Selyemmályva, trópusi, szubtrópusi szobanövény - Abutilon

  • 2019-02-07
Selyemmályva Abutilon

A selyemmályva trópusi, szubtrópusi Brazíliából származó cserjés szobanövény.

Csengettyű alakú, fehér, sárga, piros csüngő virágai gazdag színváltozatban nyáron tömegesen nyílnak, de a mérsékelten meleg világos szobákban télen is rendszeresen virágzik.

Mutatósak a tarka levelű selyemmályva változatok is, a sárga, fehér, márványos levéleivel virág nélkül is díszít.

A tarka levelű selyemmályva változat a múlt század hetvenes éveiben keltett nagy feltűnést. Megállapították róla, hogy a tarkaság mozaikbetegség, amit egy vírus idéz elő. A tarkalevelűség magról szaporítva nem öröklődik, csak Oltás útján nyerhetünk díszes lombú utódot.

Érdekesen bizonyítható a fertőzés; ha egy zöld levelű alanyra ráoltunk egy tarka levelű részt, az egybeforradás után kihajtott minden levél tarkává válik. A lakásban csak az Abutilon striatum -ot mutatós narancs színű virágok, feltűnő piros erezettel - és ennek tarka levelű változatát a var. thompsoniit érdemes tartani.

A selyemmályva fényigényes növény. Télen 12-15 C-os világos helyen tartjuk és rendszeresen öntözzük. Tavasszal átültetjük lombföld, melegágyi föld és komposztföld keverékébe, ugyakakkor, ha esetleg felnyúlt a növény, visszavágjuk, megifjítjuk.

A selyemmályva nyáron bő öntözés mellett szabadban is tartható. Ősszel ismét lakásba kell vinni, anélkül, hogy visszavágnánk, itt eleinte mérsékeltebben, majd bővebben öntözzük, hogy a virágok minél hamarabb megjelenjenek. A tavaszi visszavágással egy időben, hajtásdugványozással szaporítjuk.

Néhány Selyemmályva fajta

Abutilon darwinii - rózsás selyemmályva

Abutilon megapotamicum - csengettyűs selyemmályva

Abutilon pictum - kerti selyemmályva, díszmályva

Abutilon vitifolium - szőlőlevelű selyemmályva

Selyemmályva - Pallas lexikon

Selyemmályva (növ., Abutilon Adans.), a mályvaféléknek egynyáréltü vagy cserjék növénye. Levele nagy, virága szépszinü, szirma harangformán hajlik össze. Az Abutilon avicennae Gärtn. (Sida Abutilon L.), egynyári, csinos, 1/2-11/4 m. magas kóró, levele kerekded, szivforma, molyhos, virága sárga (sárga mályva, sárda Diószegiéknél).

Most a földkerekség nagy részén el van terjedve, hazánkban, kivált az Alföldön, út mentén gyakori. Az Abutilon esculentum St.-Hill (Benco de Deos) virágát meg az éretlen gyümölcsét Braziliában ételnek főzik.

Az Abutilon insigne Planch. (l. Teremnövények I. képmellékletén) Új-Granadából, sötétpiros, de világosan cifrázott virágokkal, tavaszkor és ősszel, az Abutilon venosum Lem. Mexikóból, nagy sötétpiros virágokkal, nyár derekán és őszkor, az Abutilon Darwini Hook. (Rózsás selyemmályva) piros virágával, valamint több más faj és fajváltozék a hőhajlék vagy a terem dísze, de nyári csoportba is szokás kiültetni. Tarka levelü változata is van.