Levesek - Tejfölös leves húsgomboccal

  • 2018-11-27

Tejfölös leves húsgomboccal, Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna,
30 dkg petrezselyemgyökér,
15 dkg zeller,
2 csomó petrezselyem,
5 dkg hagyma,
1gerezd fokhagyma,
só,
törött bors,
1 kis babérlevél,
1 citrom,
3 dkg liszt,
4 dl tejföl,
ételízesítő;
húsgombóchoz:
25 dkg darált sertéshús (sovány),
2 dkg zsír,
1 zsemle,
1 tojás,
hagyma,
petrezselyem,
só,
törött bors,
majoránna,
zsemlemorzsa.
Tejfölös leves húsgomboccal elkészítése:
A kis kockákra vágott szalonnát üvegesre pirítjuk, a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzátesszük az apróra vágott petrezselyemgyökeret és zellert, megszórjuk vágott petrezselyemmel, majd beletéve a zúzott fokhagymát és a babérlevelet, együtt pirítjuk. Vízzel felengedjük, megsózzuk, borsozzuk, és egy kevés citromhéjával ízesítve, félig puhára főzzük.
Közben elkészítjük a húsgomgócokat. A darált húshoz hozzátesszük a megáztatott és kicsavart zsemlét, az egész tojást, a finomra vágott hagymát és petrezselymet zsíron megfonynyasztva. Megsózzuk, fűszerezzük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy nagyon jól összegyúrva megfelelő gombócmasszát kapjunk. Ebből apró gombócokat szaggatunk, és a levesben majdnem puhára főzzük.
Mielőtt megpuhul, 3 dl tejfölből a liszttel habarást készítünk, és behabarjuk vele a levest. Leveskockával vagy ételízesítővel, citromlével megízesítjük, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük.
Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk, és finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

<<< Levesek


Tejfölös bableves
Tejfölös gombamártás
Tejfölös gombás ponty
Tejfölös leves húsgombóccal
Tejfölös libamell