Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Szobanövények szaporítása gondozása Szobanövény fajták

Selyemmályva, Abutilon

Abutilon - Selyemmályva

Egyes helyeken selyemmályvának, máshol sárdának nevezik ezt a Brazíliából származó cserjés cserepes növényt.

Szépcsalán

Acalypha - Szépcsalán

Indiából származó szép tarka színű levelekkel vagy virággal díszítő cserjés növények, fajukat 300-ra becsülik.

Szerelemvirág, Agapanthus

Agapanthus - Szerelemvirág

A kisebb szerelemvirágok cserepesen lakások, irodák díszítésére valók, a nagyobb ládás Agapanthusok kertudvarok, verandák, tetőkertek növényei.

Rákvirág

Aglaonema - Rákvirág

A rákvirág rendkívül hálás és mutatós levelével díszítő szobanövény, Kelet-Indiából és a Maláj-félsziget erdeiből került Európába.

Flamingóvirág

Anthurium - Flamingóvirág

Az Anthurium scherzerianum - dél-amerikai flamingóvirág virága rendkívül tartós, vágva is heteken át friss és szép marad. Levelei sötétzöldek, nyelv alakúak, körülbelül 20 cm hosszúak, 5-6 cm szélesek, bőrszerűek, ívelten kihajlók.

Aszparágusz levél

Asparagus - Aszparágusz

Kevesen tudják, hogy a kedves, lecsüngő növekedésű, apró levelű klárisfű, tűlevelű aszparágusz Asparagus spengeri és a felfelé növő tollszerű levelű tollasfű, fátyola Asparagus plumosus közeli rokona az étkezési spárgának. Kitűnő szobanövények.

Broméliák

Bougainvillea - Murvafürt

Bougainvillea, Murvafürt
A bougainvillea Brazíliából származó kúszó cserje.
Hazájában kerítéspótlóként használják, erősen tövises szára teszi erre alkalmassá. Nálunk még nem elterjedt tartása, pedig nagyon kedves kis fácskát nevelhetünk belőle vagy hajtásait összefogva virágzó piramist nyerhetünk.

Citrom termések

Citrus Citrom

A Kelet-Indiából származó citromot /Citrus limoni/ már időszámításunk előtt a IV. évszázadban meghonosították Görögországban, majd a Földközi-tenger partvidékén és másutt is. Hazánkban - mint a kísérletek bizonyították - szélsőséges éghajlatunk alatt igen drága lenne a citrom szabadföldi üzemi termelése.

Cissus, délszőlő levelek

Cissus Kúszóka, Délszőlő

A szőlőfélékhez tartozó növény nemcsak szabadföldieket ismerünk, akad közöttük néhány üvegházi is, s közöttük lakásunk díszítésére is alkalmas. Egyben megegyeznek; mindegyik kúszónövény, hosszú megnyúlt hajtásai alkalmassá teszik fali kosarak, vázák díszítésére.

Csokrosinda

Chlorophytum Csokrosinda

A klorofitumot zöldikének, egyes helyeken csokrocskának is nevezik ezt a mutatós, szép ámpolnanövényt. Afrika déli részén odvas fákon, sziklarepedéseken él,ahol méteres indákon hozza a sarjak tömegét. Csokrosinda szaporítása

Gyertyavirág levelek

Ceropegia Gyertyavirág

Dél-Afrikában, Nyugat-Indiában, a Kanári-szigeteken körülbelül 100 fajta él a szukkulensként viselkedő Ceropegiáknak. Nálunk a kúszó, illetve csüngő növésű C. woodii ismert, s csak az utóbbi években foglalta el méltó helyét a lakásokban.

Begónia

Begonia - Begónia

A ma közismert begóniákat alig egy évszázada ismerik csak Európában. Ugye hihetetlen? Hiszen ma kertben, lakásban egyaránt megtaláljuk ezeket a kedves, részben lombjukkal, részben virágukkal díszítő növényeket. A legismertebb közöttük talán a színes, nagy levelű királybegónia Begonia rex. Kelet-Indiából hosszas és viszontagságos út után került hozzánk. Gyökerét hazájában orvosságban, jsőt étkezésre is használják. Könnyen kereszteződik, ennek köszönhető a sok szebbnél szebb változat. Begónia fajták szaporítása

Kukoricalevél

Aspidistra - Kukoricalevél

Kiváló szobanövények - Kukoricalevél néven ismerik a liliomfélék családjába tartozó, Japánból származó igénytelen szobanövény, az Aspiditsa elatiort. A legmostohább körülmények között is díszlik és hozza szép, sötétzöld, hosszú lándzsa alakú, bőrszerű leveleit és a talaj színén a rizómákon fejlődő kocsány nélküli lilásbarna csillag alakú virágait.

Fenyő vásárlás - Kertészeti Webáruház

Pozsgások - Pozsgás szobanövények

Pozsgás növények
Kaktuszok
Agave
Aloe
Pálmák

Virágos szobanövények

Azalea - Rhododendron, havasszépe, azálea
Begonia - Begónia
Calceolaria - Papucsvirág
Cyclamen - Ciklámen
Fuchsia - Fukszia, Csüngőke
Hippeastrum - Amarillisz
Primula - Kankalin
Saintpaulia - Afrikai ibolya

Clivia Kafferliliom
Codiaeum Csodacserje, Kroton
Cordyline Bunkóliliom
Dieffenbachia Buzogányvirág
Dracaena - Sárkányfa
Fatshedera - Szőlőborostyán, borostyánarália
Fatsia - Arália
Ficus - Fikusz, gumifa
Hoya - Viaszvirág
Monstera - Filodendron, könnyezőpálma
Pandanus - Csavarpálma
Passiflora - Golgotavirág
Peperomia - Törpebors, peperómia
Sansevieria - szanszeviéria
Strelitzia - Papagájvirág

Go to top of page