Harangláb, Aquilegia

Harangláb, Aquilegia

 

Aquilegia vulgaris - Közönséges harangláb
Magasság: 40-80 cm
Virágzási idő: május-Június
Félárnyékos helyet kedvel
A Harangláb nálunk szórványosan fordul elő a középhegységek és a Nyugat-Dunántúl nyírkos és sziklás erdőiben, hegyi rétjein. Hamvaszöld levelei két-háromszor hármasan összetettek. A virágtakaró 5 színes csészelevélből és 5 sarkantyús sziromból áll. A sarkantyú horgasan görbült, a csészelevelek ibolyáskékek vagy rózsaszínűek. Piros, rózsaszín, fehér vagy kék virágú kerti fajtái között teltvirágúak is vannak. Hazája: Európa.
Félárnyékos évelőágyba, vagy sziklakertbe egyesével vagy kisebb csoportokba ültessük. Magról agresszíven terjed, ezért az elnyílt szárakat időben vágjuk vissza. Kecses lombozata nyár végéig kitart.

Aquilegia hibridek - Kerti harangláb
Magasság: 40-80 cm
Virágzási idő: május-június
Félárnyékos helyet kedvel
Különböző, főleg amerikai fajok keresztezése útján előállított fajták gyüjtőneve. Az előző fajtól főleg nagyméretű, hosszú, egyenes sarkantyújú virágaikban különböznek. Színskálájuk igen gazdag, a fehér, rózsaszín, piros és kék mellett a sárga is megtalálható. A csésze és a szirom gyakran eltérő színű. Pompás megjelenésű, de nem túl hosszú életű évelők, elvirágzás után többé-kevésbé visszahúzódnak.
Az Aquilegia nemzettség szaporítása: Magvetés tavasszal.

Aquilegia alpina - Havasi harangláb
A Havasi harangláb a svájci Alpokból származó, bokros növekedésű, igen nagy virágú évelő növény.
Félárnyékos helyen, nedvesebb talajokon érzi jól magát.
Magassága 35-60 cm
Május-júniusban nyílnak sötétkék színű, sárga porzójú mutatós virágai.
Virágzás után visszavágható.

Évelőágyba, szegélynövénynek alkalmazható.

Havasi harangláb
havasi harangláb virág

    Szívlevelű bőrlevél     Kaukázusi nefelejcs     Fűzlevelű ökörszem     Csomós harangvirág Campanula glomerata     Búzavirág     Sarkantyúvirág     Rózsaszín margitvirág