföl,
1 dkg tárkony,
ecet,
só.

Tárkonyos leves elkészítése:
A tárkonyos ízesítést Erdélyben használják. Ismeretes a tárkonyos bárányfej- vagy húsleves, a tárkonyos bableves, de lehet bármilyen más, nem zsíros húsból is készíteni tárkonyos ételt.
A húst megmossuk, felaprítjuk, és hideg, sós vízben feltéve, az egészben hagyott, megtisztított hagymával együtt puhára főzzük. Ha elkészült, a hagymát emeljük ki. Egy kevés, világos rántást készítünk, a leveshez kavarjuk, majd erősen felforraljuk.
A tejfölt elkeverjük a tojássárgájával, hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt, ecettel ízesítjük, egy csipet cukrot teszünk bele, és folytonos keverés mellett a forró levesbe eresztjük. Ezután már nem forraljuk, csak hevítjük.

<<< Levesek