Kapor - Kapros étel receptek kapros sütemények

Kapormártás Kaporleves Kapros túrós sütemények

Kapros ételek

Kapormártás

4 dkg zsír, 5 dkg liszt, 2 evőkanál finomra vágott kapor, 1,5 dl tejföl, 3 dl csontlé, 1 dkg só, 2 dkg vöröshagyma, 1 dkg cukor.
Kapormártás készítése :
Világos rózsaszínű rántást készítünk, a hagymát és a kapor kétharmadát a rántásba téve állandó keveréssel átpároljuk....

Kaporleves

2 csomó kapor,
1 l csontlé,
2 dkg vaj és liszt,
2 tojássárgája,
1 dl tejföl.
Kaporleves elkészítése:
A kaprot megmossuk, apróra vagdaljuk, és a vajból és lisztből készült rántásban néhány percig pároljuk. Azután csontlével föleresztjük, és rövid ideig forraljuk.

Kapros juhtúrós galuska

40 dkg liszt,
2 tojás,
5 dkg füstölt szalonna,
1-2 kanál tejföl,
20 dkg juhtúró,
1 csomó kapor.
Kapros juhtúrós galuska készítése :
A lisztből két tojással galuskát keverünk, megfőzzük, és leszűrve leöblítjük. Közben a füstölt szalonnát apró kockákra vágva kisütjük, és összekeverjük vele a galuskát. Tejfölt is tehetünk rá. Megsózzuk, és zománcozott tepsibe szétterítjük.

Kapros túrós lepény

30 dkg liszt,
15 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
4 tojás,
kapor,
egy csipet só,
1 sütőpor,
egy kevés tej;
töltelék:
50 dkg túró,
1 dl tejföl,
5 dkg mazsola, kapor, 10 dkg cukor.
Kapros túrós lepény elkészítése:
A lisztet, vajat, cukrot, 1 tojássárgáját, egy csipet sót, sütőport egy kevés tejjel összegyúrjuk, két részre osztva hidegre tesszük, és 2-3 órán át pihentetjük...

Kapros túrós rétes

1 réteslap,
1 dl tejföl,
40 dkg túró,
20 dkg cukor,
2 dkg mazsola,
2 tojás,
1 dl olaj,
kapor.
Kapros-túrós rétes elkészítése :
A túrót átpasszírozzuk, beleütjük a tojássárgákat, cukorral, mazsolával és kaporral ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és jól elkeverjük.
A tojás fehérjékből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk...

Kapros uborkasaláta

60 dkg uborka,
2 dl tejföl,
1 csokor kapor,
só,
1 kanál citromlé.
Kapros uborkasaláta készítése :
Az uborkát meghámozzuk és felszeleteljük. (Nem túl vékony szeletekre.) Megsózzuk. A tejfölben elkeverjük az apróra vágott kaprot, a citromlevet, és a felszeletelt uborkára öntjük. Tejfel helyett használhatunk kefirt is. Tetejét díszíthetjük keménytojás-karikákkal.

Fabada

1 adag székelykáposzta,
2 adag töltött paprika,
10 dkg füstölt szalonna,
kapor,
2 dl tejföl.
Fabada készítése:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágva kisütjük.
A töltött paprikát tepsibe tesszük, rátesszük a kisütött szalonnát, a sütőben átmelegítjük, és megszórjuk a finomra vágott kaporral. Ráöntjük a székelykáposztát, néhány percig forraljuk, majd tejföllel tálaljuk.

Fogarasi kapros sertésborda

8 kicsontozott bordaszelet,
4 dkg zsír,
1 evőkanál liszt,
1 nagy csomó kapor,
1 dl tejföl,
só, bors, citromlé, cukor,
3 dkg mazsola,
csontlé.
Fogarasi kapros sertésborda készítése :
A hússzeleteket nagyon vékonyra verjük, besózzuk és teflon edényben vagy nagyon kevés zsírban megsütjük, majd pecsenyés tálra fektetjük.
A zsírból és lisztből nagyon világos rántást készítünk, belerakjuk a finomra....

Fűszeres göngyölt hús

70 dkg darált hús, fele sertés, fele marhahús, kétszer darálva,
2 tejbe áztatott zsemle,
2 tojás,
1 reszelt hagyma,
1 kanál mustár,
egy késhegynyi pirospaprika,
só, törött bors, kapor, metélőhagyma, petrezselyem, majoránna, kakukkfű,
5 dkg sajt.
Fűszeres göngyölt hús készítése :
A húst összegyúrjuk a hozzávaló anyagokkal.
Megolajozunk egy jó nagy alufóliát, és ujjnyi vastagon ráterítjük a húsvagdalékot.
Meghintjük egy csomó petrezselyemmel, kaporral, metélőhagymával.
Szórunk rá majoránnát és kakukkfüvet is...

Fűszeres göngyölt vagdalthús

70 dkg darált hús (fele sertés-, fele marhahús kétszer darálva), 2 tejbe áztatott zsemle, 2 tojás, 1 reszelt hagyma, 1 kanál mustár, egy késhegynyi só, pirospaprika, törött bors, kapor, snidling,
petrezselyem,
majoránna,
kakukkfű,
5 dkg sajt.
Fűszeres göngyölt vagdalt hús készítése :
A húst összegyúrjuk a hozzávaló anyagokkal. Megolajozunk egy jó nagy alufóliát, és ujjnyi vastagon ráterítjük a húsvagdalékot. Meghintjük egy csokor petrezselyemzölddel, kaporral, snidlinggel...

Göngyölt hús zöldfűszerekkel

4 szelet kicsontozott rostélyos vagy felsál,
1 db hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
12 dkg füstölt szalonna,
1 csokor petrezselyem,
1 csokor zöld kapor,
1 csokor snidling,
só, bors, kakukkfű,
1 kanál liszt,
1 doboz paradicsompüré,
1 dl olaj,
1 evőkanál Piros Arany,
gyömbér.
Göngyölt hús zöldfűszerekkel készítése :
A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk.
Megkenjük Piros Arannyal, fektetünk rá hajszálvékony szalonnaszeleteket, gazdagon meghintjük kaporral, petrezselyemmel, meghintjük snidlinggel, valamint kakukkfűvel.
Felcsavarjuk a szeleteket....

Görög karfiol

80 dkg tisztított karfiol,
1 citrom leve és egy kevés héja,
só, bors, babérlevél,
kakukkfű,
petrezselyem,
kapor,
zellerzöldje,
metélőhagyma,
1 dl olaj,
tárkonyecet.
Görög karfiol készítése :
Az összes fűszert feltesszük kb. 3 dl vízben főni, hozzáadjuk az olajat is. Ha már felére befőtt, beletesszük a karfiolt, és fedő alatt félig puhára főzzük ebben a fűszeres lében. Saját levében hagyjuk lehűlni.
Tálra szedjük, levével enyhén meglocsolva, olajjal megcsöpögtetve, petrezselyemmel és metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Tárkonyecettel ízesítjük.

Görög padlizsán

2 nagyobb padlizsán,
4 evőkanál olaj,
só, bors,
2 gerezd fokhagyma,
1 csomó petrezselyem, néhány szál kapor,
1 evőkanál paradicsompüré,
5 dkg zsemlemorzsa,
2 evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
1 fej reszelt vöröshagyma.
Görög padlizsán elkészítése :
Az egyik padlizsánt sütőben megsütjük, meghámozzuk, és műanyag késsel összetörjük.
Két evőkanál olajban megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, beletesszük a finomra vágott zöldpetrezselymet, a kaprot, megsózzuk, borsozzuk.
Belekeverjük az összetört padlizsánt...

Kapros juhtúrós palacsinta

10 palacsinta,
35 dkg juhtúró,
3 di tejföl,
1 tojás,
1 tojássárgája,
5 dkg füstölt szalonna,
1 csomó friss zöld kapor,
3 dkg vaj,
só, törött bors.
Kapros juhtúrós palacsinta elkészítése:
Tíz palacsintát sütünk a szokásos módon.
Az áttört juhtúrót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a fele tejfölt, gyengén megsózzuk, borsozzuk. ..

Kolozsvári töltött káposzta

25 dkg darált sertéshús,
30 dkg füstölt szalonna (császárhús),
80 dkg savanyú káposzta,
25 dkg füstölt oldalas,
1 fej savanyított káposzta (8 levél),
5 dkg rizs,
1/2 dl olaj,
4 dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 dkg pirospaprika,
kapor, 2 tojás, 1 dkg bors, borsikafű, kakukkfű,
50 dkg sertésdagadó,
4 debreceni kolbász,
4 szelet sertésborda.
Kolozsvári töltött káposzta elkészítése :
A darált sertéshúst összekeverjük a megpirított hagymával, fokhagymával, 5 dkg apróra vágott füstölt szalonnával, sóval, borssal, félig megpárolt rizzsel, pirospaprikával, ráütjük a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk...

Pikáns uborkasaláta

1 kg uborka,
só,
bors,
citromlé,
2 dl tejföl,
1 csomó újhagyma,
kapor,
olaj,
cukor.
Pikáns uborkasaláta készítése :
Az uborkát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és hidegre tesszük. Salátalevelekkel bélelt tálba rakjuk.
A tejfölt ízesítjük sóval, borssal, cukorral, citromlével, apróra vágott újhagymát, kaprot, kevés olajat adunk hozzá, majd jól elkeverjük az uborkával.

Tökfőzelék

1,2 kg gyalult tök,
5 dkg zsír,
8 dkg liszt,
2 dkg hagyma,
1/2 kávéskanál pirospaprika,
1 evőkanál vágott kapor,
1-2 evőkanál ecet,
2 dl tejföl,
3 dkg só,
esetleg egy kevés cukor.
Tökfőzelék elkészítése:
Világos rózsaszínű rántást készítünk, belekeverjük a finomra vágott hagymát, jól megpároljuk, beletesszük a felvágott kaprot, hozzáadjuk a paprikát, azzal is jól elkeverjük. A rántást akkora lábasban készítsük, amibe a tök is...

Vitamintál

1 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér,
egy fél karalábé és zeller reszelve,
20 dkg karfiol,
2 újhagyma,
3 paradicsom,
2 zöldpaprika,
1 csomó retek,
1 csomó petrezselyem,
1 csomó zellerzöld,
1 csomó kapor,
1 doboz krémtúró,
1 dl tejföl,
2 evőkanál metélőhagyma,
só,
törött bors.
Vitamintál készítése :
Az apróra vágott zöldségeket, a reszelt karalábét és zellert, az apróra szeletelt karfiolt elkeverjük a karikákra vágott újhagymával, a felaprított paradicsommal, paprikával, valamint a gyalult...

Alufóliás fűszeres csirke

8 csirkecomb vagy mell,
40 dkg burgonya,
só, bors, mustár,
6 dkg vaj,
1 csomó zöldpetrezselyem,
metélőhagyma, kapor,
1 ágacska rozmaring.
Az alufóliás fűszeres csirke készítése:
Egy tepsit kibélelünk alufóliával.
A csirkedarabokat (a mellet kicsontozva vagy kettévágva) megsózzuk és lerakjuk.
Karikára vágott burgonyát rakunk mellé, megsózzuk, és vajdarabkákkal megszórjuk. Három dkg...