Kapor - Kapros ételek, Kapormártás, Kaporleves, Kapros juhtúrós galuska, Kapros juhtúrós palacsinta, Kapros uborkasaláta, Tökfőzelék

Receptek - Ételek takarékosan
Custom Search

Kapor - Kapros ételek, kapros sütemények

Receptajánló


Olasz ételek

Alkotórészek szerint
Spárga
Burgonya
Mazsolás ételek
Mandulás ételek
Vaddisznóhús
Makaróni
Oldalas
Káposztás ételek
Felsál receptek
Lekváros receptek
Gesztenyés ételek
Petrezselyem
Paradicsom
Füstölt szalonnás ételek
Zöldbabos ételek
Kapros receptek
Uborka
Kolbászos ételek

Kapormártás

4 dkg zsír,
5 dkg liszt,
2 evőkanál finomra vágott kapor,
1,5 dl tejföl,
3 dl csontlé,
1 dkg só,
2 dkg vöröshagyma,
1 dkg cukor.

Kapormártás készítése :

Világos rózsaszínű rántást készítünk, a hagymát és a kapor kétharmadát a rántásba téve állandó keveréssel átpároljuk, felöntjük a csontlével, és simára keverjük.
Állandó keverés közben felforraljuk a mártást.
Megsózzuk, 10 percig főzzük. Gyakran megkevergetjük, hogy szép sima maradjon.
Megsavanyítjuk, belekeverjük a meghagyott finomra vágott kaprot, és tejfölözés után újból felforraljuk.
Főtt marhahúshoz tálaljuk.

Kaporleves

2 csomó kapor,
1 l csontlé,
2 dkg vaj és liszt,
2 tojássárgája,
1 dl tejföl.

Kaporleves elkészítése:

A kaprot megmossuk, apróra vagdaljuk, és a vajból és lisztből készült rántásban néhány percig pároljuk. Azután csontlével föleresztjük, és rövid ideig forraljuk.
Tálaláskor a levesestálban elkavart tojássárgájára és tejfölre öntjük, jól összekeverjük, és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Kapros juhtúrós galuska

40 dkg liszt,
2 tojás,
5 dkg füstölt szalonna,
1-2 kanál tejföl,
20 dkg juhtúró,
1 csomó kapor.

Kapros juhtúrós galuska készítése :

A lisztből két tojással galuskát keverünk, megfőzzük, és leszűrve leöblítjük. Közben a füstölt szalonnát apró kockákra vágva kisütjük, és összekeverjük vele a galuskát. Tejfölt is tehetünk rá. Megsózzuk, és zománcozott tepsibe szétterítjük. Elmorzsoljuk rajta a juhtúrót. Apróra vágott zöldkaporral megszórjuk.
Az így elkészített galuskát előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 10-15 percig takaréklángon sütjük.

Kapros túrós lepény

30 dkg liszt,
15 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
4 tojás,
kapor,
egy csipet só,
1 sütőpor,
egy kevés tej;

töltelék:
50 dkg túró,
1 dl tejföl,
5 dkg mazsola, kapor, 10 dkg cukor.

Kapros túrós lepény elkészítése:

A lisztet, vajat, cukrot, 1 tojássárgáját, egy csipet sót, sütőport egy kevés tejjel összegyúrjuk, két részre osztva hidegre tesszük, és 2-3 órán át pihentetjük.
Az áttört túrót, a tejfölt, a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát, a finomra vágott friss kaprot, és végül a 4 tojás keményre felvert habját beleforgatjuk. A tészta felét vékonyan kinyújtva kivajazott tepsibe terítjük, a tölteléket ráöntjük, és egyenletesen elsimítjuk.
A tészta másik felét vékony rudacskákra sodorva, rácsszerűen rakjuk rá. Tojássárgájával megkenve, forró sütőben egy fél óráig sütjük.

Kapros túrós rétes

1 réteslap,
1 dl tejföl,
40 dkg túró,
20 dkg cukor,
2 dkg mazsola,
2 tojás,
1 dl olaj,
kapor.

Kapros-túrós rétes elkészítése :

A túrót átpasszírozzuk, beleütjük a tojássárgákat, cukorral, mazsolával és kaporral ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és jól elkeverjük.
A tojás fehérjékből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk.
A réteslapot tiszta ruhán kiterítjük, kicsit szikkadni hagyjuk, majd zsírral meglocsoljuk, és a tölteléket a tészta szélével párhuzamosan kb. 5-6 cm szélesen helyezzük el.
A ruha segítségével feltekerjük, a tetejét zsírral megkenjük és zsírozott tepsibe rakjuk.
Előmelegített sütőben ropogósra sütjük, porcukorral hintjük meg.

Kapros uborkasaláta

60 dkg uborka,
2 dl tejföl,
1 csokor kapor,
só,
1 kanál citromlé.

Kapros uborkasaláta készítése :

Az uborkát meghámozzuk és felszeleteljük. (Nem túl vékony szeletekre.) Megsózzuk. A tejfölben elkeverjük az apróra vágott kaprot, a citromlevet, és a felszeletelt uborkára öntjük. Tejfel helyett használhatunk kefirt is. Tetejét díszíthetjük keménytojás-karikákkal.

Fabada

1 adag székelykáposzta,
2 adag töltött paprika,
10 dkg füstölt szalonna,
kapor,
2 dl tejföl.

Fabada készítése:

A füstölt szalonnát apró kockákra vágva kisütjük.
A töltött paprikát tepsibe tesszük, rátesszük a kisütött szalonnát, a sütőben átmelegítjük, és megszórjuk a finomra vágott kaporral. Ráöntjük a székelykáposztát, néhány percig forraljuk, majd tejföllel tálaljuk.

Fogarasi kapros sertésborda

8 kicsontozott bordaszelet,
4 dkg zsír,
1 evőkanál liszt,
1 nagy csomó kapor,
1 dl tejföl,
só, bors, citromlé, cukor,
3 dkg mazsola,
csontlé.

Fogarasi kapros sertésborda készítése :

A hússzeleteket nagyon vékonyra verjük, besózzuk és teflon edényben vagy nagyon kevés zsírban megsütjük, majd pecsenyés tálra fektetjük.
A zsírból és lisztből nagyon világos rántást készítünk, belerakjuk a finomra vágott kaprot, 1-2 percig pároljuk, majd a csontlével felengedjük, és mártássűrűségűre főzzük.
Sóval, citromlével, cukorral és mazsolával ízesítjük.
A tűzről levéve beletesszük a tejfölt, és a mártást ráöntjük a hússzeletekre (addig melegen tartjuk).
Rizzsel körítjük.

Fűszeres göngyölt hús

70 dkg darált hús, fele sertés, fele marhahús, kétszer darálva,
2 tejbe áztatott zsemle,
2 tojás,
1 reszelt hagyma,
1 kanál mustár,
egy késhegynyi pirospaprika,
só, törött bors, kapor, metélőhagyma, petrezselyem, majoránna, kakukkfű,
5 dkg sajt.

Fűszeres göngyölt hús készítése :

A húst összegyúrjuk a hozzávaló anyagokkal.
Megolajozunk egy jó nagy alufóliát, és ujjnyi vastagon ráterítjük a húsvagdalékot.
Meghintjük egy csomó zöldpetrezselyemmel, kaporral, metélőhagymával.
Szórunk rá majoránnát és kakukkfüvet is.
Ráreszelünk 5 dkg sajtot, összegöngyöljük, és az alufóliában légmentesen lezárva kb. 1 óráig sütjük.
Tálaláskor a húst fölszeleteljük, és újra megszórjuk a finomra vágott zöld fűszerekkel.

Fűszeres göngyölt vagdalthús

70 dkg darált hús (fele sertés-, fele marhahús kétszer darálva),
2 tejbe áztatott zsemle,
2 tojás,
1 reszelt hagyma,
1 kanál mustár,
egy késhegynyi só,
pirospaprika,
törött bors,
kapor,
snidling,
petrezselyem,
majoránna,
kakukkfű,
5 dkg sajt.

Fűszeres göngyölt vagdalt hús készítése :

A húst összegyúrjuk a hozzávaló anyagokkal. Megolajozunk egy jó nagy alufóliát, és ujjnyi vastagon ráterítjük a húsvagdalékot. Meghintjük egy csokor petrezselyemzölddel, kaporral, snidlinggel. Szórunk rá majoránnát és kakukkfüvet is.
Reszelünk rá 5 dkg sajtot, összegöngyöljük, és az alufóliában légmentesen lezárva kb. 1 óráig sütjük. Tálaláskor a húst fölszeleteljük, és újra megszórjuk a finomra vágott zöld fűszerekkel.

Göngyölt hús zöldfűszerekkel

4 szelet kicsontozott rostélyos vagy felsál,
1 db hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
12 dkg füstölt szalonna,
1 csokor petrezselyem,
1 csokor zöld kapor,
1 csokor snidling,
só, bors, kakukkfű,
1 kanál liszt,
1 doboz paradicsompüré,
1 dl olaj,
1 evőkanál Piros Arany,
gyömbér.

Göngyölt hús zöldfűszerekkel készítése :

A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk.
Megkenjük Piros Arannyal, fektetünk rá hajszálvékony szalonnaszeleteket, gazdagon meghintjük kaporral, zöldpetrezselyemmel, meghintjük snidlinggel, valamint kakukkfűvel.
Felcsavarjuk a szeleteket, hústűvel megtűzzük, és kevés olajon hirtelen, minden oldalát megsütjük.
Fölengedjük vízzel, egy doboz paradicsompürével, teszünk hozzá 2-3 gerezd fokhagymát, kevés reszelt gyömbért, és fedő alatt puhára pároljuk.
Csak annyi vizet öntögessünk hozzá, hogy mire megpuhul sűrű mártása legyen.
Megszórhatjuk 1 kiskanál liszttel is.
Vagdalt palacsintát vagy makarónit adjunk körítésnek.

Görög karfiol

80 dkg tisztított karfiol,
1 citrom leve és egy kevés héja,
só, bors, babérlevél,
kakukkfű,
zöldpetrezselyem,
kapor,
zellerzöldje,
metélőhagyma,
1 dl olaj,
tárkonyecet.

Görög karfiol készítése :

Az összes fűszert feltesszük kb. 3 dl vízben főni, hozzáadjuk az olajat is. Ha már felére befőtt, beletesszük a karfiolt, és fedő alatt félig puhára főzzük ebben a fűszeres lében. Saját levében hagyjuk lehűlni.
Tálra szedjük, levével enyhén meglocsolva, olajjal megcsöpögtetve, petrezselyemmel és metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Tárkonyecettel ízesítjük.

Görög padlizsán

2 nagyobb padlizsán,
4 evőkanál olaj,
só, bors,
2 gerezd fokhagyma,
1 csomó petrezselyem, néhány szál kapor,
1 evőkanál paradicsompüré,
5 dkg zsemlemorzsa,
2 evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
1 fej reszelt vöröshagyma.

Görög padlizsán elkészítése :

Az egyik padlizsánt sütőben megsütjük, meghámozzuk, és műanyag késsel összetörjük.
Két evőkanál olajban megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, beletesszük a finomra vágott zöldpetrezselymet, a kaprot, megsózzuk, borsozzuk.
Belekeverjük az összetört padlizsánt, a paradicsompürét és a zsemlemorzsát. 20-25 percig állni hagyjuk.
A másik padlizsánt meghámozzuk, ujjnyi vastagon fölszeleteljük, egy kicsit megsózzuk, és lisztbe mártva forró olajban ropogósra sütjük.
Két szelet padlizsán közé kenjük a tölteléket, és ezeket a dupla szeleteket tűzálló tálra fektetjük.
Leöntjük 2 dl tejföllel, és a sütőben jól átsütjük.

Kapros juhtúrós palacsinta

10 palacsinta,
35 dkg juhtúró,
3 di tejföl,
1 tojás,
1 tojássárgája,
5 dkg füstölt szalonna,
1 csomó friss zöld kapor,
3 dkg vaj,
só, törött bors.

Kapros juhtúrós palacsinta elkészítése:

Tíz palacsintát sütünk a szokásos módon.
Az áttört juhtúrót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a fele tejfölt, gyengén megsózzuk, borsozzuk.
A szalonnát apró kockákra vágva üvegesre pirítjuk, és az apróra vágott kapor felét egy kissé megfonnyasztjuk benne.
Összekeverjük a juhtúróval, megtöltjük vele a palacsintákat, és négybe hajtva megvajazott tűzálló tálra tesszük őket.
A megmaradt tejfölbe beletesszük a tojássárgáját, megsózzuk, enyhén borsozzuk, megszórjuk a vágott kapor másik felével, és összekeverjük a habbá vert tojásfehérjével.
Bevonjuk vele a palacsintákat úgy, hogy mindenütt érje, egy kevés vajjal megöntözzük a tetejét, és középhőmérsékletű sütőben kb. 8-10 percig sütjük, míg a teteje meg nem pirult, és a közepe jól át nem forrósodott.
Azonnal, forrón tálaljuk.
A juhtúrós palacsintát kapor helyett metélőhagymával is készíthetjük.
Ekkor a finomra vágott metélőhagymát beleszórjuk a juhtúrós töltelékbe és a tejfölös-tojásos masszába is - de szalonnát nem pirítunk bele, helyette egy kevés olvasztott vajjal dúsítjuk a juhtúrós tölteléket.

Kolozsvári töltött káposzta

25 dkg darált sertéshús,
30 dkg füstölt szalonna (császárhús),
80 dkg savanyú káposzta,
25 dkg füstölt oldalas,
1 fej savanyított káposzta (8 levél),
5 dkg rizs,
1/2 dl olaj,
4 dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 dkg pirospaprika,
kapor, 2 tojás, 1 dkg bors, borsikafű, kakukkfű,
50 dkg sertésdagadó,
4 debreceni kolbász,
4 szelet sertésborda.

Kolozsvári töltött káposzta elkészítése :

A darált sertéshúst összekeverjük a megpirított hagymával, fokhagymával, 5 dkg apróra vágott füstölt szalonnával, sóval, borssal, félig megpárolt rizzsel, pirospaprikával, ráütjük a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk.
Ezután 1-1 levélbe (8 részre elosztva) rakva, behajtogatjuk. (A levelek vastag ereit előzőleg éles késsel levékonyítjuk.)
Nagyobb tűzálló edény alját megzsírozzuk, az aljára teszünk 3 cm-nyi kimosott savanyú káposztát, és erre rakjuk sorba a töltelékeket.
Befedjük a füstölt oldalassal, a maradék császárhússal, a sertésdagadóvál, a debreceni kolbásszal.
Lefedjük a maradék káposztával, felöntjük húslevessel, és fedő alatt puhára pároljuk (hozzátéve a fűszereket, kaprot).
Kiszedjük belőle a töltelékeket és húsokat, majd a káposztát külön olajban pirított hagymával és liszttel készült világos rántással berántjuk.
Elkeverjük tejföllel, és felforraljuk. A bordaszeleteket hirtelen kisütjük.
Az aprókáposztát a tál aljára terítjük, rárakjuk a töltelékeket, körülrakjuk füstölthús és dagadódarabokkal, kolbásszal, a császárhúst felszeletelve rakjuk rá a megsült sertésbordával együtt, és a maradék káposztát a tetejére halmozzuk.

Pikáns uborkasaláta

1 kg uborka,
só,
bors,
citromlé,
2 dl tejföl,
1 csomó újhagyma,
kapor,
olaj,
cukor.

Pikáns uborkasaláta készítése :

Az uborkát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és hidegre tesszük. Salátalevelekkel bélelt tálba rakjuk.
A tejfölt ízesítjük sóval, borssal, cukorral, citromlével, apróra vágott újhagymát, kaprot, kevés olajat adunk hozzá, majd jól elkeverjük az uborkával.

Tökfőzelék

1,2 kg gyalult tök,
5 dkg zsír,
8 dkg liszt,
2 dkg hagyma,
1/2 kávéskanál pirospaprika,
1 evőkanál vágott kapor,
1-2 evőkanál ecet,
2 dl tejföl,
3 dkg só,
esetleg egy kevés cukor.

Tökfőzelék elkészítése:

Világos rózsaszínű rántást készítünk, belekeverjük a finomra vágott hagymát, jól megpároljuk, beletesszük a felvágott kaprot, hozzáadjuk a paprikát, azzal is jól elkeverjük. A rántást akkora lábasban készítsük, amibe a tök is belefér. Az elkészült rántásba lesózás nélkül belekeverjük a tököt, melyet előzőleg 1 kávéskanál ecettel megpermeteztünk. A rántásban mérsékelt lángon, állandó keveréssel, jól megpároljuk a tököt, megsózzuk. Most adjuk hozzá a cukrot is.
A kész főzelékbe belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk és tálaljuk.
Többnyire sertéshúshoz adjuk.

Vitamintál

1 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér,
egy fél karalábé és zeller reszelve,
20 dkg karfiol,
2 újhagyma,
3 paradicsom,
2 zöldpaprika,
1 csomó retek,
1 csomó zöldpetrezselyem,
1 csomó zellerzöld,
1 csomó kapor,
1 doboz krémtúró,
1 dl tejföl,
2 evőkanál metélőhagyma,
só,
törött bors.

Vitamintál készítése :

Az apróra vágott zöldségeket, a reszelt karalábét és zellert, az apróra szeletelt karfiolt elkeverjük a karikákra vágott újhagymával, a felaprított paradicsommal, paprikával, valamint a gyalult retekkel. Megsózzuk, borsozzuk, rászórunk 1-1 csomó apróra vágott zöldpetrezselymet, zellerzöldes, kaprot.
A tejfölt elkeverjük a krémtúróval, valamint a metélőhagymával, és ráöntjük.

Alufóliás fűszeres csirke

8 csirkecomb vagy mell,
40 dkg burgonya,
só, bors, mustár,
6 dkg vaj,
1 csomó zöldpetrezselyem,
metélőhagyma, kapor,
1 ágacska rozmaring.

Az alufóliás fűszeres csirke készítése:

Egy tepsit kibélelünk alufóliával.
A csirkedarabokat (a mellet kicsontozva vagy kettévágva) megsózzuk és lerakjuk.
Karikára vágott burgonyát rakunk mellé, megsózzuk, és vajdarabkákkal megszórjuk.
Három dkg vajat megolvasztunk, majd összekeverjük a finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kaporral, metélőhagymával, rozmaringgal és mustárral.
Ezzel megkenjük a húsdarabokat. Lefedjük alufóliával, és kb. 50 percig sütjük.


kapros uborkasaláta kapros túrós rétes kaporleves kapormártás fogarasi kapros sertésborda

Copyright (C) 2001-2013 

  Wiandt Díszfaiskola - Kertészet Komárom
Copyright (C) 2001-2013 -

Nézze meg feltöltött videóinkat

Receptajánló

| Gombás ételek | Tojás receptek | Zöldséges ételek | Csirke receptek | Kacsa, liba, pulyka | Halak | Vadételek | Marhahúsos receptek | Bélszín receptek | Sertéshúsok | Sertésborda | Almás ételek | Mártás receptek | Köretek | Saláták | Sós sütemények | Meleg tészták | Rizses és tésztás egytálételek | Zsírban sült tészták | Rétes, Puding, Felfújt | Sütemény receptek | Gyümölcsös édességek | Torta receptek | Csokis sütik | Édességek sütés nélkül | Palacsinták | Lepény receptek | Linzer | Olasz ételek

Alkotórészek szerint

Spárga | Burgonya | Mazsolás ételek | Mandulás ételek | Vaddisznóhús | Makaróni | Oldalas | Káposztás ételek | Felsál receptek | Lekváros receptek
Gesztenyés ételek | Petrezselyem | Paradicsom | Füstölt szalonnás ételek | Zöldbabos ételek | Kapros receptek | Uborka | Kolbászos ételek