Lencseleves fogollyal

  • 2018-11-27

- LENCSELEVES FOGOLLYAL, Hozzávalók:
2 fogoly (öreg),
50 dkg marhacsont,
10 dkg kolozsvári húsos szalonna,
10 dkg vegyes zöldség,
1 zeller,
1 fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
20 dkg lencse,
1 kis babérlevél,
só, törött bors,
mustár,
1,5 dl tejföl,
citrom,
liszt,
5 dkg zsír.
Lencseleves fogollyal elkészítése:
A feldarabolt csontokból csontlevet főzünk a hagymával, a vegyes zöldséggel és a zellerrel.
Gyengén megsózzuk, törött borssal fűszerezzük, és beleteszszük a megtisztított, jól megmosott és a zsírban elősütött foglyokat is.
Addig főzzük, míg a fogolyhús úgy meg nem puhult, hogy könnyen leválik a csontjáról.
Ekkor kivesszük, a húst leszedjük, és tetszetősen feldarabolva, egy kevés levet rászűrve, fedővel betakarva melegen tartjuk tálalásig.
A megszűrt csontlébe beletesszük az előző nap beáztatott lencsét; gyengén megsózzuk, egy kis babérlevéllel fűszerezzük, és puhára főzzük. Közben a húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, és a leszűrt töpörtyűjét félretesszük.
Zsírjából két kávéskanál liszttel jól megpirított rántást készítünk, ebbe késhegynyi apróhagymát és a szétzúzott fokhagymát belekeverjük, és ezzel berántjuk a levest.
Jól felforraljuk, tejfölözzük, mustárral ízesítjük, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük. Beletesszük a fogoly húsát és a szalonna töpörtyűjét, és azonnal, forrón tálaljuk.
(Tálalás előtt a fölösleges zsírt leszedjük róla.) Tálaláskor citromlével ízesítjük.

<<< Levesek

lencseleves fogollyal, levesek, vadételek, leves, mártás, sütemény, palacsinta, tészta, torta, édesség, saláta, étel, ital, sütés, főzés, receptek

Lencseleves fogollyal