Füstölt szalonna - Szalonnás étel receptek

  • 2023-09-02

Szalonna hozzáadásával készült étel receptek

Almával töltött csirke

Hozzávalók: csirke füstölt szalonna alma tejföl só bors bor.
Az almával töltött csirke készítése: A csirke bőre alá nagyon vékony szalonna szeletkéket dugunk. Különösen a mellénél és a comboknál. Belsejébe tesszük a megtisztított, kettévágott almát, belül enyhén meg is sózhatjuk. Egy kevés bort aláöntve, lefedve, puhára pároljuk. Ha megpuhult, a belsejében párolódott almát apróra vágjuk, levében még egy kicsit pároljuk, majd elkeverjük a tejföllel. Ezzel a mártással tálaljuk.

Bácskai káposzta

70 dkg fejes káposzta,
30 dkg paradicsom,
30 dkg zöldpaprika,
1 fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
10 dkg kolozsvári szalonna,
só, bors.
A bácskai káposzta készítése:
A káposzta torzsáját kiszedjük, majd a káposztát ujjnyi vastag szeletekre vagdaljuk.
Sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük.
Kiolajozott mély tűzálló tálba ...

Bakonyi gomba

30 dkg gomba,
10 dkg füstölt szalonna,
6 dkg vöröshagyma,
2 g pirospaprika,
4 dkg liszt,
3 dl tejföl,
1 zöldpaprika, só.
A bakonyi gomba készítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és apróra vágott vöröshagymával együtt egy kissé megpirítjuk.
Megpaprikázzuk....

Balkáni húskrokett

sertéshús marhahús 2 db zsemle füstölt szalonna tojás >só, bors, majoránna, kakukkfű, gyömbér Vegeta sajt zsemlemorzsa olaj. Balkáni húskrokett készítése: A sertéshúst, a szalonnát egyszer, az inaktól, zsiradéktól, megtisztított marhahúst kétszer ledaráljuk. Keverünk hozzá két áztatott zsemlét...

Bélszín szalonnával sárgarépával tűzdelve

Bélszín szalonnával, sárgarépával tűzdelve készítése : A bélszínről minden faggyút, hártyát letisztítunk, megmossuk, a húsverővel jól kiverjük. A szalonnával megtűzdeljük. Közepén lyukat fúrva megtölthetjük egy hosszú, egyenes répával, vagy metéltre vágjuk a répát, és megtűzdeljük ...

Betyárleves

marhalábszár csont füstölt szalonna 1/2 fej reszelt hagyma olaj kolbász tejföl só, bors liszt zöldpetrezselyem gomba.
A betyárleves készítése:: A vöröshagymát üvegesre pároljuk a kisütött, feldarabolt füstölt szalonnán, felöntjük 1 liter vízzel, ebben megfőzzük a húst. A csontot külön sós vízben főzzük...

Borban sült hagyma

kisebb, egyforma vöröshagymák,
füstölt szalonna fehér bor.
Borban sült hagyma készítése:: A hagymák barna héját lehántjuk, és a közepüket egyszer bevágjuk, de csak annyira, hogy a hagyma szét ne essen. Ebbe a vágásba egy-egy szelet szalonnát csúsztatunk be, és fogpiszkálóval átszúrjuk...

Borsos rablópecsenye

8 szelet karaj,
1 dl fehér bor,
1 kanál olaj,
bors, liszt,
1 vöröshagyma,
füstölt szalonna.
Borsos rablópecsenye készítése :: Készülhet sertéskarajból vagy csirkemellből. A húst először kicsontozzuk, majd nagyobb kockákra vágva megöntözzük a száraz fehér borral, meg egy kevés étolajjal, és legalább egy fél óráig állni hagyjuk. Ekkor a pácléből kivesszük a húsdarabokat, és erősen borsos lisztben megforgatjuk. (Lehet bors helyett paprikázni a lisztet, úgy is kitűnő.) Ezután a húsdarabokat cikkekre vágott vöröshagymával meg hajszálvékony szalonnaszeletekkel...

Borsos tokány

marhahús (felsál vagy rostélyos),
füstölt szalonna,
1 nagyobb fej vöröshagyma,
1 paradicsom,
2 zöldpaprika,
1 mokkáskanál törött bors, egy csipet borsikafű, koriander, csípős paprika,
1 dl olaj,
só.
Borsos tokány készítése :
A húst vékony csíkokra daraboljuk a füstölt szalonnával együtt.
Az olajban a szalonnát kisütjük, majd a pörcöt félretesszük.
Az olajban megpirítjuk a feldarabolt vöröshagymát, s rátesszük....

Citromos szalonnás csirke

1 nagyobb vagy két kisebb csirke (lehet készíteni konyhakész csirkeaprólékból és csirkecombból is),
füstölt szalonna,
1 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 csokor zöldpetrezselyem,
só, törött bors, 1 evőkanál liszt,
bor,
1 citrom,
tejföl.
A citromos szalonnás csirke készítése:
A csirkét feldaraboljuk, enyhén megsózzuk.
Egy tűzálló tál aljára vékony füstöltszalonna szeleteket rakunk, és rárakjuk a csirkedarabokat.
A fehér és sárgarépát....

Csikós rostélyos

1 kg rostélyos,
hagyma,
füstölt szalonna,
1 dl olaj,
pirospaprika,
tejföl,
1 gerezd fokhagyma, bors,
Húsleves.
Csikós rostélyos készítése :
A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd az olajban hirtelen pirosra sütjük.
Kivesszük a húst, megpirítjuk a hagymát, megszórjuk paprikával...



Debreceni sertésborda

8 szelet sertésborda,
füstölt szalonna,
debreceni kolbász,
burgonya,
zsír,
hagyma,
zöldpaprika,
paradicsom,
liszt, só, paprika.
Debreceni sertésborda készítése :
A hússzeleteket kiverjük, lisztben megforgatjuk, forró zsírban mindkét oldalukat hirtelen pirosra sütjük.
Lábosba rakjuk. A szalonnát és a....

Elzászi pulykapecsenye

pulykacomb és mell,
füstölt szalonna.
1/2 fej vöröshagyma,
só, bors,
2 szem borókabogyó, egy babérlevél,
savanyú káposzta,
olaj.
Elzászi pulykapecsenye elkészítése :
A pulykadarabokat bedörzsöljük sóval, törött borssal, megtűzdeljük füstölt szalonnával, majd...

Erdész pörkölt

marhalábszár,
1 sertéscsülök,
2 sertésláb,
gomba,
füstölt szalonna,
sonka,
olaj,
vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
bor,
evőkanál paradicsompüré,
zöldpaprika,
paradicsom,
pirospaprika,
só, bors, majoránna, kakukkfű.
Erdész pörkölt készítése :
A két hagymát feldaraboljuk, és kuktába téve, egy dl olajban üvegesre pároljuk.
Megszórjuk a pirospaprikával, és rátesszük a feldarabolt marhahúst, a félbevágott...

Fabada

székelykáposzta,
töltött paprika,
füstölt szalonna,
kapor,
tejföl.
Fabada készítése:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágva kisütjük.
A töltött paprikát tepsibe tesszük, rátesszük a kisütött szalonnát, a sütőben átmelegítjük, és megszórjuk a finomra vágott kaporral. Ráöntjük a székelykáposztát, néhány percig forraljuk, majd tejföllel tálaljuk.

Fácánpecsenye

1 fácán,
füstölt szalonna,
sonka,
1 burgonya,
zöldborsó,
vöröshagyma,
kelbimbó,
só, bors, majoranna,
olaj.
A fácánpecsenye készítése:
A fácánt megtisztítjuk, felbontjuk. Mellét és combját füstölt szalonnával megtűzdeljük.
Kívül-belül bedörzsöljük sóval, majoránnával és egy kevés törött borssal.
Belsejébe kockára vágott burgonyát....

Fóliában sült szalonnás csirke

Hozzávaló: csirkehús (8 comb) füstölt szalonna vöröshagyma zöldpaprika só, bors, pecsenyefűszer

Francia töltött bélszín

1 kg bélszín,
darált sertéshús
máj,
füstölt szalonna,
tojás,
tejben áztatott zsemle,
savanyú uborka,
só,
bors,
olaj,
zöldpetrezselyem,
kakukkfű,
mustár,
bor.
Francia töltött bélszín készítése :
A bélszínt letisztítjuk, majd hosszában bevágjuk kétszer úgy, hogy szépen kiterüljön. Egy kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük borssal, és megtöltjük.
A darált sertéshúst elkeverjük...

Gesztenyés pulyka

bébipulyka,
füstölt szalonna,
gesztenye,
sovány darált sertéshús,
zsemle,
tojás,
tejföl,
zsír,
majoránna, só, bors.
Gesztenyés pulyka elkészítése :
A gesztenyét megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, megtisztítjuk, és húsdarálón megdaráljuk.
A tejbe áztatott zsemlét kicsavarjuk, és a darált húshoz tesszük.
Beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejfölt, megsózzuk, borsozzuk, és a gesztenyemasszával összedolgozzuk.
A pulyka mellét szalonnacsíkokkal...

Görög csirke

2 csirke,
1 dl olaj,
füstölt szalonna,
4 fiatal sárgarépa,
1 fej reszelt hagyma,
1 mokkáskanál törött bors,
aszalt szilva,
mazsola,
rizs,
paprikamártás.
Görög csirke elkészítése :
A megtisztított csirkét bedörzsöljük sóval, tűzálló tálba téve leöntjük forró olajjal, beborítjuk hajszálvékony szalonnaszeletekkel...

Jászsági gombás pecsenye

vesepecsenye vagy felsál,
füstölt szalonna,
vöröshagyma,
kiskanál zöldpetrezselyem,
sertéshús,
darált gomba,
só, bors, szerecsendió,
tojás,
kanál tejföl,
kanál zsemlemorzsa, olaj.
Jászsági gombás pecsenye készítése :
Az apróra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, rátesszük a feldarabolt hagymát, megpirítjuk, ezután a gombát is vele pirítjuk.
Rátesszük a darált húst...

Káposztás töltött tyúk

tyúk,
kisebb fej káposzta,
zsemlemorzsa,
tojás,
2 kanál olaj,
füstölt szalonna,
só, törött bors, majoránna,
zsemle,
tej,
reszelt gyömbér, szerecsendió,
gomba,
májpástétom,
reszelt hagyma.
Káposztás töltött tyúk elkészítése :
A tyúkot megtisztítjuk, nyakát, lábát levágjuk. Hasüregét megsózzuk, meghintjük majoránnával.
A káposztafejet sós vízben megfőzzük, néhány nagyobb külső levelét leszedjük és félretesszük, a megmaradt részét kitorzsázzuk, és megdaráljuk (kb. 20 dkg).
Hozzáadjuk a májkrémet, a tejbe áztatott, szétmorzsolt zsemléket, a zsemlemorzsát...

Olasz bableves

tarkabab füstölt hús (nyers) petrezselyem füstölt szalonna darálva vegyes zöldség metélt tészta vagy rizs vöröshagyma fokhagyma késhegynyi pirospaprika törött bors.
Olasz bableves elkészítése: A babot előző este beáztatjuk. Másnap feltesszük főni a zöldségfélékkel és a szeletekre vágott füstölt hússal. Hozzáadjuk...

Portugál pecsenye

marhahús (fartő) füstölt szalonna liszt vaj vöröshagyma kapribogyó citromhéj ecet só bors szegfűbors bor paradicsompüré, mustár.
Portugál pecsenye készítése : A marhahúst beolajozva néhány napig hideg helyen pihentetjük.
Szalonnával sűrűn megtűzdeljük, bedörzsöljük sóval, borssal, szegfűborssal, megszórjuk liszttel.
Tűzálló tálba tesszük...

Tojásos szalonnás töltött paradicsom

Tojásos-szalonnás töltött paradicsom elkészítése: A szép nagy fej hagymát vékony karikákra vágjuk, gyengén megsózzuk, egy kevés liszttel megszórjuk, jól összekeverjük, majd egy serpenyőben, jó forró zsírban, piros-ropogósra sütjük. (Ugyanúgy, mint a rostélyos hagymát.) Leszűrjük, és melegre tesszük. Ezután 8 kis szelet füstölt szalonnát kakastaréjszerűen