Bográcsgulyás - Gulyás, Leves receptek

BOGRÁCSGULYÁS

Bográcsgulyás hozzávalók:
80 dkg marhaszínhús,
5 dkg zsír,
1 fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
pirospaprika, só, köménymag,
20 dkg lecsó,
50 dkg burgonya,
csipetke betét.

A bográcsgulyás elkészítése:
Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk.
A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel fölengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük.
Az egyforma kockákra vágott húst beleteszszük, elkeverjük, megsózzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, pároljuk.
Ha elfőtte saját levét, egy kevés forró vizet öntünk rá.
Párolás közben hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és az apróra vágott köményt.
Amikor majdnem puha, hozzátesszük a szép apró kockákra vágott burgonyát, és addig pároljuk vele, amíg a burgonya üveges nem lesz. Ugyancsak akkor adjuk hozzá a zöldpaprikát és a friss paradicsomot (vagy a lecsót).
Fölengedjük vízzel a kívánt mennyiségre, utánasózzuk, és az egészet puhára főzzük.
Külön kifőzött csipetkével tálaljuk.

Bolgár ikraleves
Hozzávalók: ikra, vegyes zöldség, zöldpaprika és paradicsom, vöröshagyma, szemes bors, babérlevél, kakukkfű
Borleves
Hozzávalók: savanyú bor, tojás, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, cukor
Borcsleves
Hozzávalók: marhahús (lábszár vagy puha hátszín), sárgarépa, cékla, gyömbér, tejföl, petrezselyemgyökér
Burgonyaleves
Hozzávalók: zsír, liszt, hagyma, petrezselyem, bors, tejföl, burgonya
Citromos nyúlraguleves
Hozzávalók: nyúllapocka, nyúl apróhús csontjával együtt, császárhús

<<< Levesek