Rhododendron indricum, Indiai Azálea, havasszépe

  • 2019-02-07

Rhododendron, Azalea virág
Rhododendron indicum Indiai azálea virág

Azálea gondozás

Az utóbbi években mind jobban terjed az azálea Rhododendron indicum, amely tulajdonképpen több Rhododendron faj keresztezéséből jött létre.

Rendkívül mutatós egyszerű, félig telt és telt virágai a rózsaszín és piros minden árnyalatában nyílnak, de van tiszta fehér virágú fajtája is.

Akad köztük fodros szirmú, sötétebb torkú és világosabb vagy sötétebb színnel szegélyezett is.
A virágüzletek kirakatában megcsodált azálea lakásunkban rendszerint akár rövid idő alatt tönkremehet.

A Rhododendron, Azalea kényes növény, de ha életfeltételeiket biztosítjuk, éveken keresztül megörvendeztetnek virágaikkal. Ennnek érdekében a virágzás alatt 12-15 C fok hőmérsékleten tartsuk. A földlabda ne száradjon ki, állandóan egyenletesen nyirkos legyen. ahol a víz meszes / kemény kútvíz /, ott ne kísérletezzünk az azáleák tartásával, vagy gyűjtsünk számukra - az öntözéshez szükséges mennyiségű esővizet.

Árt a klórozott víz is, ezért nagyvárosokban is ajánlatos az esővíz gyűjtése. A víz hőmérséklete a helyiségével azonos legyen. Elvirágzás után - május-júniusban a cserepes töveket félárnyékos, levegős helyre - erkélyre, tornácra, kertbe helyezzük.
A kertben az azálea cserepeket süllyesszük a talajba, hogy kevesebbet kelljen öntöznünk. A nyáron öntözésen kívül permetezéssel fokozzuk a levegő páratartalmát. Tápoldattal öntözzük.

Az új hajtásokat 4-5 levél felett visszacsípjük, hogy szép szabályos bokrot nyerjünk.

Augusztus végén már napra helyezhetjük, majd az idő hűvösebbre fordultával 6-8 C fokos világos helyiségbe visszük. A virágoztatásra fajtától függően 3-6 hét szükséges, ezalatt a növényeket 18-20 C fokos világos helyen tartjuk.

A bimbók megjelenéséig gyakran permetezzük. Száraz levelő esetén a bimbók hullanak, de okozhatja ezt a talaj kiszáradása, a túl nagy meleg.

Ajánlatos a növényt az elvirágzás után 1-2 cm-rel nagyobb cserépbe ültetni, tőzegkorpával, homokkal kevert mészmentes földdel pótoljuk a hiányt.

    Kafferliliom, Clivia     Kankalin, Primula