Mazsola - Mazsolás ételek, sütik

  • Frissítve: 2019-09-14  

Mazsola, Mazsolás ételek

ALMÁS-GESZTENYÉS LEPÉNY

15 dkg margarin,
25 dkg liszt,
2 tojás sárgája,
1 evőkanál porcukor,
egy csipet só,
tejföl,
1 kg alma ...

Almás-gesztenyés lepény elkészítése

A lisztet a margarinnal, a tojássárgákkal, 1 evőkanál porcukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Néhány órai pihentetés után megfelezzük és kinyújtjuk.
Az egyik lappal kibéleljük a tepsit, megkenjük barackízzel, rásimítjuk a citromos vízben puhára párolt...Almás gesztenyés lepény elkészítése

Angol kalács

30 dkg vaj,
35 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
25 dkg cukor,
4 egész tojás...

Angol kalács elkészítése

A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet.
A cukrot és a tojást külön keverjük ki, azután mindent összevegyítünk, majd a mandulát, mazsolát és citromhéjat hozzáadjuk.
Zsírozott formában... Angol kalács elkészítése

Borban sült alma

4 alma (nagy),
1 evőkanál cukor,
10 dkg mazsola,
2 dkg vaj,
3 dl vörös bor.

Borban sült alma elkészítése

Az almákat jól megmossuk, nem kell meghámozni.
A szár felőli oldalán hegyes késsel jó mélyen körbevágjuk, majd kiskanállal a magházat kikaparjuk.
Tűzálló tálba rakjuk, az üregeket megtöltjük borban áztatott mazsolával, melyet enyhén megcukrozunk.
Leöntjük a maradék vörös borral.
Tetejére kis vajdarabkákat teszünk, és sütőben felső lángon sütjük. Közben borral locsolgatjuk. ... Borban sült alma elkészítése

Cseh túrós bukta

30 dkg túró,
25 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
3 dkg élesztő...

Cseh túró bukta elkészítése

Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, 1 tojássárgájával, 1 evőkanál cukorral, az olvasztott vajjal, jól bedagasztjuk, és langyos helyen néhány óráig kelesztjük.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk... Cseh túrós bukta elkészítése

Csokoládés mákszelet

14 dkg vaj,
16 dkg cukor,
12 dkg tisztított mandula,
5 dkg mazsola,
14 dkg mák ...

Csokoládés mákszelet elkészítése

A darált mákot tejjel leforrázzuk és lehűtjük.
A vajat 8 dkg cukorral és a tojássárgákkal kikeverjük, majd összekeverjük a mákkal.
Hozzáteszünk közben egy késhegynyi sütőport, egy kevés reszelt citrom és narancshéjat, a mazsolát...Csokoládés mákszelet elkészítése

Daramorzsa

7 dl tej,
3 tojás,
20 dkg búzadara,
10 dkg cukor,
5 dkg vaj...

Daramorzsa elkészítése

A darát 1-2 óráig áztatjuk a hideg tejben, hogy megduzzadjon.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a vajjal... Daramorzsa elkészítése

Debreceni béles

70 dkg liszt,
2-3 dl tejföl,
só,
1 ,
20 dkg
zsír...

Debreceni béles elkészítése

Ötven dkg lisztből sóval, a tojással és a tejföllel puha tésztát gyúrunk.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Húsz dkg zsírt 20 dkg liszttel összevegyítünk, rákenjük a fenti tésztára, és az egészet összehajtjuk, mint a vajas tésztát szoktuk.
Tíz percnyi időközökkel... Debreceni béles elkészítése

Déligyümölcs saláta

2 banán,
2 nagy narancs,
5 dkg mazsola,
2 evőkanál méz,
citrom ...

Déligyümölcs-saláta elkészítése

A mazsolát előtte való nap beáztatjuk egy fél narancs és egy fél citrom levébe meg egy kevés kompótlébe, hogy jól megduzzadjon.
A félbevágott narancsokból úgy vágjuk ki a húsát, hogy a héjak tölthetők legyenek.
Ezután a kimagozott narancs húsát és a banánokat kisebb szeletkékre vágjuk... Déligyümölcs saláta elkészítése

Gyümölcskenyér

6 tojás,
25 dkg cukor,
10 dkg dió,
5 dkg mazsola ...

Gyümölcskenyér elkészítése

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral.
Öszszekeverjük a hosszú szeletekre vágott dióbelet, a mazsolát, az. apróra vágott, cukrozott gyümölcsöt, az apróra vágott csokoládét.
Ezután a liszt egyharmadával meghintjük a kikevert tojásos massza tetejét, majd megszórjuk... Gyümölcskenyér elkészítése

Kapros-túrós rétes

Hozzávalók:


1 réteslap,
1 dl tejföl,
40 dkg túró,
20 dkg cukor ...

Kapros-túrós rétes elkészítése

A túrót átpasszírozzuk, beleütjük a tojássárgákat, cukorral, mazsolával és kaporral ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és jól elkeverjük.
A tojásfehérjékből vert kemény... Kapros-túrós rétes elkészítése

Máglyarakás

6 zsemle,
3 tojás,
7,5 dl hideg tej,
10 dkg cukor,
5 dkg vaj,
15 dkg darált dió ...

Máglyarakás elkészítése

A tejet a tojássárgákkal, a cukorral, az olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
A fölszeletelt zsemlékre öntjük és elkeverjük.
Kikent, morzsával hintett tűzálló tálba rétegezzük a darált dióval és mazsolával, rummal ... Máglyarakás elkészítése

MAZSOLÁS ALMAHAB

1 kg alma,
1 tojás,
2 evőkanál rum,
5 dkg mazsola,
5 dkg dió, egy fél citrom, porcukor, vaníliás cukor.

Mazsolás almahab elkészítése

Az almát meghámozzuk, és enyhén citromos, cukros vízben puhára főzzük, leszűrjük, és szitán áttörjük.
Beleütjük a tojást, és habverővel 10-15 percig verjük, míg habossá nem válik ... Mazsolás almahab elkészítése

MAZSOLÁS CSIRKE

1 csirke,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
2 zöldpaprika,
2 kanál paradicsompüré ...

Mazsolás csirke elkészítése

A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk, borsozzuk, és lisztben megforgatva hirtelen átsütjük.
Ezután félretesszük.
Zsírjában megpárolunk egy fej hagymát finomra vágva, adunk hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát, 2 apró kockára vágott zöldpaprikát, 2 evőkanál paradicsompürét...Mazsolás csirke elkészítése

Mazsolás tallér

2 tojás,
2 tojássárgája,
2 dkg vaj,
10 dkg porcukor...

Mazsolás tallér elkészítése

Az egész tojásokat, a sárgákat a porcukorral vízgőzön sűrűre verjük. Beletesszük a folyékony vajat és a lisztet. Zsírozott sütőlemezre kávéskanállal kis csókokat formálunk belőle, megszórjuk mazsolával, és előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük... Mazsolás tallér elkészítése

Mazsolás vajas sütemény

25 dkg vaj,
25 dkg liszt,
25 dkg porcukor,
4 tojás,
10 dkg mazsola,
1 késhegynyi szódabikarbóna.

Mazsolás vajas sütemény elkészítése

A vajat vagy margarint simára keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, meg a lisztet. Egy púpos késhegynyi szódabikarbónával az egészet jó habosra keverjük, és a végén beleöntjük a mazsolát.
Kis indiánerformákba vagy mélyedésekkel ellátott tepsibe töltjük... Mazsolás vajas sütemény elkészítése


<<< zsírban sült tészták, <<< meleg tészták