Fogas vagy süllőszeletek jóasszony módra

  • Frissítve: 2019-09-14  

Halételek

FOGAS VAGY SÜLLŐSZELETEK JÓASSZONY MÓDRA, Hozzávalók:

1 kg tisztított fogas (vagy süllő),
15 dkg vaj,
4 dkg liszt,
3 dkg vöröshagyma,
1 csomó petrezselyem,
20 dkg gomba,
1 g törött bors,
1,5 dl tejszín,
1,5 dl fehér bor,
2 dkg só.

A fogas vagy süllőszeletek jóasszony módra készítése:

A fölszeletelt halat megsózzuk, és kivajazott, lapos szélű edénybe tesszük.

Ráöntjük a fehér bort, valamint egy kevés hal alaplevet, amelyet a halfej kifőzésével kaptunk.

Megvajazott zsírpapírral letakarjuk, és lángelosztón, fedő alatt puhára pároljuk.

Ezután óvatosan egy másik edénybe szedjük, a levét pedig jó sűrűre beforraljuk.

Egy másik edényben olvasztott vajban finomra vágott hagymát fonynyasztunk, hozzáadjuk a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát, megsózzuk, borsozzuk, és nyílt lángon gyorsan zsírjára sütjük.

Petrezselyemmel összekeverjük, egy kevés liszttel meghintjük, a hallével felengedjük, tejszínt adunk hozzá, felforraljuk, és ráöntjük a halszeletekre.

Egyszer átforraljuk, és azonnal forrón tálaljuk.

Vajas burgonyaköretet adunk hozzá.

Fogas vagy süllőszeletek jóasszony módra