Ciklámen, Cyclamen gondozás - Szobanövények

  • 2019-02-07
Ciklámen

Ciklámen - Cyclamen persicum

A legelterjedtebb virágzó cserepes növény az egész világon tudományos nevén ismert ciklámen, a Cyclamen persicum.

A mai változatos színű, kecses formájú, nagy virágú ciklámen fajtákat a Kisázsiában és Görögországban vadon élő őseiből tenyésztették ki.

Nem csak virágai díszítenek, hanem szürkés, márványozott levelei is. Csak kertészetben lehet felnevelni azt a gumós növényt, mi elégedjünk meg azzal, ha hosszú heteken át virágzanak szobánkban a cserepes ciklámenek.

Rendkívül érzékenyek a lakásba kerülve, mert a környezetváltozást megsínylik.

Kertészetek világos, 12-14 C fok körüli szellős, de ugyanakkor párás házaiból kerül a ciklámen a mi száraz levegőnkbe, virágállványainkra, asztalainkra.
Ha azt akarjuk, hogy minél kevésbé érezze meg a környezetváltozást, hűvös és világos helyre tegyük.

Ciklámen öntözése

A ciklámen öntözésével vigyázzunk.
A túlzott öntözés következtében a levelek és bimbók rothadnak, ha kevés vizet kap a növény, mind a virág, mind a levél lekókad. Tehát a cserép földje sohase legyen száraz, de a víz ne álljon alatta.

Helyes, ha a cserép szélénél öntözzük, hogy a gumó felső részéből fejlődő bimbókat, levélnyeleket ne érje a víz, mert ez a bimbók nyálkásodását vonja maga után.

Gondos ápolás esetén 2-3 hónapig egyfolytában hozza élénk színű virágait.

Ciklámen virág

Mit tegyünk az elvirágzott ciklámenekkel?

Ha már nem látunk rajta bimbót és a virágok elnyíltak, lassan, fokozatosan vonjuk el tőle a vizet, hogy a zöld részekben levő táplálék a gumóban elraktározódjék.

A megszikkadt növényt, helyesebben gumCiklamenót cserépben teljesen szárazon hagyjuk a nyár végéig. Augusztusban a cserép tartalmát kiborítjuk. A földet átnedvesítjük, majd a gumót ismét a cserépbe ültetjük, ügyelve, hogy felső harmada a földből kiálljon.
Ellenkező esetben a virágok ülve maradnak, vagyis nem emelkedik a kocsányuk a lomb fölé!

A beültetés után rendszeresen öntözzük, hogy a levelek, majd a virágok kifejlődhessenek. Természetesen az így nevelt növény lombozata és virágja nem lesz olyan szép, mint az újonnan vásárolt, de talán még nagyobb örömet szerez, mert magunk neveltük.

Ha mint cserepes növény nem díszít, szedjük le a virágokat, és mint vágott virágot használjuk fel. Rendkívül tartós vázában, ha a virág szárát 4-6 cm hosszúságában bemetsszük, 3-4 hétig is tavaszt varázsolhatunk szobánkba. Még valamit!

A ciklámen nem tűri a lúgos, meszes vizet, ezért ahol túl kemény a víz, ne kísérletezzünk virágoztatásával, mert munkánk eredménytelen lesz.