Telefon: 06-20/981-7694 | E-mail: info(@)tuja.hu

Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Halételek, Ponty, Tonhal, Fogas, receptek


Fogas, ponty, tonhal, pisztráng receptek

Halételek

Angolna tengerész módra

Angolna tengerész módra hozzávalók: 80 dkg agolna, 3 dkg vaj, 10 dkg apró hagyma, 3 dl vörös bor, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyem, egy csipet kakukkfű, 1 babérlevél, só, bors

Balatoni fogas gundel módra

A balatoni fogas gundel módra készítése:

A burgonyát megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük és áttörjük. Két tojást, egy diónyi vajat, egy csipet szerecsendiót, sót jól elkeverünk, a burgonyába keverjük, és nyomózsákkal a kivajazott tűzálló tálon körülnyomkodjuk. A tál alját beborítjuk sós vízben főtt leveles parajjal. A fogas darabokat panírozzuk és kirántjuk (előtte 20 perccel besózzuk), a parajra helyezzük, leöntjük sűrű besamelmártással, meghintjük reszelt sajttal, és szép barnára sütjük.

Borban párolt ponty

A pontyot megtisztítjuk, fölszeletelve, megsózva fél órán át állni hagyjuk.
Egy kevés zsírban megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, adunk hozzá babérlevelet, egy fél citrom reszelt héját, 8-10 szem egész borsot, a vörös bort, és 15-20 percig forraljuk ...

Boros halszeletek

Boros halszeletek hozzávalók: 1 kg halszelet (lehet különféle halakból is), 15 dkg liszt, só, 1 citrom, 1 fej vöröshagyma, 1 dl vörös bor, 1 evőkanál citromlé, 1 babérlevél, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 dl olaj, 1 kávéskanál liszt

Bretagne-i tonhal recept

Bretagne-i tonhal elkészítése:

A fehérbabot előző napon beáztatjuk. Megfőzzük, majd hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és az apróra vágott fokhagymát. Rövid lére főzzük. Belekeverjük a paradicsompürét, meghintjük sóval, törött borssal, szerecsendióval, majd tűzálló tálra rakjuk...

Citromos rántott ponty

A citromos rántott ponty készítése:

Leginkább akkor készítjük, ha zsírosabb tükörponty vagy taviponty kerül a konyhára. A halat fölszeleteljük, megmossuk, besózzuk, és ráfacsarjuk 1 citrom levét. Ebben jól átforgatjuk, és 1-2 órát állni hagyjuk. Ezután lisztben, enyhén sós, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő forró zsiradékban szép pirosra sütjük

Dorozsmai molnárponty

A ponty szeleteket megsózzuk, lisztben megforgatjuk, és forró olajban szép piros-ropogósra sütjük. Közben kifőzzük a tésztát, és tűzálló tálra terítjük. A hagymából, gombából, pirospaprikából 2 evőkanál olajban paprikást készítünk. Addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. A tálon levő tésztára fektetjük a halszeleteket, leöntjük a gombapaprikással, majd a tejföllel, melybe 1 kiskanál lisztet kevertünk el...

Halászlé készítése:
A pontyot megtisztítjuk, még egyszer folyó vízben lemossuk, és deszkára helyezzük. Óvatosan felvágjuk a hal hasát, belsőrészét kiemeljük, közben a kiömlő vért egy edénybe gyűjtjük. Levágjuk a ponty fejét, keserűfogát és kopoltyúját kivesszük. Megtisztítjuk az apróhalakat és fejeket is hasonló módon. Ezután a pontyfejeket, levágott uszonyait, farkát, apró halakat feltesszük 3 liter vízbe főni. Beletesszük a felaprított burgonyát és hagymát is. Forraljuk kb. 1/2 óráig. Ekkor megsózzuk, beleöntjük a bort, a vért, hozzátesszük a paprikát, paradicsomot és a fűszert. További 1/2 óráig főzzük. Amikor a halak teljesen megpuhultak, az egészet áttörjük. Fél órával előbb megsózzuk a kétujjnyi szeletekre vágott ...

Halételek - Balatoni fogas gundel módra, borban párolt ponty, Boros halszeletek, Citromos rántott ponty, Csukapörkölt, Dorozsmai molnárponty, Fogas portugál módon, Fogas valentino módon, Fogasszeletek molnárné módra, Fogasszeletek molnárné módra, Fogas vagy süllőszeletek jóasszony módra, Fokhagymás csuka, Fokhagymás ponty, Halászlé, Halszelet fóliában rostélyon sütve, Különleges töltött ponty, Liszaboni ponty

Halételek, hal receptek
 
Go to top of page