Fuji alma - Alma fajták

A FUJI alma a Ralls Janet és a Red Delicious almajták hibridje. Japánban nemesítették, 1962-ben vezették be.

Japán fő fajtája, de jelntős arányban termesztik még Brazíliában. Új-zélandon és az USA-ban , s újabban terjed az európai kontinensen is.

Érési idő

A fuji alma igen kési érésű, okróber végén, a Granny Smith után egy héttel szedhető,s decembertől fogyasztható.

Gyümöcse külföldi leírások szerint nagy vagy igen nagy (Japánban 300 g fölötti is lehet), hazánkban inkább középnagy. Alakja megnyúlt,csaknem hengeres.

A gyümölcs felületének legfeljebb a felét borítaja mosott vagy enyhén csíkozott narancs- és barnáspiros fedőszín.

Húsa kemény, bőlevű, kítűnő mézédes ízű, enyhe savasság teszi harmónikussá.

Külföldi fogyasztói teszteken nagyon jól szerepelt. Tapasztalatok szerint jó termőehlyen hazánkban az íze még jobbá válik.

Májusig minőségvesztés nélkül tárolható. A kontinentális termesztőhelyeken üvegesedés, s azt követően a tárolóban húsbarnulás ronthatja a minőségét.

A Fuji alma fája kezdetben erős, majd középerős fejlődésú. Termőrészeit zömme a korona külső palástján fejlszti ( "V" terméshozási típus). Korán termőre fordul, bőtermő, de alternanciára hajlamos.

Téli és késő tavaszi fagykárok nem károsítják,s hullásra sem hajlamos. Venturiás varasodásra nagyon, lisztharmatra kevéssé fogékony.

A fajta hazai piacra való bevezethetősége főleg a gyenge színeződés miatt kétséges, ezért ajobban színeződő klónok kiprobálása javasolható.

Klónok: Számos rügymutációi közül legnagyobb az érdeklődés a besugárzással előállított Yataka Fuji iránt, mivel a leírások szerint az érése a standardnél 3-4 héttel korábbi, de a színeződése hasonló. 7-10 nappal előbbi érést ígérnek az Early Fuji esetében.

A jobban színeződő mutációk közül a NAga-fu 1 és '2', és az Aki-fi 1 és '7' csíkozottan, a Co-fu 1 és '12' bemosottan színeződik, de nem korábbi az érésük.

Fuji alma porzó fajtái: Gala, Golden klónok,