Almaleves 2. - Levesek
Almaleves Hozzávalók:50 dkg alma,
20 dkg cukor,
1 g egész fahéj,
1 g szegfűszeg,
5 g só,
3 dl tejföl,
5 dkg liszt,
1 dl fehér bor,
1 citrom,
5 dl tej.
Az almaleves készítése:
A fahéjat, a szegfűszeget és a citrom héját egy kevés vízben kifőzzük. A megmosott almát vékonyan meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházat eltávolítjuk.
Cukros, enyhén sózott vizet készítünk, felforraljuk, és az egyenletes szeletkékre (vagy kockákra) vágott almát beletéve felforraljuk. A fűszerek leszűrt levét beletesszük a levesbe, és összeforraljuk. Habarást készítünk: a lisztet egy mélyebb tálkába tesszük, hozzáadjuk a tejföl egy részét, habverővel simára dolgozzuk, majd hozzáöntjük a tejföl többi részét. A forrásban levő leveshez adjuk, állandó keverés mellett. Felforraljuk, és addig főzzük, míg elfövi a liszt nyers ízét, közben tejjel és fehér borral ízesíthetjük, citrommal enyhén savanyíthatjuk. Hidegen és melegen egyaránt tálalható.
Andaluziai gazpachó
Hozzávalók: paradicsom ivólé, köménymag, reszelt hagyma, fokhagyma, paradicsom, uborka
Arany krémleves
Hozzávalók: mirelit sárgarépa, velős csont, liszt, bors, tojássárgája,tejszín,
Bajor burgonyakrémleves
Hozzávalók: kenőmájas (vagy májkrém), olaj, vöröshagyma, zöldborsó
Bakonyi betyárleves
Hozzávalók: marhaszegy, csirkecomb, vegyes zöldség, hagyma, csípős paprika, csuszatészta
Bárányleves
Hozzávalók: bárányhús, csont, vöröshagyma, pirospaprika, vegyes zöldség, burgonya
Almaleves