Levesek - Káposztaleves oroszosan húsgombóccal

  • 2018-11-27

- KÁPOSZTALEVES OROSZOSAN, HÚSGOMBÓCCAL, Hozzávalók:
10 dkg marha apróhús,
10 dkg sertés apróhús,
2 dkg zsír,
3 dkg szalonna,
1 zsemle,
1 tojás,
20 dkg fejes káposzta,
10 dkg vegyes zöldség,
10 dkg hagyma,
10 dkg cékla,
40 dkg burgonya,
10 dkg friss paradicsom,
2 dl tejföl,
só, babérlevél, törött bors, majoránna,
1 csomó petrezselyem,
1 gerezd fokhagyma,
pirospaprika,
5 dkg zeller,
1 citrom,
ételízesítő.
Káposztaleves oroszosan húsgombóccal elkészítése:
A marha és a sertéshúst, valamint a beáztatott és kicsavart zsemlét finom tárcsájú húsdarálón megdaráljuk.
Az apró kockákra vágott szalonnát üvegesre pirítjuk, és megpirítjuk benne a finomra vágott hagyma felét.
Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk vágott petrezselyemmel, öszszekeverjük, és a húsba tesszük.
Megsózzuk, borsozzuk, majoránnával és pirospaprikával fűszerezzük, beleütjük a tojást, és nagyon jól összegyúrjuk.
Apró gombócokat formálunk belőle, és enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük őket. Közben a finomra vágott hagymát zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk vágott petrezselyemmel, hozzátesszük a metéltre vágott vegyes zöldséget, a céklát és a zellert.
Megsózzuk, borsozzuk, egy kis babérlevéllel fűszerezzük, és mérsékelt tűzön félig puhára pároljuk.
Ekkor fölengedjük vízzel, hozzátesszük a kis gombócok főzőlevét is, majd a laskára vágott káposztát, a kockákra vágott burgonyát és az ugyanígy felaprított friss paradicsomot (vagy ennek megfelelő paradicsompürét).
Ismét megsózzuk, borsozzuk, és együtt tovább főzzük.
Mielőtt teljesen megpuhul, beletesszük a húsgombócokat, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük, majd ételízesítővel és citromlével ízesítjük, készre főzzük.
Forrón, tejföllel tálaljuk. káposztaleves oroszosan húsgombóccal, levesek, vadételek, leves, mártás, sütemény, palacsinta, tészta, torta, édesség, saláta, étel, ital, sütés, főzés, receptek

Káposztaleves oroszosan húsgombóccal