Káposztaleves oroszosan húsgombóccal
- Frissítve: 2023-09-02
- KÁPOSZTALEVES OROSZOSAN, HÚSGOMBÓCCAL, Hozzávalók:
10 dkg marha apróhús,
10
dkg sertés apróhús,
2 dkg zsír,
3 dkg szalonna,
1 zsemle,
1 tojás,
20 dkg fejes káposzta,
10 dkg vegyes zöldség,
10 dkg hagyma,
10 dkg cékla,
40 dkg burgonya,
10 dkg friss paradicsom,
2 dl tejföl,
só, babérlevél, törött bors, majoránna,
1 csomó petrezselyem,
1 gerezd fokhagyma,
pirospaprika,
5 dkg zeller,
1 citrom,
ételízesítő.
Káposztaleves oroszosan húsgombóccal elkészítése:
A
marha és a sertéshúst, valamint a beáztatott
és kicsavart zsemlét finom tárcsájú húsdarálón megdaráljuk.
Az apró kockákra
vágott szalonnát üvegesre pirítjuk, és megpirítjuk benne a finomra vágott hagyma
felét.
Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk vágott petrezselyemmel,
öszszekeverjük, és a húsba tesszük.
Megsózzuk, borsozzuk, majoránnával és
pirospaprikával fűszerezzük, beleütjük a tojást, és nagyon jól összegyúrjuk.
Apró
gombócokat formálunk belőle, és enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük őket.
Közben a finomra vágott hagymát zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk vágott petrezselyemmel,
hozzátesszük a metéltre vágott vegyes zöldséget, a céklát és a zellert.
Megsózzuk,
borsozzuk, egy kis babérlevéllel fűszerezzük, és mérsékelt tűzön félig puhára
pároljuk.
Ekkor fölengedjük vízzel, hozzátesszük a kis gombócok főzőlevét
is, majd a laskára vágott káposztát, a kockákra vágott burgonyát és az ugyanígy
felaprított friss paradicsomot (vagy ennek megfelelő paradicsompürét).
Ismét
megsózzuk, borsozzuk, és együtt tovább főzzük.
Mielőtt teljesen megpuhul,
beletesszük a húsgombócokat, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük, majd ételízesítővel
és citromlével ízesítjük, készre főzzük.
Forrón, tejföllel tálaljuk. káposztaleves oroszosan
húsgombóccal, levesek, vadételek, leves
Káposztaleves oroszosan húsgombóccal