Citromos nyúlragu leves

  • Frissítve: 2019-09-14  

Leves receptek

CITROMOS NYÚLRAGULEVES

Citromos nyúlraguleves hozzávalók:
3 nyúl lapocka,
50 dkg nyúl apróhús csontjával együtt,
1 kis fej hagyma,
20 dkg vegyes zöldség,
1 gerezd fokhagyma,
7 dkg császárhús,
1 dl tejföl,
liszt,
1 kis babérlevél,
só, törött bors, majoranna,
egy darabka citromhéj (vagy kapribogyó),
mustár,
fehér bor,
cukor, zsír, petrezselyem.

A citromos nyúlraguleves készítése:
A nyúl elejét (a nyakát, szegyét) aprítjuk fel ehhez a leveshez, néhány darabka nyúlmájat és vesét is beletéve.
Az összevágott húst több vízben tisztára mossuk, majd leforrázzuk, és ismét megmosva, gyengén megsózva, fűszerezve puhára főzzük.
Közben a császárhúst apró kockákra vágjuk, üvegesre pirítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, a kis kockákra vágott vegyes zöldséget, a kettévágott nyúllapockákat, és a babérlevéllel és a szétzúzott fokhagymával ízesítve, megpirítjuk.
Megsózzuk, borsozzuk, egy csipet majoránnával fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha a levét elfőtte, és zsírjára pirult, egy-egy öntetnyi, kevés fehér borral fölengedve pároljuk, míg a nyúllapockák és a zöldség meg nem puhult.
Ekkor egy evőkanál zsírral és liszttel, egy csipet cukorral barna rántást pirítunk, beleteszünk egy kis zöldpetrezselymet és egy kis darab citromhéjat (esetleg néhány szem kapribogyót) finomra összevágva. Fölengedjük a megszűrt nyúlhús és csontlével, és simára keverve felforraljuk.
Hozzátesszük a megpárolt zöldséget és a csontjáról leszedett és felaprított nyúlhúst.
Jól felforraljuk, utánasózzuk és fűszerezzük.
Betétnek apróra szaggatott burgonyagombócokat főzünk bele, tálalás előtt belekeverjük a tejfölt, egy csöpp mustárt, és citromlével bőven ízesítjük.
Tűzforrón tálaljuk. (Őz- vagy szarvashúsból is főzhetjük nyúlhús helyett.)

Citromos csirke
Citromos csirke 2. recept
Citromos főtt hal
Citromos marhaszelet
Citromos nyúlragu leves
Citromos rántott ponty
Citromos szalonnás csirke