Pörkölt receptek - Csirkepörkölt Gombapörkölt Őzpörkölt

  • 2018-11-27

Erdész pörkölt

Erdész pörkölt - A két hagymát feldaraboljuk, és kuktába téve, egy dl olajban üvegesre pároljuk. Megszórjuk a pirospaprikával, és rátesszük a feldarabolt marhahúst, a félbevágott lábakat és a kicsontozott, feldarabolt csülköt.
Fölengedjük a borral és 1 dl vízzel, sót, borsot, fokhagymát, kakukkfüvet, majoránnát szórunk bele, majd a kuktát lezárva ...

Iszákos pörkölt

Iszákos pörkölt - A kockákra vágott szalonnát az olajban kiolvasztjuk, megpároljuk benne a kockákra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával. Ezen megforgatjuk a feldarabolt marhahúst, rátesszük a zúzott fokhagymát, paradicsomot, zöldpaprikát (télen lecsóval pótoljuk), kakukkfüvet, ot, ot, babérlevelet, majd annyi vörös bort öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk, megborsozzuk....

Pörköltes tekercs

A vajat megolvasztjuk, rátesszük a lisztet, tejjel felöntve sűrű besamelmártást főzünk. Kihűtjük, hozzákeverjük a három tojássárgáját, sót és a tojások keményre felvert habját. Kizsírozott és lisztezett tepsire vékonyan elsimítjuk. Sütőben megsütjük, kiborítjuk, és megkenjük a húsból és hagymából készült, darált pörkölttel. A pörköltet készíthetjük tejfölösen is. De tölthetjük ezt a tekercset gombamártással vagy tejfölös darált sonkafélével is. Felcsavarjuk, és tálalás előtt szeleteljük.

Tojásos gombapörkölt

Tojásos gombapörkölt - A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és a zsírban hagymával és egy kis pirospaprikával puhára pároljuk.
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, megsózzuk, meghintjük törött borssal és apróra vagdalt petrezselyemmel, majd a gombára öntjük.
Savanyúsággal tálaljuk.

Telfölös tojáspörkölt

Tejfölös tojáspörkölt - A vöröshagymát apróra vágva, zsírban megfonnyasztjuk, meghintjük paprikával, és föleresztjük a tejföllel. Megsózzuk. Felforraljuk, majd takaréklángra tesszük, és beleütjük a tojásokat. Kavarás nélkül főzzük, míg meg nem keményedett. Sós vízben főzött, cikkekre vágott burgonyával tálaljuk.

Tojáspörkölt

Tojáspörkölt készítése - A kemény tojásokat kockára vagy karikára felvágjuk. Közben az apróra összevágott hagymát zsírban üvegesre pároljuk, lehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a pirospaprikát, és egy kis forró vizet öntünk alá. Visszarakjuk a lángra, sózzuk, és fedővel letakarva puhára főzzük a hagymát. Jó sűrű pörköltlevet kapunk. Ebbe rakjuk a felszeletelt tojást, még egy kevés vizet öntünk alá, és felfőzzük.
Tarhonyával vagy rizzsel tálaljuk.

  • Csukapörkölt - Pörkölt receptek, Csukapörkölt készítése - A halakat gondosan megtisztítjuk. Sűrűn bevagdaljuk, és kétujjnyi széles darabokra vágjuk. A hagymákat apróra vágjuk, és egy kevés olajban üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, megforgatjuk benne a haldarabokat, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a hámozott, karikára vágott burgonyát, a piros csövespaprikát, a paradicsomot, a feldarabolt zöldpaprikát, a paprikakrémet, a zúzott fokhagymát....

Ponty pörkölt

Ponty pörkölt elkészítése - A halat megtisztítjuk és lemossuk, filézzük. (A gerincről lefejtjük a húst.) Kétujjnyi széles darabokra szeleteljük, jól megsózzuk, és félretesszük.
A hagymát apróra vagdaljuk, és a forró olajban megpirítjuk, hozzátesszük a feldarabolt paradicsomot, zöldpaprikát, és együtt pirítjuk egy darabig. Azután a hal fejét, gerincét és belsőrészét hozzáadva 1/2 dl vízzel hallevet főzünk, megsózzuk, és meghintjük pirospaprikával. A feldarabolt halat tepsibe teszszük, megöntözzük a hallével, és a sütőben puhára pároljuk.
Karikára vágott zöldpaprikával és galuskával tálaljuk.


Őzpörkölt

Őzpörkölt - A finomra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, fokhagymát, pirospaprikát teszünk hozzá, majd beletesszük a kockára vágott őzhúst.
Megsózzuk, egy kevés vízzel és borral fölengedjük, félig megpároljuk, utána beletesszük a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot.
Az egészet puhára pároljuk, és párolt rizzsel körítjük.

Karfiol pörkölt

Karfiol pörkölt - A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A zsírban az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a karfiolt, megsózzuk, egy kevés vizet öntünk alá, és befedve puhára pároljuk.
Rizzsel vagy burgonyakörettel tálaljuk.

Spárgapörkölt burgonyával

spárga pörkölt burgonyával:
Zsírban megfonnyasztott, apróra vágott hagymát meghintünk paprikával, beletesszük a darabokra vágott spárgát.
Egy kevés vízzel puhára pároljuk.
Tűzálló tálat zsírral kikenünk, közepébe helyezzük a spárgát, köréje koszorú alakban tesszük a közben puhára főtt, megtisztított, négy részre vágott burgonyát.
A megmaradt levet tejföllel és tojással elkeverve a tálra öntjük.
Sütőben pirosra sütjük.