Telefon: 06-20/981-7694 | E-mail: info(@)tuja.hu

Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Tojás ételek, Tojásos étel receptek

Tojás étel, omlett receptek

Tojásos ételek

A tojás rendkívül fontos élelmiszerünk. Magasak táplálkozásélettani értékei, könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető, és viszonylag olcsó.
Két egész tojás kb. 10 dkg húsnak felel meg. A tojás a tejhez hasonló fehérjeforrás. Általában 50 gramm súlyú. Legértékesebb része a sárgájának fehérjetartalma, olaj és zsírszerű anyagai. Védő tápanyag tartalma Ca, Na, Fe, értékes vitamintartalma E-vitamin nélkülözhetetlenné teszi az ember számára.
A tojás jól felhasználható a változatos étrendek összeállításában főleg a hidegkonyhában, de kitűnő anyag a túlzásba vitt egyoldalú húsfogyasztás leküzdésére is.
Igyekezzünk minél gyakrabban mint főételt elkészíteni egy-egy ételsoron belül, különösen akkor, ha könnyebben emészthető ebédet vagy vacsorát akarunk feltálalni. A tojás a reggeli kiegészítésére is kiválóan alkqalmas. A tojásételek legnagyobb része szinte percek alatt elkészíthatő, így további előnye a tüzelőanyag és időmegtakarítás.
Sajnos korántsem használjuk ki a tojásételeknek a széles választékát, a legtöbb háziasszony alig jut túl a kemyény tojás, a rántotta és a tükörtojás elkészítésén, holott főzelékekkel, zöldségfélékkel, salátákkal, gombákkal, hallal, hússal, felvágottal belsőségekkel, valamint tejjel és tejtermékekkel együtt igen jóízű, tápláló ételek készíthetők belőlle. A tojást mindig fedő nélkül főzzük, ellenkező esetben megreped. Hideg vízben tegyük fel főni. Ha lefedve főzzük, akkor a mikroorganizmusok gázképződést idéznek elő, és megrepedezik a tojás héja. A kemyény tojás főzési ideje 10 perc, hideg vízzel lehűtve tisztitjuk. A lágy tojás főzési ideje 3-4 perc.

Tojásos ételek

Gombás omlett

Gombás omlett elkészítése: A jól megtisztított és megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben zsírt hevítünk, ebben a hagymát félig megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, sót, borsot és a finomra vágott zöldpetrezselymet. Teljes lángon, állandóan keverve, zsírjára lepirítjuk. Ezzel a pirított gombával töltjük meg a külön elkészített tojáslepényt úgy, hogy amikor a tojás sűrűsödni kezd a palacsintasütőben, a gombatölteléket ...

Gombával töltött tojás

Hozzávalók: 8 tojás, 30 dkg sampinyon gomba, tej;
besamelhez: 1 dkg vaj, 1 dkg liszt, 1 dl tej;
tetejére: 2 kanál liszt, 1 dl tejföl

Gyors omlett

Gyors omlett készítése: A tojássárgákat simára keverjük a liszttel, fölengedjük a tejjel, és könnyedén beleforgatjuk a keményre felvert habot. Mint a palacsintát szokás, úgy sütjük palacsintasütőben, mind a két oldalát világosra, és mielőtt kivennénk, még a serpenyőben töltsük meg az előre elkészített ...

Ham and eggs

Ham and eggs készítése: A vékonyra szeletelt sonkát felhevített zsíron megfuttatjuk, majd megfordítva ráöntjük az egész tojásokat, ügyelve arra, hogy a sárgájuk épen maradjon. Középmeleg sütőben néhány perc alatt ...

Kaszinótojás

A kaszinótojás készítése: A főtt tojások alsó felét levágjuk, hegyes késsel a sárgákat kiszedjük (a levágott fehéreket hozzádaraboljuk a franciasalátához), áttörjük, és a felét tejszínnel, mustárral, szardellapasztával, sóval, egy csipet cukorral elkeverjük, majd megtöltjük vele a tojásokat. Tehetünk a töltelékbe sült ...

Koppenhágai omlett

Koppenhágai omlett hozzávalók: 50 dkg burgonya, 10 dkg hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 8 tojás, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, pirospaprika, 4 virsli, 4 szelet sonka, 1 paradicsom, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, tejszín

Különleges omlett

Különleges omlett elkészítése: Csirke vagy sertésragu maradékot megdarálunk, egy kevés vajjal besűrítjük, és melegre állítjuk. Palacsintasütőben személyenként két vékony lepényt sütünk. A lepényeket megkenjük a raguval, négyrét hajtogatjuk, majd a jénai tál közepére ...

Májas töltött tojás

Májas töltött tojás elkészítése : A kemény tojásokat hosszában kettévágjuk. Kivesszük a sárgáját, villával összetörjük, összekeverjük a tejben megáztatott, áttört zsemlével, egy nyers tojással, a májkrémmel, majoránnával, törött borssal, egy csomó apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és megsózzuk. Ezt a jól kikevert tölteléket púposan visszatöltjük a fél tojásfehérjékbe ...

Tojáslepény pirított paradicsommal töltve

Tojáslepény pirított paradicsommal töltve elkészítése : A friss paradicsomból pirított paradicsomot készítünk. A tojásokat egy tálkában felütjük, tejfölt vagy tejszínt adunk hozzá, megsózzuk, és jól elkeverjük, mint a rántottát szokás. Megfelelő nagyságú serpenyőben a zsírt megforrósítjuk, beleöntjük a tojást, és villával keverve addig sütjük, amíg kezd összeállni. Ekkor a közepét megtöltjük a pirított paradicsommal, az alját megpirítjuk, és ...

 
Go to top of page