Flamingóvirág Anthurium

  • 2019-02-07

Flamingóvirág - Anthurium

Flamingóvirág


A téli és kora tavaszi hónapokban gyakran csodálkozva és kissé sóvárogva nézzük a virágüzletek kirakataiban az egzotikus flamingóvirágot.

Élénkpiros, néha rózsaszín vagy fehér, tenyérnyi nagy, fényes fellevele karcsú, csavarodó torzsavirágzatot vesz körül.

Az Anthurium scherzerianum - dél-amerikai flamingóvirág virága rendkívül tartós, vágva is heteken át friss és szép marad. Levelei sötétzöldek, nyelv alakúak, körülbelül 20 cm hosszúak, 5-6 cm szélesek, bőrszerűek, ívelten kihajlók.

A XIX. század közepéig csak Brazília sűrű erdeinek fáin élt ez a növény. Hosszas és fáradságos munka és kutatás eredménye, hogy ma már sok kertészetben és néhány szobában sikerrel nevelik. Otthon tőosztással szaporítják.

Kertészetekből szerezzük be a fiatal növényeket, de csak akkor, ha a 18-20 C fok meleget télen is biztosíthatjuk részükre.

Kedveli a világosságot, de közvetlen naptól védjük, mérsékelten öntözzük, csak a bimbóhozáskor emeljük a vízadagot.

A permetezést pótolhatjuk a levelek vizes ruhával vagy szivaccsal való letörlésével. Földje darabos, félig korhadt fadarabkákból, faszéndarabokból és lombföldből álljon. A föld és öntözővíz ne legyen lúgos kémhatású.

Flamingóvirág gondozás

Flamingóvirág gondozás

  • Az idősebb flamingóvirág töveket a fővirágzás után tavasszal 2-3 évenként ültessük át, óvatosan, mert a gyökér könnyen törik.
Az első virágok aprók, a növény éveinek számával együtt nő a virágok mennyisége és nagysága. Szépen fejlett, idősebb tő harminc virágot is hoz.

  • A tápanyagot tápoldatokkal pótoljuk.

Kevésbé terjedt el az Anthurium andraenum Nagy flamingóvirág, André flamingóvirág, erősebb növésű, fellevelei szélesebbek, fényesek, a torzsavirágzat rövidebb, merev, nem csavarodó.

A forgalomban a két faj keresztezéséből származó különböző színben díszlő fellevelű tövek gyakoriak. Sajnos a virágkedvelőkön kívül a kártevők is nagyon kedvelik a flamingóvirágot.

Néhány Anthurium fajta:

  • Anthurium andraeanum - nagy flamingóvirág
  • Anthurium crystallium - kristályos flamingóvirág
  • Anthurium x cultorum - nagyvirágú flamingóvirág
  • Anthurium leuconeurum - világoserű flamingóvirág
  • Anthurium magnificum - pompás flamingóvirág
  • Anthurium regale - királyi flamingóvirág

Anthurium Flamingóvirág - Pallas lexikon

Schott (növ.), a kontyvirágfélék génusza, Amerika tropikus őserdeinek lakosa, mintegy 200 fajjal, egy része fákon élő tehernövény.

Szára részint törpe, részint egyenes, vagy felfutó, levele szép sötétzöld, vagy tarka, bőrnemü, egyszerü vagy újjasan, vagy ölbefogottan szabdalt, virágbuzogánya hengerded, virágburka rövid, bogyója 2-4 magú.

Schott 180 fajt irt le, 40 faj növényházak diszharasztnövénye, azért szobák díszítésére is ajánlatos.

A mexikói A. Scherzerianum Schott ( dél-amerikai flamingóvirág ) bíborpiros és soká díszlő virágburokja és buzogánya miatt kedvelt cserepes teremnövény.