Amarillisz, Hölgyliliom, Hippeastrum Gondozás

  • 2019-02-07
Amarillisz virág

Amarillisz, hölgyliliom, hippeastrum virág

A hölgyliliom vagy amarillisz, Hippeastrum hortorum korán tavasszal díszíti a virágüzletek kirakatait.

Legtöbbször csak megcsodáljuk az 50-60 cm-es szárakon nyíló, liliomhoz hasonló piros, fehér hatalmas tölcséres virágait, de nem merjük megvenni, félve, hogy nem lesz tartós.

A virág valóban csak 10-12 napig nyílik, de a növény hagymája 8-10 évig is él, és évenként rendszeresen virágzik, természetesen, ha jól kezeljük.

Amarillisz gondozás

Az ajándékba kapott vagy vásárolt amarillisz rendes szobahőmérsékleten tarthatjuk, mérsékelten öntözzük. Elvirágzás után a növénytől a vizet fokozatosan elvonjuk.

Ha a levelek már teljesen leszáradtak, világos, 8-10 C fokos helyen teljesen szárazon tartjuk, pihentetjük, ami legalább 3 hónapig tartson.

Amikor virágoztatni akarjuk, a cserépben levő felső föld réteget cseréljük ki tápdús földre. A cserepet vigyük meleg helyre, de még tartsuk szárazon, mert a hagymában lévő tartalék tápanyag lehetővé teszi így is a növény kezdeti fejlődését.

A meleg hatására a hagyma oldalán megjelenik a virágszár, - csak ekkor öntözzük meg először jó alaposan, vagy áztassuk vízbe a cserepet, hogy a föld teljesen átnedvesedjék.

Ezután már rendszeresen ötözzük, aminek hatására a hagyma csúcsából kihajtanak a levelek és a virágszárral együtt fejlődnek.

Ezt éveken át megismételhetjük, hogy tavaszonként a szép amarillisz díszítse otthonunkat. Sőt a fiókhagymák leválasztásával magunk is szaporíthatjuk igaz, hogy csak a harmadik-negyedik év után hoznak virágot, de akkor annál nagyobb örömöt szereznek.