Káposztaleves oroszosan húsgombóccal

  • Frissítve: 2019-09-14  

- KÁPOSZTALEVES OROSZOSAN, HÚSGOMBÓCCAL, Hozzávalók:
10 dkg marha apróhús,
10 dkg sertés apróhús,
2 dkg zsír,
3 dkg szalonna,
1 zsemle,
1 tojás,
20 dkg fejes káposzta,
10 dkg vegyes zöldség,
10 dkg hagyma,
10 dkg cékla,
40 dkg burgonya,
10 dkg friss paradicsom,
2 dl tejföl,
só, babérlevél, törött bors, majoránna,
1 csomó petrezselyem,
1 gerezd fokhagyma,
pirospaprika,
5 dkg zeller,
1 citrom,
ételízesítő.
Káposztaleves oroszosan húsgombóccal elkészítése:
A marha és a sertéshúst, valamint a beáztatott és kicsavart zsemlét finom tárcsájú húsdarálón megdaráljuk.
Az apró kockákra vágott szalonnát üvegesre pirítjuk, és megpirítjuk benne a finomra vágott hagyma felét.
Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk vágott petrezselyemmel, öszszekeverjük, és a húsba tesszük.
Megsózzuk, borsozzuk, majoránnával és pirospaprikával fűszerezzük, beleütjük a tojást, és nagyon jól összegyúrjuk.
Apró gombócokat formálunk belőle, és enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük őket. Közben a finomra vágott hagymát zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk vágott petrezselyemmel, hozzátesszük a metéltre vágott vegyes zöldséget, a céklát és a zellert.
Megsózzuk, borsozzuk, egy kis babérlevéllel fűszerezzük, és mérsékelt tűzön félig puhára pároljuk.
Ekkor fölengedjük vízzel, hozzátesszük a kis gombócok főzőlevét is, majd a laskára vágott káposztát, a kockákra vágott burgonyát és az ugyanígy felaprított friss paradicsomot (vagy ennek megfelelő paradicsompürét).
Ismét megsózzuk, borsozzuk, és együtt tovább főzzük.
Mielőtt teljesen megpuhul, beletesszük a húsgombócokat, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük, majd ételízesítővel és citromlével ízesítjük, készre főzzük.
Forrón, tejföllel tálaljuk. káposztaleves oroszosan húsgombóccal, levesek, vadételek, leves

Káposztaleves oroszosan húsgombóccal