Húsleves

- HÚSLEVES, Hozzávalók:
1 kg marhahús (fartő, szegy, lapocka stb.),
30 dkg vegyes zöldség,
30 dkg zeller,
10 dkg karalábé,
10 dkg kelkáposzta,
10 dkg vöröshagyma,
2 dkg fokhagyma,
1 dkg paradicsompüré,
3 dkg só,
2 dkg egész bors,
gyömbér, szerecsendió.
Húsleves elkészítése:
A húst és a csontot gondosan megmossuk, es kb. 4 liter hideg vízben főni tesszük.
Lassan felforraljuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a borsot.
Nyitott fazékban kb. 1,5 óráig lassan, egyenletesen főni hagyjuk.
Közben megtisztítjuk a zöldséget. A leveszöldséget hasáb alakúra feldaraboljuk, és a levest bezöldségeljük. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsompürét, és újbóli felforralás után, a hús megpuhulásáig, takaréklángon főzzük. Fűszerezzük gyömbérrel és szerecsendióval.
A tűzről levéve néhány percig ülepítjük, majd leszűrjük.
Az utolsó harmadát külön szűrjük le, és ebbe főzzük bele a levesbetétet.
Még jobb, ha külön edényben, egy kis sós vízben főzzük ki.
A húst tálalásig egy kevés levessel fedve melegen tartjuk, és közvetlenül tálalás előtt szeleteljük föl.

húsleves, levesek, vadételek, leves

Húsleves