Gala Must alma Regal Prince

Gyümölcse igen tetszetős, alakja gömbölyded, mérete középnagy (150-180g), sötét piros,
mosott fedőszíne szinte az egész felületet borítja. Íze igen kellemes, inkább édes, harmonikus.
Magyarországon a Gala-sorozatból a legkeresettebb alma fajta.

Érési idő

A Gala Must alma érési ideeje augusztus végétől szeptember közepéig húzódik.
A színeződés különböző,az alapfajta sárgás alapszínen narancsvörös,a klónok sötétebbek és fénylőpirosak, közülük a Tenory és a Galaxy csíkozottan,a többi mosottan színeződik.

A gyümölcs felülete sima, parásodás nem fordul elő. Hús konzisztenciáját nagyon hosszan megőrzi, s tárolási betegségek sem jellemzőek, de a savlebomlás miatt VL-ben csak 3-4 hónapig érdemes tárolni.SZL-ben vagy ULO-ban magassabb CO2 tartalom (6%) mellett mérséklődik a savlebomlás. Nagyon jó a pulton tárolhatósága.

Növekedési erélye közepes, habitusa a Golden Delicious-éhoz hasonló. Az egy éves termőalapokon is fejlesztenek termőrügyeket. Következésképpen a termőre fordulás korai, a terméshozás rendszeres és kiváló.

Az alma lisztharmat és a baktériumos ágelhalás kevésbé károsítja, de hazánkban meglehetősen fogékonynak bizonyult a venturiás varasodásra.

Külföldi és hazai eredmények szerint mindeddig jó volt a téli és a tavaszi hidegtűrése.

A túlérett almák a kocsánynál felrepednek, ami leggyakrabban a Regal Prince Gala Must és a Fulford (Regal Gala) esetében figyelhető meg.
Fája könnyen alakítható, orsófák nevelésére kiválóan alkalmas.

Nagy termesztési és piaci értékű fajta. Szedési időszakában a hazai piac nincs ellátva igazán jó minőségű almákkal, s a Gala klónok jól kiegészítik a kora őszi fajták választékát.

Gala must, Gala klónok porzó fajták: Braeburn alma, Elstar alma, Fiesta, Fuji, Gloster, Granny Smith alma, Jonathan alma klónok, Red Delicious alma, Redaphough